Για τη βιώσιμη Αθήνα του μέλλοντος επενδύουμε στις υποδομές, στις συνεργασίες και στην καινοτομία

Για τη βιώσιμη Αθήνα του μέλλοντος επενδύουμε στις υποδομές, στις συνεργασίες και στην καινοτομία Facebook Twitter
0

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ: το 2019 η Αθήνα έσπασε κάθε ρεκόρ επισκέψεων, με 6.4 εκατ. αφίξεις μόνο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την ώρα που το 2009 ο ίδιος αριθμός ήταν μόλις 2.5 εκατ. αφίξεις. Ακόμη και αν αυτή η ροή διακόπηκε βίαια λόγω της πανδημίας, η δυναμική της πόλης διαφαίνεται ολοένα αυξανόμενη και γι’ αυτόν το λόγο φροντίζουμε να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και βαθμού ικανοποίησης των επισκεπτών.

Η Αθήνα είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και γι’ αυτό επενδύουμε στη χάραξη και υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής βασισμένης στις αρχές της βιωσιμότητας αλλά και σε μετρήσιμα δεδομένα. Ήδη πάνω από το 80% των ταξιδιωτών θεωρεί ότι η στροφή σε μοντέλα βιώσιμου τουρισμού είναι μονόδρομός (Booking Sustainable Travel Report 2021) και είναι χρέος μας να ανταποκριθούμε στις νέες αυτές τάσεις και επιλογές των ταξιδιωτών.


Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την αστική αλλά και την τουριστική ανάπτυξη έχει αλλάξει πλέον ριζικά: δεν κάνουμε διαχωρισμό της τουριστικής και της τοπικής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας. Πιστεύουμε πως επενδύοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, θα προσελκύουμε ολοένα και περισσοτέρους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Το πλάνο μας για τη βιώσιμη Αθήνα του μέλλοντος βασίζεται σε τρεις πυλώνες: επενδύουμε στις υποδομές, στις συνεργασίες και στην καινοτομία. 

Η συνεργασία μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) είναι μόνο η αρχή: ενεργοποιήσαμε τη διαδικασία για την πιστοποίηση του προορισμού ως βιώσιμου –σύμφωνα με τους 17 Στόχους των Ηνωμένων Εθνών– με στόχο η Αθήνα να πρωταγωνιστεί στον διεθνή ανταγωνισμό. Συμπράττουμε επίσης με το World Tourism Association for Culture and Heritage σε μια μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας παρακολούθησης Βιώσιμου Τουρισμού για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων γύρω από την αξιολόγηση του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της πόλης, αλλά και τον αντίκτυπο της τουριστικής βιομηχανίας στην τοπική οικονομία, η οποία θα μας βοηθήσει να λαμβάνουμε αποφάσεις βασισμένοι σε πραγματικά δεδομένα. 

Για τη βιώσιμη Αθήνα του μέλλοντος επενδύουμε στις υποδομές, στις συνεργασίες και στην καινοτομία Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το This is athens, ο επίσημος οδηγός της πόλης, ενημερώνεται συνεχώς σε τρεις γλώσσες, έχει 80.000 μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα, και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη στρατηγική μας. Οι τάσεις στον τουρισμό αλλάζουν πλέον ραγδαία και έχουμε παρατηρήσει πως ο παραδοσιακός διαχωρισμός μεταξύ κατοίκων και επισκεπτών έχει αρχίσει να εκλείπει, γι’ αυτό και κινούμαστε προς ένα υβριδικό μοντέλo. Και βέβαια είμαστε πάντα σε εγρήγορση να απευθυνθούμε σε νέες κατηγορίες επισκεπτών όπως οι ψηφιακοί νομάδες – η Αθήνα ήταν μία από τις πρώτες πόλεις παγκοσμίως που σχεδίασε και υλοποίησε καμπάνια για να τους προσελκύσει. 

Διαχρονικά ένας από τους βασικότερους στόχους μας παραμένει η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, έτσι ώστε αφενός να υπάρχει μια σταθερή ροή επισκεπτών όλον το χρόνο και αφετέρου να προσθέτει ουσιαστική αξία στην τοπική οικονομία και στην ποιότητα ζωής της πόλης. Γι’ αυτόν το λόγο δημιουργούμε συνέχεια νέες τουριστικές εμπειρίες, ενώ στηρίζουμε ιδιαίτερα τον συνεδριακό τουρισμό μέσω του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών (Τhis is Athens-CVB). Ακριβώς όταν ξεσπούσε η πανδημία, η Αθήνα είχε καταφέρει να είναι ο 12ος προορισμός στην Ευρώπη και ο 17ος παγκοσμίως για συνέδρια και συναντήσεις, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες ήρθε μια σημαντική διάκριση για την πόλη μας αλλά και μια δικαίωση για τη σκληρή δουλειά που καταβάλλουμε αυτά τα δυο χρόνια: η Αθήνα ψηφίστηκε διεθνώς ως ο κορυφαίος προορισμός για συνέδρια και συναντήσεις σε σχετική έρευνα της American Express Meetings & Events. Έχουμε υπολογίσει πως το οικονομικό αποτύπωμα ενός επισκέπτη που έρχεται στην Αθήνα για ένα συνέδριο ή μια συνάντηση είναι 4 φορές παραπάνω από το αντίστοιχο ενός απλού επισκέπτη.

Διαχρονικά ένας από τους βασικότερους στόχους μας παραμένει η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, έτσι ώστε αφενός να υπάρχει μια σταθερή ροή επισκεπτών όλον το χρόνο και αφετέρου να προσθέτει ουσιαστική αξία στην τοπική οικονομία και στην ποιότητα ζωής της πόλης. 

Αυτή την περίοδο η Αθήνα προσελκύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και στην ΕΑΤΑ προσπαθούμε όχι μόνο να το αυξήσουμε αλλά και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να υποδεχθούμε επενδύσεις, ενισχύοντας την οικονομία της πόλης. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2020 δημιουργήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, υπό τη διαχείριση της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής, το Athens Film Office. Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του έχει συνδράμει στα γυρίσματα περισσότερων από 50 διεθνών και ελληνικών οπτικοακουστικών παραγωγών στην ελληνική πρωτεύουσα, κάνοντας την Αθήνα να μοιάζει με ένα ατέλειωτο κινηματογραφικό στούντιο. Υπολογίζουμε πως σε ενάμιση χρόνο λειτουργίας έχει αποφέρει πάνω από 60 εκατ. στην αθηναϊκή οικονομία, ενώ η διαφήμιση για την πόλη μας είναι ανυπολόγιστη. Σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο υλοποιούμε το Colouring Athens, που εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Πρόκειται για μια ανοιχτή πλατφόρμα (open source platform) που συλλέγει δεδομένα για την κατάσταση των κτιρίων της πόλης μας. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πολύτιμο εργαλείο, που θα είναι χρήσιμο για τη βιωσιμότητα, την αναβάθμιση και αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος της πόλης, που συγκεντρώνει πλούσιο ιστορικό, αρχιτεκτονικό αλλά και επενδυτικό ενδιαφέρον.

Φυσικά, η συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα και τους θεσμικούς φορείς των επιχειρήσεων είναι αναγκαία συνθήκη για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης. Συνεργαζόμαστε στενά με τον ιδιωτικό τομέα για την ενιαία προβολή της Αθήνας μέσω του σχήματος This is Athens & Partners και επενδύουμε στις τοπικές επιχειρήσεις. Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο για την αθηναϊκή αγορά δημιουργήσαμε το Athens is back μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, μια πλατφόρμα μέσω της οποίας επιχειρήσεις της πόλης καλούνται να προβάλλουν τις τρέχουσες προσφορές και εκπτώσεις τους στο κοινό, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και οι οποίες έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημική κρίση. Η συνεργασία μας δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο προβολής της αθηναϊκής αγοράς, αλλά και στην επιμόρφωση και κατάρτισή τους προκειμένου να γίνουν και οι ίδιες πιο βιώσιμες και άρα πιο ανταγωνιστικές. Παράλληλα στηρίζουμε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στην πρωτοβουλία «Athens Agora-Πλάκα Μοναστηράκι» με προβολή αλλά και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.  

Ο πρωταρχικός μας σκοπός στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) είναι να καταστεί η πόλη μας ιδανικός προορισμός για κατοίκους, επισκέπτες, επαγγελματίες και επενδυτές. Η πανδημία, μέσα από όλες τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει, μας έδωσε και μια ευκαιρία: να σχεδιάσουμε και να θέσουμε σε τροχιά υλοποίησης ένα αναπτυξιακό σχέδιο ώστε να αποκτήσει η Αθήνα τη θέση που της αξίζει διεθνώς ως μια προσβάσιμη, βιώσιμη πόλη στην οποία θα θέλει κανείς να ζει, να εργάζεται και να επισκέπτεται.


 

Οπτική Γωνία
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM The Green Issue

ADM: TΗΕ GREEN ISSUE

Μια συνεργασία της Lifo με την Design Ambassador αφιερωμένη στις creative ομάδες, τους αρχιτέκτονες και τις επιχειρήσεις που έχουν αντιληφθεί ήδη πως η βιωσιμότητα, η αειφόρος ανάπτυξη και η πράσινη προσέγγιση, δεν είναι απλώς trend αλλά η ανάγκη για μια τεράστια αλλαγή στη φιλοσοφία της ζωής μας, της αγοράς, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινωνική κατοικία: Μπορεί το παράδειγμα της La Borda να εφαρμοστεί στην Αθήνα;

Συνεταιριστική κατοικία / Μπορούμε να αντιγράψουμε τη Βαρκελώνη και να λύσουμε το στεγαστικό;

Ενώ στην Ευρώπη παρατηρείται αναζωπύρωση των συνεταιριστικών στεγαστικών κινημάτων, στην Ελλάδα, ειδικά στην Αθήνα, η στεγαστική κρίση οξύνεται. Το παράδειγμα της La Borda στη Βαρκελώνη θα μπορούσε να δώσει τη λύση, χρειάζεται όμως πολιτική βούληση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Ο Άγνωστος Στρατιώτης στη μάχη της πολιτικής εικόνας»

Βασιλική Σιούτη / Ο Άγνωστος Στρατιώτης στη μάχη της πολιτικής εικόνας

Η κυβέρνηση αξιοποίησε τη ρύθμιση για τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να ενισχύσει την απήχησή της στο συντηρητικό κοινό, παρά τις διαφοροποιήσεις ακόμη και μέσα στην κυβερνητική παράταξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή, περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
ΕΠΕΞ Στην εποχή του Οφθαλμού

Ιλεκτρίσιτυ / Στην εποχή του Οφθαλμού

Οι κρίσεις ευνοούν την εξουσία, διατηρώντας ένα επίπεδο φόβου μες στην κοινωνία, νομιμοποιώντας μέτρα που ανακουφίζουν τον φόβο αυξάνοντας τον έλεγχο, και δημιουργώντας ευκαιρίες για τη διοχέτευση του κεφαλαίου.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Μετά τα ερείπια της Γάζας: ποιος μπορεί να χτίσει ξανά την ελπίδα;;

Οπτική Γωνία / Η Γάζα μετά τον πόλεμο: Υπάρχει ελπίδα;

Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, αναλύει τις προκλήσεις της ανοικοδόμησης, τον ρόλο της Ευρώπης και της Ελλάδας και το αβέβαιο μέλλον μιας λύσης δύο κρατών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι και κανείς δεν τους αναζητά;

Ακροβατώντας / Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι και κανείς δεν τους αναζητά;

Οι μοναχικοί θάνατοι ηλικιωμένων ανθρώπων είναι ένα φαινόμενο που ολοένα εντείνεται και στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας μπει στον δημόσιο διάλογο, μήπως πειστούν οι αρμόδιοι ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πελοπόννησος: Σιδηρόδρομος ή ποδηλατόδρομος;

Ρεπορτάζ / Πελοπόννησος: Σιδηρόδρομος ή ποδηλατόδρομος;

Η προκήρυξη διαγωνισμών για την εκπόνηση μελετών που αφορούν τη χρήση της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου ως ποδηλατοδρόμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για την οριστική απώλεια μιας εμβληματικής υποδομής με υψηλή ιστορική, τουριστική και συγκοινωνιακή αξία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πολιτική κινητικότητα που δεν αλλάζει τίποτα 

Οπτική Γωνία / Πολιτική κινητικότητα που δεν αλλάζει τίποτα 

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ξανά τη φθορά εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να δείχνουν ανήμπορες να ανατρέψουν το κλίμα απαξίωσης, όπως και οι νέοι παίκτες – που είναι παλιοί. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. κάνει επίθεση στη δημόσια υγεία»

Υγεία / «Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. κάνει επίθεση στη δημόσια υγεία»

Δημήτρης Δασκαλάκης: Ο διακεκριμένος ελληνικής καταγωγής λοιμωξιολόγος, που παραιτήθηκε πρόσφατα από επιτελική θέση  καταγγέλλοντας το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ για εξωθεσμικές πιέσεις και αντιεπιστημονικές πρακτικές, μιλά για την απόφασή του, τη δημόσια υγεία στην Αμερική, τον Covid, τον HIV αλλά και την αφύπνιση του επικίνδυνου «ιού» του φασισμού.   
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη «φέτα ΠΟΠ»;

Ρεπορτάζ / Γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη «φέτα ΠΟΠ»;

Πάνω από 312.000 θανατώσεις ζώων, φόβοι για lockdown και απειλή για μείωση των εξαγωγών του εθνικού προϊόντος μας εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων. Εμβολιασμός ή εκρίζωση του ιού; Ειδικοί μιλούν στη LiFO για το τι διακυβεύεται πραγματικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Yπήρξε έστω και μία μέρα τα τελευταία 15 χρόνια που δεν μπήκες Instagram; Δεν υπήρξε. Δεν είσαι ο μόνος.

Social Media / Yπήρξε έστω και μία μέρα τα τελευταία 15 χρόνια που δεν μπήκες Instagram; Δεν υπήρξε. Δεν είσαι ο μόνος.

Kαθορίζει την εικόνα μας, τη διάθεσή μας, τα οικονομικά μας, καθορίζει τον τρόπο που ζούμε. Θα έλεγε κανείς πως, μετά την έλευσή του, μια πετυχημένη selfie, σαν την περίφημη selfie των Oscar του 2014, αλλάζει τον μικρόκοσμο που ζούμε. Ο Χαράλαμπος Τσέκερης, κύριος ερευνητής ΕΚΚΕ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής, αναλύει το φαινόμενο Instagram.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αυτό που πραγματικά συνδέει τα κινήματα διαμαρτυρίας της Γενιάς Ζ ανά τον πλανήτη

Οπτική Γωνία / Αυτό που πραγματικά συνδέει τα κινήματα διαμαρτυρίας της Γενιάς Ζ ανά τον πλανήτη

Το κόστος ζωής, η ανισότητα, η διαφθορά, ο νεποτισμός, η βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής: αυτά είναι τα ζητήματα που απασχολούν τα κινήματα της Γενιάς Ζ και όχι τόσο τα memes ή τα καρτούν.
THE LIFO TEAM