14 μέρη στην Αθήνα με τέλειες τηγανητές πατάτες.

14 μέρη στην Αθήνα με τέλειες τηγανητές πατάτες. Facebook Twitter
19

Η καλή τηγανητή τηγανητή πατάτα δεν είναι μία αλλά πολλές. Όσες, ίσως, και οι τρόποι που βρίσκει μια πατάτα να αλλάζει σχήμα, μορφή και γεύση ανάλογα με το τηγάνι.

Άλλη όταν τηγανίζεται στο γκάζι, άλλη σε ρηχό μαντεμένιο, διαφορετική σε αντικολλητικό, άλλη σε κατσαρόλα κολυμπητή στο λάδι και άλλη στη φριτέζα, για να μην επεκταθώ στην ποικιλία-πιο γλυκιά η κυπριακή, πιο μαμαδίστικη η Νευροκοπίου, μια τρίτη η Τριπόλεως-και στο κόψιμο: ψιλή, λεπτή, σπιρτένια, στρουμπουλή και ψωμωμένη, μακρουλή ή στρογγυλή, με τη φλούδα ή χωρίς.

Άμα θέλω να τσακωθώ για γαστρονομική αιτία, πάντα έχω πρόχειρη την τεχνική της τηγανητής πατάτας: κάθε  γνώστης τηγανιστής θα σου ορκιστεί πως μόνο η δική του μέθοδος είναι η καλύτερη και οι άλλες για τα μπάζα. Ωστόσο, ο κάθε τσακωμός σταματά πάνω από μια χρυσαφένια, τραγανή, αλάδωτη τηγανιά στο πιάτο. Και όλοι μαζί θα συμφωνήσουν πως η αληθινή πατάτα είναι το εξ ων ουκ άνευ του ορισμού της νοστιμάδας, αλλά τι να την κάνεις και την αλήθεια άμα το τελικό αποτέλεσμα σου προκύπτει κρύο, παπαριασμένο και λαδοπιωμένο;

Όση δίαιτα κι αν κάνω και όσο πανικό κι αν βιώνω με τις θερμίδες, ποτέ δεν θυμάμαι να’χω προσπεράσει μια παραγγελία σε τηγανητή πατάτα σε όποιο μενού μου την παρουσιάσει «σπιτική». Έτσι, για τη δοκιμή και την επαγγελματική διαστροφή της στατιστικής.

14 μέρη στην Αθήνα με τέλειες τηγανητές πατάτες. Facebook Twitter

Παρακάτω θα σας ενημερώσω για το πού θα επέστρεφα για να ανανεώσω το ραντεβού μαζί της.

Ολύμπιον (Αναπαύσεως 9, Μετς, 2109244388) Tραγανές και σε μέτριο μέγεθος, όπως συνήθως τις κάνουν οι μανούλες, κάτω από τις μουριές στο πεζοδρόμιο και σε mood καφενείο για παππουδάκια. Καλύτερή τους παρέα: κεφτεδάκια δυοσμάτα.

Οι Νοστιμιές Της Μαιρούλας (Ύδρας 2, πλ. Αγ. Γεωργίου, 2108229239) Η σέξυ Μαιρούλα θα φροντίσει να τηγανιστούν τη στιγμή της παραγγελίας, σαν από το τηγάνι της μαμάς. Καλύτερή τους παρέα, το κοκκινιστό ή απλά δυό αβγά τηγανητά.

James Joyce Irish Pub (Άστιγγος 12, Θησείο, 2103235055) Με ιρλανδέζικη ή και αμερικάνικη διάθεση, η πιο pub πατάτα της Αθήνας, τραγανή και πικάντικη και σε potato skins εκδοχή. Καλύτερη παρέα, fish & chips ή απλά με μουστάρδα και μπύρα.

Καραβίτης (Αρκτίνου 35, Παγκράτι, 2107215155) Η τηγανητή πατάτα όπως την αντιλαμβάνεται η παλιά αθηναϊκή ταβέρνα, τραγανή, ολίγον λαδωτή, σχεδόν χλωμή. Για καλύτερη παρέα, τα κλασικά κεφτεδάκια που έκαναν διάσημο τον Καραβίτη.

Καλωσόρισμα του Αντώνη (Γ. Λύρα 41, Ν. Κηφισιά, 2108017869) Ολόφρεσκες, τραγανές, λεπτοκομμένες σχεδόν σαν μπαστουνάκια. Καλύτερη παρέα, ο τηγανητός μπακαλιάρος ή οι ολοστρόγγυλοι τεράστιοι κεφτέδες.

K Grill (Θησέως & Πεισιστράτου, Καλλιθέα, 2109431765) Τραγανή, αλάδωτη και λεπτοκομμένη στο στυλ new σουβλακερί. Καλύτερη παρέα ο σουβλιστός, χειροποίητος γύρος.

Κάππαρη (Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, 2103450288) Κομμένη λεπτή και στρογγυλή, σερβιρισμένη με τριμμένο κεφαλοτύρι. Καλύτερη παρέα ο κρασάτος κόκορας.

 Κρεατοπωλείο (Ακτή Θεμιστοκλέους 68, Πειραϊκή, 2104520720) Πιο τραγανές και αλάδωτες δεν γίνεται, έτσι όπως τις αγαπούν οι νέες κρεατερί. Καλύτερη παρέα, τα μπιφτεκάκια.

Κozi’s (Π. Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 2108101584) Στρογγυλές, τραγανές, αλάδωτες στα όρια του chips και με αύρα αυστραλιανού μπάρμπεκιου. Kαλύτερη παρέα το burger.

Nέζος (Κων/πόλεως 58, Γκάζι, 6972340342) Όσο κι αν είναι διάσημος για το κεμπάπ του, εδώ πάντα έχεις την αίσθηση ότι έρχεσαι πρωτίστως για τη γενναιόδωρη πιατέλα με τις τηγανητές πατάτες.

Τηλέμαχος (Φραγκοπούλου 19, Κ.Κηφισιά, 2108074015) Σε τεράστιες, λεπτές ροδέλες, τόσο ολοζώντανες που νομίζεις ότι θα σου μιλήσουν. Καλύτερη παρέα, γουρουνόπουλο στη σούβλα.

Τζίμης (Ελ. Βενιζέλου 2, Βύρωνας, 2107658965) Ατόφια η μαγεία της πιο άψογης παραδοσιακής πατάτας. Καλύτερη παρέα το κοκορέτσι ή το κοντοσούβλι.

Base Grill (Κωνσταντινουπόλεως 64, Μπουρνάζι, 2105757455) Οι θεοί που πρώτοι καθιέρωσαν την τηγανιά με πατάτα τριμμένη στο χέρι στον τρίφτη, που τηγανίζεται σαν τηγανίτα στο γκάζι σε ελαιόλαδο για να σπάσουν στη συνέχεια πάνω της δυό μελάτα, χωριάτικα, αληθινά αβγά.

Άνετον (Στρ. Λέκκα 19, 2108066700) Ένα βουνό από το πιο τραγανό, λεπτοκομμένο σαν σπιρτόξυλο πατατάκι, χωρίς ίχνος λιπαρότητας, που συνομιλεί με το θείο όταν του προσθέσεις κι ένα αβγό τηγανητό στην κορυφή.

 

Γεύση
19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

15 σχόλια
Την καλύτερη τηγανητή μαμαδίστικη κομμένη στο χέρι πατάτα έχω φάει στην ταβέρνα Στροφή στο Πέραμα. Μια φορά μάλιστα που ζητήσαμε και τους είχαν τελειώσει, μας είπαν ότι έχουν συγκεκριμένες ποσότητες και άμα τελειώσουν δεν σερβίρουν προτηγανισμένες...
Και για τα Σαββατοκύριακα-αργίες λίγο έξω από την Αθήνα (μισή ωρίτσα απόσταση από Εθνική οδό) το filoxenia...με φρέσκιες τηγανητές πατάτες και όλα τα φαγητά ολόφρεσκα και κάθε Σαββατοκύριακο νέα μαγειρευτά! μμμμμμμΘα γίνει και δικό σας στέκι! (μόνο κλείστε τραπέζι γιατί αλλιώς δεν θα βρείτε ούτε να καθίσετε)
Έχουμε στα μέρη μου ένα ψαροταβερνάκι που έχει μόνο τηγάνι και σερβίρει μόνο 5-6 πιάτα στο σύνολο,ολόφρεσκη γαρίδα, μπαρμπούνι ή γλώσσα (ό,τι βγάλουν οι ψαράδες) όλα τηγανιτά,χταποδάκι λουκούμι, σαλάτα μελιτζάνα λευκότατη, αφράτη και καπνιστή στη φλόγα,χωριάτικη με κατακόκκινη γλυκιά χωραφίσια ντομάτα και κρίταμο που μαζεύουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες,αλλά παρόλα αυτά το καλύτερο του μαγαζιού είναι οι πατάτες. Κομμένες κατά μήκος σε φαρδιά κομμάτια, χρυσαφένιες, τραγανές, ελαφρώς γλυκιές. Καταλήγεις να τρως μόνο τις πατάτες και να αγνοείς τις γαρίδες. Το μυστικό, πέρα από την άριστη πρώτη ύλη, είναι ότι τις τηγανίζουν σε γκάζι, με πολύ λάδι σε μια παλιά αλουμινένια κατσαρόλα.Όποιος δοκιμάζει αυτές τις πατάτες μετά δεν μπορεί να ευχαριστηθεί πατάτα κάπου αλλού...