14 μέρη στην Αθήνα με τέλειες τηγανητές πατάτες.

14 μέρη στην Αθήνα με τέλειες τηγανητές πατάτες. Facebook Twitter
19

Η καλή τηγανητή τηγανητή πατάτα δεν είναι μία αλλά πολλές. Όσες, ίσως, και οι τρόποι που βρίσκει μια πατάτα να αλλάζει σχήμα, μορφή και γεύση ανάλογα με το τηγάνι.

Άλλη όταν τηγανίζεται στο γκάζι, άλλη σε ρηχό μαντεμένιο, διαφορετική σε αντικολλητικό, άλλη σε κατσαρόλα κολυμπητή στο λάδι και άλλη στη φριτέζα, για να μην επεκταθώ στην ποικιλία-πιο γλυκιά η κυπριακή, πιο μαμαδίστικη η Νευροκοπίου, μια τρίτη η Τριπόλεως-και στο κόψιμο: ψιλή, λεπτή, σπιρτένια, στρουμπουλή και ψωμωμένη, μακρουλή ή στρογγυλή, με τη φλούδα ή χωρίς.

Άμα θέλω να τσακωθώ για γαστρονομική αιτία, πάντα έχω πρόχειρη την τεχνική της τηγανητής πατάτας: κάθε  γνώστης τηγανιστής θα σου ορκιστεί πως μόνο η δική του μέθοδος είναι η καλύτερη και οι άλλες για τα μπάζα. Ωστόσο, ο κάθε τσακωμός σταματά πάνω από μια χρυσαφένια, τραγανή, αλάδωτη τηγανιά στο πιάτο. Και όλοι μαζί θα συμφωνήσουν πως η αληθινή πατάτα είναι το εξ ων ουκ άνευ του ορισμού της νοστιμάδας, αλλά τι να την κάνεις και την αλήθεια άμα το τελικό αποτέλεσμα σου προκύπτει κρύο, παπαριασμένο και λαδοπιωμένο;

Όση δίαιτα κι αν κάνω και όσο πανικό κι αν βιώνω με τις θερμίδες, ποτέ δεν θυμάμαι να’χω προσπεράσει μια παραγγελία σε τηγανητή πατάτα σε όποιο μενού μου την παρουσιάσει «σπιτική». Έτσι, για τη δοκιμή και την επαγγελματική διαστροφή της στατιστικής.

14 μέρη στην Αθήνα με τέλειες τηγανητές πατάτες. Facebook Twitter

Παρακάτω θα σας ενημερώσω για το πού θα επέστρεφα για να ανανεώσω το ραντεβού μαζί της.

Ολύμπιον (Αναπαύσεως 9, Μετς, 2109244388) Tραγανές και σε μέτριο μέγεθος, όπως συνήθως τις κάνουν οι μανούλες, κάτω από τις μουριές στο πεζοδρόμιο και σε mood καφενείο για παππουδάκια. Καλύτερή τους παρέα: κεφτεδάκια δυοσμάτα.

Οι Νοστιμιές Της Μαιρούλας (Ύδρας 2, πλ. Αγ. Γεωργίου, 2108229239) Η σέξυ Μαιρούλα θα φροντίσει να τηγανιστούν τη στιγμή της παραγγελίας, σαν από το τηγάνι της μαμάς. Καλύτερή τους παρέα, το κοκκινιστό ή απλά δυό αβγά τηγανητά.

James Joyce Irish Pub (Άστιγγος 12, Θησείο, 2103235055) Με ιρλανδέζικη ή και αμερικάνικη διάθεση, η πιο pub πατάτα της Αθήνας, τραγανή και πικάντικη και σε potato skins εκδοχή. Καλύτερη παρέα, fish & chips ή απλά με μουστάρδα και μπύρα.

Καραβίτης (Αρκτίνου 35, Παγκράτι, 2107215155) Η τηγανητή πατάτα όπως την αντιλαμβάνεται η παλιά αθηναϊκή ταβέρνα, τραγανή, ολίγον λαδωτή, σχεδόν χλωμή. Για καλύτερη παρέα, τα κλασικά κεφτεδάκια που έκαναν διάσημο τον Καραβίτη.

Καλωσόρισμα του Αντώνη (Γ. Λύρα 41, Ν. Κηφισιά, 2108017869) Ολόφρεσκες, τραγανές, λεπτοκομμένες σχεδόν σαν μπαστουνάκια. Καλύτερη παρέα, ο τηγανητός μπακαλιάρος ή οι ολοστρόγγυλοι τεράστιοι κεφτέδες.

K Grill (Θησέως & Πεισιστράτου, Καλλιθέα, 2109431765) Τραγανή, αλάδωτη και λεπτοκομμένη στο στυλ new σουβλακερί. Καλύτερη παρέα ο σουβλιστός, χειροποίητος γύρος.

Κάππαρη (Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, 2103450288) Κομμένη λεπτή και στρογγυλή, σερβιρισμένη με τριμμένο κεφαλοτύρι. Καλύτερη παρέα ο κρασάτος κόκορας.

 Κρεατοπωλείο (Ακτή Θεμιστοκλέους 68, Πειραϊκή, 2104520720) Πιο τραγανές και αλάδωτες δεν γίνεται, έτσι όπως τις αγαπούν οι νέες κρεατερί. Καλύτερη παρέα, τα μπιφτεκάκια.

Κozi’s (Π. Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 2108101584) Στρογγυλές, τραγανές, αλάδωτες στα όρια του chips και με αύρα αυστραλιανού μπάρμπεκιου. Kαλύτερη παρέα το burger.

Nέζος (Κων/πόλεως 58, Γκάζι, 6972340342) Όσο κι αν είναι διάσημος για το κεμπάπ του, εδώ πάντα έχεις την αίσθηση ότι έρχεσαι πρωτίστως για τη γενναιόδωρη πιατέλα με τις τηγανητές πατάτες.

Τηλέμαχος (Φραγκοπούλου 19, Κ.Κηφισιά, 2108074015) Σε τεράστιες, λεπτές ροδέλες, τόσο ολοζώντανες που νομίζεις ότι θα σου μιλήσουν. Καλύτερη παρέα, γουρουνόπουλο στη σούβλα.

Τζίμης (Ελ. Βενιζέλου 2, Βύρωνας, 2107658965) Ατόφια η μαγεία της πιο άψογης παραδοσιακής πατάτας. Καλύτερη παρέα το κοκορέτσι ή το κοντοσούβλι.

Base Grill (Κωνσταντινουπόλεως 64, Μπουρνάζι, 2105757455) Οι θεοί που πρώτοι καθιέρωσαν την τηγανιά με πατάτα τριμμένη στο χέρι στον τρίφτη, που τηγανίζεται σαν τηγανίτα στο γκάζι σε ελαιόλαδο για να σπάσουν στη συνέχεια πάνω της δυό μελάτα, χωριάτικα, αληθινά αβγά.

Άνετον (Στρ. Λέκκα 19, 2108066700) Ένα βουνό από το πιο τραγανό, λεπτοκομμένο σαν σπιρτόξυλο πατατάκι, χωρίς ίχνος λιπαρότητας, που συνομιλεί με το θείο όταν του προσθέσεις κι ένα αβγό τηγανητό στην κορυφή.

 

Γεύση
19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ

σχόλια

15 σχόλια
Την καλύτερη τηγανητή μαμαδίστικη κομμένη στο χέρι πατάτα έχω φάει στην ταβέρνα Στροφή στο Πέραμα. Μια φορά μάλιστα που ζητήσαμε και τους είχαν τελειώσει, μας είπαν ότι έχουν συγκεκριμένες ποσότητες και άμα τελειώσουν δεν σερβίρουν προτηγανισμένες...
Και για τα Σαββατοκύριακα-αργίες λίγο έξω από την Αθήνα (μισή ωρίτσα απόσταση από Εθνική οδό) το filoxenia...με φρέσκιες τηγανητές πατάτες και όλα τα φαγητά ολόφρεσκα και κάθε Σαββατοκύριακο νέα μαγειρευτά! μμμμμμμΘα γίνει και δικό σας στέκι! (μόνο κλείστε τραπέζι γιατί αλλιώς δεν θα βρείτε ούτε να καθίσετε)
Έχουμε στα μέρη μου ένα ψαροταβερνάκι που έχει μόνο τηγάνι και σερβίρει μόνο 5-6 πιάτα στο σύνολο,ολόφρεσκη γαρίδα, μπαρμπούνι ή γλώσσα (ό,τι βγάλουν οι ψαράδες) όλα τηγανιτά,χταποδάκι λουκούμι, σαλάτα μελιτζάνα λευκότατη, αφράτη και καπνιστή στη φλόγα,χωριάτικη με κατακόκκινη γλυκιά χωραφίσια ντομάτα και κρίταμο που μαζεύουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες,αλλά παρόλα αυτά το καλύτερο του μαγαζιού είναι οι πατάτες. Κομμένες κατά μήκος σε φαρδιά κομμάτια, χρυσαφένιες, τραγανές, ελαφρώς γλυκιές. Καταλήγεις να τρως μόνο τις πατάτες και να αγνοείς τις γαρίδες. Το μυστικό, πέρα από την άριστη πρώτη ύλη, είναι ότι τις τηγανίζουν σε γκάζι, με πολύ λάδι σε μια παλιά αλουμινένια κατσαρόλα.Όποιος δοκιμάζει αυτές τις πατάτες μετά δεν μπορεί να ευχαριστηθεί πατάτα κάπου αλλού...