Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά

Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά Facebook Twitter
Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 επιλογές − αριθμός σημαδιακός, ενίοτε και τυχερός για αρκετούς πολιτισμούς. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Η ανεμελιά του ελληνικού καλοκαιριού ξέφτισε, σαν το μαύρισμα στο σώμα μας. Μπορεί το θερμόμετρο να είναι κολλημένο σε υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι καλοκαίρι όλο τον χρόνο δεν γίνεται. Αρκούμαστε στις όμορφες αναμνήσεις κι ελπίζουμε ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Κάπως έτσι λησμονούμε τα κρασιά που δοκιμάσαμε τους καλοκαιρινούς μήνες και μας γοήτευσαν, γι' αυτό είναι καιρός να τα βάλουμε στο τραπέζι μας. Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 επιλογές − αριθμός σημαδιακός, ενίοτε και τυχερός για αρκετούς πολιτισμούς.

Ήμασταν και παραμένουμε λάτρεις των κρασιών του λεγόμενου «παλαιού κόσμου», όμως κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει ότι φτιάχνονται κι αλλού μεγάλα κρασιά.

ΡΙΖΕΣ 2

Ρέθυμνο & Σαντορίνη

Ηλ. Μαλίχιν & Σ. Χρυσός / Βιδιανό - Ασύρτικο / 2018

Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Ρίζες 2 είναι η ευχάριστη έκπληξη του φετινού φθινοπώρου! Προέρχεται κατά 70% από Βιδιανό Ρεθύμνου και 30% από Ασύρτικο Σαντορίνης (εμφιάλωση στη Σαντορίνη). «Ηθικοί αυτουργοί» η οινολόγος Ηλιάνα Μαλίχιν και ο αμπελουργός Σπύρος Χρυσός αντίστοιχα. Προφυλλοξηρικά αμπέλια, βιοδυναμικές πρακτικές καλλιέργειας, φυσική οινοποίηση για την παραγωγή μόνο 1.000 φιαλών. Φρουτώδη, μέτριας έντασης αρώματα, με κυρίαρχα το λάιμ και τα τροπικά φρούτα. Πλούσια γεύση εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων, με νότες αμυγδάλου, δροσιστική οξύτητα και επίγευση με διάρκεια.

ΜΟΣΧΑΤΟ NATURE SELECTION

Καρλόβασι, Σάμος

Νόπερα Οινοποιητική / Μοσχάτο (μικρόρωγο) / 2018

Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε πρώτοι αυτό το ελληνικό λευκό περίπου δύο μήνες προτού κυκλοφορήσει επίσημα, την 1η Σεπτεμβρίου. Σε τυφλή δοκιμή θα πιστεύαμε ότι είναι νεαρό Gewürztraminer, με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και τη χαρακτηριστική επίμονη οξύτητα. Όμως το ορεινό, βιολογικά καλλιεργημένο αμπελοτεμάχιο Ακαμάτης της Σάμου δίνει αυτό το εξαιρετικό δείγμα μικρόρωγου Μοσχάτου, με νεύρο και φρεσκάδα, που περιζήτητα διεθνή λευκά κρασιά θα ζήλευαν. Ήπια οινοποίηση, ζύμωση και ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και το αποτέλεσμα, ένα σπουδαίο λευκό που δείχνει να έχει χρόνια εξέλιξης.

FONTANASANTA

Dolomiti Trentino, Ιταλία

Azienda Agricola Elisabetta Foradori / Manzoni Bianco / 2018

Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το διάσημο οινοποιείο Foradori βρίσκεται στην περιοχή των Δολομιτικών Άλπεων (βορειοανατολική Ιταλία), με ονομασία προέλευσης Vigneti Delle Dolomiti, και υπό τη διαχείριση της Elisabetta Fοradori ήταν το πρώτο που εφάρμοσε βιοδυναμικές πρακτικές στην Ιταλία. Καλλιεργούν και οινοποιούν τις τοπικές ποικιλίες αμπέλου Nosiola και Teroldego, το κοσμοπολίτικο Pinot Grigio και την άγνωστη Manzoni Bianco, διασταύρωση του Pinot Bianco και του Riesling, η οποία δημιουργήθηκε το 1930 από τον καθηγητή οινολογίας Luigi Manzoni. Κομψό και ισορροπημένο λευκό, με λεπτά ανθικά αρώματα, εσπεριδοειδή και νύξεις μελιού. Φίνο και απολαυστικό στο στόμα, με επίγευση γεμάτη φρεσκάδα.

TREBBIANO D' ABRUZZO ANFORA

Abruzzo, Ιταλία

Azienda Agricola Francesco Cirelli / Trebbiano / 2017

Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το κτήμα της οικογένειας Cirelli βρίσκεται στους λόφους του Abruzzo, μόλις 8 χιλιόμετρα από την Αδριατική. Ακολουθούν αυστηρά βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας όχι μόνο στ' αμπέλια αλλά σε όλα τα αγαθά που παράγουν. Η ποικιλία Trebbiano είναι ουσιαστικά το Ugni Blanc, η πιο πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία στη γαλλική επικράτεια. Ακολουθούν μέθοδο οινοποίησης σε αμφορείς 800 λίτρων, τρόπο παρασκευής κρασιού από Καυκάσιους, Έλληνες και Ρωμαίους χιλιάδες χρόνια πριν για αργή, σταθερή μικροοξυγόνωση του κρασιού. Ωχρό λεμονί χρώμα, αρωματική ένταση, με κυρίαρχα τα ξερά βότανα και το κίτρο. Μέτριο σώμα, ισορροπημένη γεύση με στοιχεία ορυκτότητας και επίγευση με διάρκεια.

GΑΒΑ DΟ XiL

Valdeoerras, Ισπανία

Telmo Rodriguez / Godello / 2018

Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Ο Telmo Rodriguez είναι το «τρομερό παιδί» του ισπανικού κρασιού. Μαζί με τον Pablo Eguzkiza ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 να διασώζουν παλαιούς αμπελώνες σε διαφορετικά σημεία της χώρας. Η σπάνια ποικιλία Godello στο φυσικό της περιβάλλον, το Valdeoerras της βορειοδυτικής Ισπανίας (συναντάται επίσης και στην Πορτογαλία). Λαμπερό και διαυγές λεμονί χρώμα, μέτρια ένταση αρωμάτων από μοσχολέμονο, αχλάδι και ορυκτές αποχρώσεις. Δροσερή οξύτητα, μέτριο σώμα και βουτυρένια υφή με αξιοσημείωτη συγκέντρωση και διάρκεια.

POMPONETTE

Provence, Γαλλία

Domaine de Sulauze / Grenache - Cinsault - Syrah / 2018

Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μπορεί τα διάσημα ροζέ της Προβηγκίας να αποκτούν ολοένα και περισσότερους φίλους σε όλο τον κόσμο, η αλήθεια όμως είναι ότι σπάνια θα διαπιστώσετε να ασχολούμαστε με αυτά. Ίσως επειδή η υστερία των social media μας απωθεί, ίσως, πάλι, επειδή συχνά πρόκειται για κρασιά μαζικής παραγωγής και άμεσης κατανάλωσης. Αλλά όταν μας αρέσουν, το γράφουμε απροκάλυπτα. Η Karina και ο Guillaume γνωρίστηκαν κάνοντας trecking στα βουνά της Κορσικής. Αποφάσισαν στη συνέχεια να εγκατασταθούν στο χωριό Mirimas της Προβηγκίας και ξεκίνησαν με αμπελώνες 29 εκταρίων, ακολουθώντας βιοδυναμικές πρακτικές.


Φινετσάτο ροζέ με αρώματα εσπεριδοειδών και ανθικές νότες. Φρουτώδης γεύση με κυρίαρχα τα πυρηνόκαρπα φρούτα, πλούσια υφή, ήπια οξύτητα και ευχάριστη επίγευση.

SANTA RITA HILLS PINOT NOIR

California, Ηνωμένες Πολιτείες

Sandhi Wines / Pinot Noir / 2016

Η νέα σεζόν ξεκινάει με 7 υπέροχα φθινοπωρινά κρασιά Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όπως συνέβη παντού στην αμερικανική ήπειρο, τα πρώτα κλήματα τα φύτεψαν καθολικοί ιεραπόστολοι − στην Καλιφόρνια γνωρίζουμε ότι αυτό έγινε τον 18ο αιώνα. Ακολούθησαν αρκετοί που αγωνίστηκαν με την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού, μέχρι που εμφανίστηκε ο Robert Mondavi στην κοιλάδα της Napa και «κοίταξε στα μάτια τους Γάλλους, χωρίς να κατεβάσει το βλέμμα».


Ήμασταν και παραμένουμε λάτρεις των κρασιών του λεγόμενου «παλαιού κόσμου», όμως κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει ότι φτιάχνονται κι αλλού μεγάλα κρασιά.


Το οινοποιείο Sandhi έχει δραστηριότητα σχεδόν μία δεκαετία και πίσω από αυτό βρίσκονται ο οινοχόος Raj Parr και ο οινολόγος Sashi Moorman, αμφότεροι ινδικής καταγωγής. Το συγκεκριμένο Pinot Noir αποτελεί blend από 6 διαφορετικά αμπελοτόπια, με τα περισσότερα σταφύλια να προέρχονται από τον αμπελώνα Sandfort & Benedict, ηλικίας 40 ετών. Το 2016 θεωρείται σημαντική χρονιά για την περιοχή και αυτό το ερυθρό χαρακτηρίζεται παγκόσμιας κλάσης, σύμφωνα με κάποιους κριτικούς οίνου. Προσφέρει καθαρότητα φρούτου με απίστευτο συνδυασμό συμπύκνωσης, κομψότητας και ισορροπίας. Τα επόμενα χρόνια δείχνει να γίνεται ακόμα καλύτερο, αν όμως δεν έχετε υπομονή, απολαύστε το τώρα!

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ιωαννίδης: «Το κρασί είναι σαν τον παράφορο έρωτα, δεν έχει γυρισμό»

Γεύση / Γιώργος Ιωαννίδης: «Το κρασί είναι σαν τον παράφορο έρωτα, δεν έχει γυρισμό»

Ιδρυτής της «Oenos Nature» και εκ των «ηθικών αυτουργών της εισβολής» των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό, μιλάει στο LiFO.gr για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των γηγενών ποικιλιών και τη μεγάλη του αγάπη για το κρασί
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM