Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά

Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά Facebook Twitter
Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 επιλογές − αριθμός σημαδιακός, ενίοτε και τυχερός για αρκετούς πολιτισμούς. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η ανεμελιά του ελληνικού καλοκαιριού ξέφτισε, σαν το μαύρισμα στο σώμα μας. Μπορεί το θερμόμετρο να είναι κολλημένο σε υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι καλοκαίρι όλο τον χρόνο δεν γίνεται. Αρκούμαστε στις όμορφες αναμνήσεις κι ελπίζουμε ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Κάπως έτσι λησμονούμε τα κρασιά που δοκιμάσαμε τους καλοκαιρινούς μήνες και μας γοήτευσαν, γι' αυτό είναι καιρός να τα βάλουμε στο τραπέζι μας. Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 επιλογές − αριθμός σημαδιακός, ενίοτε και τυχερός για αρκετούς πολιτισμούς.

Ήμασταν και παραμένουμε λάτρεις των κρασιών του λεγόμενου «παλαιού κόσμου», όμως κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει ότι φτιάχνονται κι αλλού μεγάλα κρασιά.

ΡΙΖΕΣ 2

Ρέθυμνο & Σαντορίνη

Ηλ. Μαλίχιν & Σ. Χρυσός / Βιδιανό - Ασύρτικο / 2018

Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Ρίζες 2 είναι η ευχάριστη έκπληξη του φετινού φθινοπώρου! Προέρχεται κατά 70% από Βιδιανό Ρεθύμνου και 30% από Ασύρτικο Σαντορίνης (εμφιάλωση στη Σαντορίνη). «Ηθικοί αυτουργοί» η οινολόγος Ηλιάνα Μαλίχιν και ο αμπελουργός Σπύρος Χρυσός αντίστοιχα. Προφυλλοξηρικά αμπέλια, βιοδυναμικές πρακτικές καλλιέργειας, φυσική οινοποίηση για την παραγωγή μόνο 1.000 φιαλών. Φρουτώδη, μέτριας έντασης αρώματα, με κυρίαρχα το λάιμ και τα τροπικά φρούτα. Πλούσια γεύση εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων, με νότες αμυγδάλου, δροσιστική οξύτητα και επίγευση με διάρκεια.

ΜΟΣΧΑΤΟ NATURE SELECTION

Καρλόβασι, Σάμος

Νόπερα Οινοποιητική / Μοσχάτο (μικρόρωγο) / 2018

Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε πρώτοι αυτό το ελληνικό λευκό περίπου δύο μήνες προτού κυκλοφορήσει επίσημα, την 1η Σεπτεμβρίου. Σε τυφλή δοκιμή θα πιστεύαμε ότι είναι νεαρό Gewürztraminer, με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και τη χαρακτηριστική επίμονη οξύτητα. Όμως το ορεινό, βιολογικά καλλιεργημένο αμπελοτεμάχιο Ακαμάτης της Σάμου δίνει αυτό το εξαιρετικό δείγμα μικρόρωγου Μοσχάτου, με νεύρο και φρεσκάδα, που περιζήτητα διεθνή λευκά κρασιά θα ζήλευαν. Ήπια οινοποίηση, ζύμωση και ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και το αποτέλεσμα, ένα σπουδαίο λευκό που δείχνει να έχει χρόνια εξέλιξης.

FONTANASANTA

Dolomiti Trentino, Ιταλία

Azienda Agricola Elisabetta Foradori / Manzoni Bianco / 2018

Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το διάσημο οινοποιείο Foradori βρίσκεται στην περιοχή των Δολομιτικών Άλπεων (βορειοανατολική Ιταλία), με ονομασία προέλευσης Vigneti Delle Dolomiti, και υπό τη διαχείριση της Elisabetta Fοradori ήταν το πρώτο που εφάρμοσε βιοδυναμικές πρακτικές στην Ιταλία. Καλλιεργούν και οινοποιούν τις τοπικές ποικιλίες αμπέλου Nosiola και Teroldego, το κοσμοπολίτικο Pinot Grigio και την άγνωστη Manzoni Bianco, διασταύρωση του Pinot Bianco και του Riesling, η οποία δημιουργήθηκε το 1930 από τον καθηγητή οινολογίας Luigi Manzoni. Κομψό και ισορροπημένο λευκό, με λεπτά ανθικά αρώματα, εσπεριδοειδή και νύξεις μελιού. Φίνο και απολαυστικό στο στόμα, με επίγευση γεμάτη φρεσκάδα.

TREBBIANO D' ABRUZZO ANFORA

Abruzzo, Ιταλία

Azienda Agricola Francesco Cirelli / Trebbiano / 2017

Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το κτήμα της οικογένειας Cirelli βρίσκεται στους λόφους του Abruzzo, μόλις 8 χιλιόμετρα από την Αδριατική. Ακολουθούν αυστηρά βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας όχι μόνο στ' αμπέλια αλλά σε όλα τα αγαθά που παράγουν. Η ποικιλία Trebbiano είναι ουσιαστικά το Ugni Blanc, η πιο πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία στη γαλλική επικράτεια. Ακολουθούν μέθοδο οινοποίησης σε αμφορείς 800 λίτρων, τρόπο παρασκευής κρασιού από Καυκάσιους, Έλληνες και Ρωμαίους χιλιάδες χρόνια πριν για αργή, σταθερή μικροοξυγόνωση του κρασιού. Ωχρό λεμονί χρώμα, αρωματική ένταση, με κυρίαρχα τα ξερά βότανα και το κίτρο. Μέτριο σώμα, ισορροπημένη γεύση με στοιχεία ορυκτότητας και επίγευση με διάρκεια.

GΑΒΑ DΟ XiL

Valdeoerras, Ισπανία

Telmo Rodriguez / Godello / 2018

Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ο Telmo Rodriguez είναι το «τρομερό παιδί» του ισπανικού κρασιού. Μαζί με τον Pablo Eguzkiza ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 να διασώζουν παλαιούς αμπελώνες σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Η σπάνια ποικιλία Godello στο φυσικό της περιβάλλον, το Valdeoerras της βορειοδυτικής Ισπανίας (συναντάται επίσης και στην Πορτογαλία). Λαμπερό και διαυγές λεμονί χρώμα, μέτρια ένταση αρωμάτων από μοσχολέμονο, αχλάδι και ορυκτές αποχρώσεις. Δροσερή οξύτητα, μέτριο σώμα και βουτυρένια υφή με αξιοσημείωτη συγκέντρωση και διάρκεια.

POMPONETTE

Provence, Γαλλία

Domaine de Sulauze / Grenache - Cinsault - Syrah / 2018

Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μπορεί τα διάσημα ροζέ της Προβηγκίας να αποκτούν ολοένα και περισσότερους φίλους σε όλο τον κόσμο, η αλήθεια όμως είναι ότι σπάνια θα διαπιστώσετε να ασχολούμαστε με αυτά. Ίσως επειδή η υστερία των social media μας απωθεί, ίσως, πάλι, επειδή συχνά πρόκειται για κρασιά μαζικής παραγωγής και άμεσης κατανάλωσης. Αλλά όταν μας αρέσουν, το γράφουμε απροκάλυπτα. Η Karina και ο Guillaume γνωρίστηκαν κάνοντας trecking στα βουνά της Κορσικής. Αποφάσισαν στη συνέχεια να εγκατασταθούν στο χωριό Mirimas της Προβηγκίας και ξεκίνησαν με αμπελώνες 29 εκταρίων, ακολουθώντας βιοδυναμικές πρακτικές.


Φινετσάτο ροζέ με αρώματα εσπεριδοειδών και ανθικές νότες. Φρουτώδης γεύση με κυρίαρχα τα πυρηνόκαρπα φρούτα, πλούσια υφή, ήπια οξύτητα και ευχάριστη επίγευση.

SANTA RITA HILLS PINOT NOIR

California, Ηνωμένες Πολιτείες

Sandhi Wines / Pinot Noir / 2016

Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όπως συνέβη παντού στην αμερικανική ήπειρο, τα πρώτα κλήματα τα φύτεψαν καθολικοί ιεραπόστολοι − στην Καλιφόρνια γνωρίζουμε ότι αυτό έγινε τον 18ο αιώνα. Ακολούθησαν αρκετοί που αγωνίστηκαν με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού, μέχρι που εμφανίστηκε ο Robert Mondavi στην κοιλάδα της Napa και «κοίταξε στα μάτια τους Γάλλους, χωρίς να κατεβάσει το βλέμμα».


Ήμασταν και παραμένουμε λάτρεις των κρασιών του λεγόμενου «παλαιού κόσμου», όμως κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει ότι φτιάχνονται κι αλλού μεγάλα κρασιά.


Το οινοποιείο Sandhi έχει δραστηριότητα σχεδόν μία δεκαετία και πίσω από αυτό βρίσκονται ο οινοχόος Raj Parr και ο οινολόγος Sashi Moorman, αμφότεροι ινδικής καταγωγής. Το συγκεκριμένο Pinot Noir αποτελεί blend από 6 διαφορετικά αμπελοτόπια, με τα περισσότερα σταφύλια να προέρχονται από τον αμπελώνα Sandfort & Benedict, ηλικίας 40 ετών. Το 2016 θεωρείται σημαντική χρονιά για την περιοχή και αυτό το ερυθρό χαρακτηρίζεται παγκόσμιας κλάσης, σύμφωνα με κάποιους κριτικούς οίνου. Προσφέρει καθαρότητα φρούτου με απίστευτο συνδυασμό συμπύκνωσης, κομψότητας και ισορροπίας. Τα επόμενα χρόνια δείχνει να γίνεται ακόμα καλύτερο, αν όμως δεν έχετε υπομονή, απολαύστε το τώρα!

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ιωαννίδης: «Το κρασί είναι σαν τον παράφορο έρωτα, δεν έχει γυρισμό»

Γεύση / Γιώργος Ιωαννίδης: «Το κρασί είναι σαν τον παράφορο έρωτα, δεν έχει γυρισμό»

Ιδρυτής της «Oenos Nature» και εκ των «ηθικών αυτουργών της εισβολής» των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό, μιλάει στο LiFO.gr για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των γηγενών ποικιλιών και τη μεγάλη του αγάπη για το κρασί
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM