Αφιερώματα

Athens on fire

Η ΑΘΗΝΑ ΦΛΕΓΕΤΑΙ

Το φετινό καλοκαίρι επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις ότι η Αθήνα εξελίσσεται στην πιο ζεστή μητρόπολη της Ευρώπης. Οι πυρκαγιές και η αύξηση της θερμοκρασίας κάνουν τις συνθήκες στην πόλη ανυπόφορες. Θα γίνει τελικά η Αθήνα μια πόλη μη βιώσιμη; 11 επιστήμονες απαντούν σε όλα τα ερωτήματα που μας απασχολούν σχετικά με το μέλλον της πρωτεύουσας, τις συνέπειες των πυρκαγιών και τι μας επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή.
11 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Τα προβληματικά δέντρα μιας υπερβολικά τσιμενταρισμένης πόλης

Η Αθήνα φλέγεται / Τα προβληματικά δέντρα μιας υπερβολικά τσιμενταρισμένης πόλης

Έχει αρκετό πράσινο η Αθήνα; Έχει τα σωστά δέντρα και τι προσφέρουν αυτά; Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι πνεύμονες πρασίνου και τα πάρκα της πόλης; Τι γίνεται με τα δέντρα που θα κοπούν για το μετρό; Ο αρχιτέκτονας δρ. Θωμάς Δοξιάδης εξηγεί.
M. Hulot
Τι πάει στραβά με τη δασοπροστασία;

Η Αθήνα φλέγεται / Αλέξανδρος Π. Δημητρακόπουλος: Τι πάει στραβά με τη δασοπροστασία;

Ο καθηγητής στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Εργαστηρίου Δασικών Πυρκαγιών και Κλιματικής αλλαγής Αλέξανδρος Π. Δημητρακόπουλος εξηγεί.
Γιάννης Πανταζόπουλος
Γιώργος Τζιρτζιλάκης: «Τα αστικά κέντρα να λειτουργούν με την ένταση και την αυτάρκεια της γειτονιάς»

Η Αθήνα φλέγεται / Γιώργος Τζιρτζιλάκης: «Τα αστικά κέντρα να λειτουργούν με την ένταση και την αυτάρκεια της γειτονιάς»

Ο αρχιτέκτονας και καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Τζιρτζιλάκης εξηγεί τι θα πρέπει να αλλάξει στον αστικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής.
Θοδωρής Αντωνόπουλος
Κώστας Λαγουβάρδος: H δεκαετία 2011-2020 ήταν η θερμότερη από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα

Η Αθήνα φλέγεται / Κ. Λαγουβάρδος: «H δεκαετία 2011-2020 ήταν η θερμότερη από τα μέσα του 19ου αιώνα»

Πόσο θα μας επηρεάσει αυτό; Υπάρχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης; Απαντά ο μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.
Γιάννης Πανταζόπουλος
ΕΛΑΦΙ

Η Αθήνα φλέγεται / Μαρία Γανωτή: «Κανένα άγριο ζώο ή πτηνό της Αττικής δεν κινδυνεύει άμεσα»

Η πρόεδρος Δ.Σ. της Anima Μαρία Γανωτή εξετάζει τις συνέπειες των πρόσφατων πυρκαγιών στην πανίδα της Αττικής και τονίζει πως τα ζώα πρέπει όμως να προστατευτoύν ωσότου ανακάμψει το φυσικό τους περιβάλλον.
Θοδωρής Αντωνόπουλος
«Να επικαιροποιηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, να γίνει προτεραιότητα η κλιματική αλλαγή, να ληφθούν υπόψη περιβαλλοντικά οι κοινωνικές ανισότητες»

Η Αθήνα φλέγεται / Άρης Καλαντίδης: «Να επικαιροποιηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας»

Ο πολεοδόμος Άρης Καλαντίδης εξηγεί γιατί πρέπει να γίνει προτεραιότητα η κλιματική αλλαγή στον χωρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό και να ληφθούν υπόψη περιβαλλοντικά οι κοινωνικές ανισότητες.
Θοδωρής Αντωνόπουλος
Πυρκαγιές: Όλα όσα πρέπει να γίνουν ταχύτατα

Η Αθήνα φλέγεται / Θέκλα Τσιτσώνη: Όλα όσα πρέπει να γίνουν ταχύτατα, μετά τις πυρκαγιές

Η καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Θέκλα Τσιτσώνη αριθμεί τις ενέργειες που πρέπει να περιλαμβάνει ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των συνεπειών τους.
Γιάννης Πανταζόπουλος

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ