8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα

8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα Facebook Twitter
Στην ιστορική περιοχή της πλατείας Ασωμάτων ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί ένα καινούργιο εστιατόριο το «Δώδεκα» και την επιμέλεια της κουζίνας έχει αναλάβει ο δημιουργικός Γιάννης Στανίτσας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Πρόκειται να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες τη σάλα τους για να υποδεχτούν αυτούς που αναζητούν καινούργια στέκια φαγητού. Ο λόγος για τα νέα εστιατόρια της πόλης που ακριβώς στο γύρισμα των εποχών ήρθαν να πλουτίσουν τον φθινοπωρινό - χειμωνιάτικο χάρτη των γεύσεων της πρωτεύουσας.


Ο γνωστός σεφ Πάνος Ιωαννίδης, βαθύς γνώστης της ιταλικής κουζίνας, ένωσε τις δυνάμεις του με τον Πάνο Πολίτη του ιταλικού Cupola για να φτιάξουν ένα καινούργιο εστιατόριο με σύγχρονη ιταλική κουζίνα. «Το νέο εστιατόριο το βαφτίσαμε Ovio, το οποίο στην μιλανέζικη σλάνγκ σημαίνει ξεκάθαρο, προφανές, όπως ακριβώς θα είναι και η κουζίνα του», λέει με πάθος στην φωνή του ο Πάνος και εξηγεί: «Κουζίνα με ιταλικά προϊόντα, δημιουργικές ιδέες, ξεκάθαρες casual γεύσεις. Pasta fatta mano, ριζότο κατά παραγγελία που θα φτιάχνεται από την αρχή, τίποτα προετοιμασμένο». Το Ovio ετοιμάζεται πυρετωδώς στο κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του Συντάγματος και αναμένεται τον Οκτώβρη να μας υποδεχθεί.

Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο σπιτικό ελληνικό φαγητό, από ρεβίθια και φακές μέχρι γιουβέτσι, αλλά και να θυμηθούμε το μεσημεριανό κυριακάτικο τραπέζι, όπως έτρωγε παλιά η οικογένεια.


Στην καρδιά του Πειραιά το πρώην Lola's στην Δευτέρας Μεραρχίας 14 αλλάζει ρότα και ετοιμάζεται πυρετωδώς από την ομάδα του Άμπακου με στόχο να ανοίξει τις πύλες του στις αρχές του Οκτώβρη. Και το όνομα αυτού «Δόλωμα» με μενού που ακουμπά στην ψαροφαγία. Ο σεφ Χρήστος Τζιέρας ετοιμάζει το μενού που εμπνέεται από την θάλασσα με προτάσεις από φρέσκο ψάρι αλλά και ψαρομεζέδες που θα συνοδεύσουν το ούζο, το τσίπουρο ή το κρασί.

Από δημιουργικό λουκάνικο θαλασσινών με ντιπ πολίτικης σαλάτας και γιουβετσάκι κακαβιάς με ψάρι ημέρας, μέχρι θράψαλο στη σχάρα με λαδολέμονο και τραγανό τηγανητό καλαμάρι που συνοδεύεται από σάλτσα πιπεριάς. Η σάλα «ντύνεται» με χρώματα λευκού και τυρκουάζ, διακοσμείται με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ελληνικού κινηματογράφου, άφθονα φυτά ενώ ο επιβλητικός μεταμοντέρνος πολυέλαιος ενισχύει το σκηνικό. Τη φιλοσοφία της απόλαυσης των θαλασσινών μεζέδων θα συντροφεύουν μουσικές από τον ελληνικό κινηματογράφο.

8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο γνωστός σεφ Πάνος Ιωαννίδης ένωσε τις δυνάμεις του με τον Πάνο Πολίτη για να φτιάξουν ένα καινούργιο εστιατόριο με σύγχρονη ιταλική κουζίνα και το βάφτισαν Ovio.

Στα εστιατόρια Άδολο, Ψαράδες και Λάζαρος που έχουν στήσει και τρέχουν τα αδέλφια Γιάννης και Τάσος Βουλγαράκης ετοιμάζεται να προστεθεί και ένα καινούργιο «αδελφάκι». Επιθυμία του Γιάννη ήταν να φτιάξει ένα ιταλικό εστιατόριο και όπως όλα δείχνουν το όνειρο του άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Σε χώρο του Παλαιού Φαλήρου ετοιμάζεται το καινούργιο ιταλικό εστιατόριο που η κουζίνα θα δίνει έμφαση στα μαγειρευτά με ιταλικά προϊόντα και συνταγές που θα σε ταξιδεύουν από τον βορρά μέχρι τον νότο.

Στην ιστορική περιοχή της πλατείας Ασωμάτων εκεί που ήταν το πρώην Loft ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί ένα καινούργιο εστιατόριο το «Δώδεκα» από το Δωδεκάθεο. «Όνειρο δικό μου και της ομάδας μου είναι να στήσουμε ένα χώρο που οι επισκέπτες θα αισθάνονται φιλοξενούμενοι», λέει ο γνωστός καλλιτέχνης και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Νίκος Κουρκούλης και συμπληρώνει: «Η κουζίνα θα είναι ελληνική αφού θα ενταχτούν στο μενού προϊόντα Ελλήνων μικροπαραγωγών και κάθε μήνα θα παρουσιάζουμε ένα παραγωγό με τα προϊόντα του καθώς και ελληνικά κρασιά. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο σπιτικό ελληνικό φαγητό, από ρεβίθια και φακές μέχρι γιουβέτσι, αλλά και να θυμηθούμε το μεσημεριανό κυριακάτικο τραπέζι, όπως έτρωγε παλιά η οικογένεια. Η Ελλάδα είναι το γαστρονομικό μας πλαίσιο και την επιμέλεια της κουζίνας έχει αναλάβει ο δημιουργικός Γιάννης Στανίτσας». Υπολογίζεται τέλη Οκτώβρη να ανοίξει και να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα Facebook Twitter
Το γνωστό αθηναϊκό εστιατόριο Κεντρικόν με επιμέλεια της κουζίνας από τον σεφ Άρη Τσανακλίδη, ετοιμάζεται σύντομα να ανοίξει και πάλι την γνώριμη σάλα του.


Ο ίδιος σεφ ο Γιάννης Στανίτσας έχει αναλάβει την επιμέλεια του μενού με πιάτα μεσογειακής κατεύθυνσης στο καινούργιο all day χώρο που ετοιμάζεται στο Μικρολίμανο. Η διακόσμηση που εμπνέεται από την θάλασσα και ο αρχιτέκτονας Νίκος Σκοπελίτης στήνει ένα σκηνικό που θυμίζει γιοτ με ξύλινο ντεκ σαν αυτά που λικνίζονται στη μαρίνα.


To Privilege στην οδό Βουτάδων 6 και Πειραιώς είναι ο καινούργιος χώρος που ετοιμάζεται από τον Μανώλη Πλατή, έναν άνθρωπο γεννημένο μέσα στην εστίαση. Η θέα στην Ακρόπολη είναι μαγική. Περιβάλλον με γούστο και ποιότητα. «Τα τραπέζια της σάλας θα ενσωματώνουν στο κέντρο τους σαμπανιέρα για τις παρέες που μετά το φαγητό θέλουν να συνεχίσουν με ποτό» εξηγεί ο Μανώλης Πλατής και προσθέτει: «Στις δύο πληθωρικές μπάρες θα σερβίρονται κοκτέιλ καθώς και Greek bites για πιο οικονομική προσέγγιση. Την κουζίνα επιμελείται ο Νίκος Θωμάς και ο sous chef Κώστας Τερζούδης μαγειρεύει μεσογειακά πιάτα με ασιατικές πινελιές και επιλεγμένες πρώτες ύλες».

«Café Americain» θα λέγεται ο ολοκαίνουργιος γαλλικός all day χώρος στην πλατεία Δεξαμενής, εκεί που παλαιά στεγαζόταν το «Mohnblumchen», μας λέει ο δραστήριος επιχειρηματίας Γιώργος Μελισσάρης και προσθέτει: «Ένας easy going χώρος με μοντέρνα γαλλική κουζίνα που τα ηνία έχει αναλάβει ο σεφ Παναγιώτης Ζώκος. Το μενού δίνει ιδέες με φρέσκα υλικά όπως ζυμαρικά φουσίλι με σαλιγκάρια αλλά ενδιαφέρον θα έχει και το μπαρ που το μαρτίνι τρόλεϊ μπροστά στον πελάτη θα ετοιμάζει το κοκτέιλ με τις δόσεις των υλικών που επιθυμεί».

Το γνωστό αθηναϊκό εστιατόριο Κεντρικόν αλλάζει πρόσωπο αλλά επιθυμεί να διατηρήσει την μακρά παράδοσή του. Με καινούργια ιδιοκτησία και επιμέλεια της κουζίνας από τον σεφ Άρη Τσανακλίδη, ετοιμάζεται σύντομα να ανοίξει και πάλι την γνώριμη σάλα του. Η διακόσμηση κρατά κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία της ιστορίας του εστιατορίου όπως το δάπεδο και η ξύλινη σκάλα, τα οποία ενισχύονται με παρεμβάσεις που τονίζουν την προσιτή πολυτέλεια, ταπετσαρίες και μπάρα 10 μέτρων που θα σερβίρει από καφέ μέχρι ποτό. Η κουζίνα θα είναι μεσογειακή με πολλά ελληνικά πιάτα. Το πρωί θα σερβίρεται πρωινό και brunch, το μεσημέρι θα παραμείνουν τα κλασικά μαγειρευτά ενώ το βράδυ υπό το φως των κεριών το δείπνο θα είναι πιο ατμοσφαιρικό.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ