14 μέρη στην Αθήνα με τέλειες τηγανητές πατάτες.

14 μέρη στην Αθήνα με τέλειες τηγανητές πατάτες. Facebook Twitter
19

Η καλή τηγανητή τηγανητή πατάτα δεν είναι μία αλλά πολλές. Όσες, ίσως, και οι τρόποι που βρίσκει μια πατάτα να αλλάζει σχήμα, μορφή και γεύση ανάλογα με το τηγάνι.

Άλλη όταν τηγανίζεται στο γκάζι, άλλη σε ρηχό μαντεμένιο, διαφορετική σε αντικολλητικό, άλλη σε κατσαρόλα κολυμπητή στο λάδι και άλλη στη φριτέζα, για να μην επεκταθώ στην ποικιλία-πιο γλυκιά η κυπριακή, πιο μαμαδίστικη η Νευροκοπίου, μια τρίτη η Τριπόλεως-και στο κόψιμο: ψιλή, λεπτή, σπιρτένια, στρουμπουλή και ψωμωμένη, μακρουλή ή στρογγυλή, με τη φλούδα ή χωρίς.

Άμα θέλω να τσακωθώ για γαστρονομική αιτία, πάντα έχω πρόχειρη την τεχνική της τηγανητής πατάτας: κάθε  γνώστης τηγανιστής θα σου ορκιστεί πως μόνο η δική του μέθοδος είναι η καλύτερη και οι άλλες για τα μπάζα. Ωστόσο, ο κάθε τσακωμός σταματά πάνω από μια χρυσαφένια, τραγανή, αλάδωτη τηγανιά στο πιάτο. Και όλοι μαζί θα συμφωνήσουν πως η αληθινή πατάτα είναι το εξ ων ουκ άνευ του ορισμού της νοστιμάδας, αλλά τι να την κάνεις και την αλήθεια άμα το τελικό αποτέλεσμα σου προκύπτει κρύο, παπαριασμένο και λαδοπιωμένο;

Όση δίαιτα κι αν κάνω και όσο πανικό κι αν βιώνω με τις θερμίδες, ποτέ δεν θυμάμαι να’χω προσπεράσει μια παραγγελία σε τηγανητή πατάτα σε όποιο μενού μου την παρουσιάσει «σπιτική». Έτσι, για τη δοκιμή και την επαγγελματική διαστροφή της στατιστικής.

14 μέρη στην Αθήνα με τέλειες τηγανητές πατάτες. Facebook Twitter

Παρακάτω θα σας ενημερώσω για το πού θα επέστρεφα για να ανανεώσω το ραντεβού μαζί της.

Ολύμπιον (Αναπαύσεως 9, Μετς, 2109244388) Tραγανές και σε μέτριο μέγεθος, όπως συνήθως τις κάνουν οι μανούλες, κάτω από τις μουριές στο πεζοδρόμιο και σε mood καφενείο για παππουδάκια. Καλύτερή τους παρέα: κεφτεδάκια δυοσμάτα.

Οι Νοστιμιές Της Μαιρούλας (Ύδρας 2, πλ. Αγ. Γεωργίου, 2108229239) Η σέξυ Μαιρούλα θα φροντίσει να τηγανιστούν τη στιγμή της παραγγελίας, σαν από το τηγάνι της μαμάς. Καλύτερή τους παρέα, το κοκκινιστό ή απλά δυό αβγά τηγανητά.

James Joyce Irish Pub (Άστιγγος 12, Θησείο, 2103235055) Με ιρλανδέζικη ή και αμερικάνικη διάθεση, η πιο pub πατάτα της Αθήνας, τραγανή και πικάντικη και σε potato skins εκδοχή. Καλύτερη παρέα, fish & chips ή απλά με μουστάρδα και μπύρα.

Καραβίτης (Αρκτίνου 35, Παγκράτι, 2107215155) Η τηγανητή πατάτα όπως την αντιλαμβάνεται η παλιά αθηναϊκή ταβέρνα, τραγανή, ολίγον λαδωτή, σχεδόν χλωμή. Για καλύτερη παρέα, τα κλασικά κεφτεδάκια που έκαναν διάσημο τον Καραβίτη.

Καλωσόρισμα του Αντώνη (Γ. Λύρα 41, Ν. Κηφισιά, 2108017869) Ολόφρεσκες, τραγανές, λεπτοκομμένες σχεδόν σαν μπαστουνάκια. Καλύτερη παρέα, ο τηγανητός μπακαλιάρος ή οι ολοστρόγγυλοι τεράστιοι κεφτέδες.

K Grill (Θησέως & Πεισιστράτου, Καλλιθέα, 2109431765) Τραγανή, αλάδωτη και λεπτοκομμένη στο στυλ new σουβλακερί. Καλύτερη παρέα ο σουβλιστός, χειροποίητος γύρος.

Κάππαρη (Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, 2103450288) Κομμένη λεπτή και στρογγυλή, σερβιρισμένη με τριμμένο κεφαλοτύρι. Καλύτερη παρέα ο κρασάτος κόκορας.

 Κρεατοπωλείο (Ακτή Θεμιστοκλέους 68, Πειραϊκή, 2104520720) Πιο τραγανές και αλάδωτες δεν γίνεται, έτσι όπως τις αγαπούν οι νέες κρεατερί. Καλύτερη παρέα, τα μπιφτεκάκια.

Κozi’s (Π. Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 2108101584) Στρογγυλές, τραγανές, αλάδωτες στα όρια του chips και με αύρα αυστραλιανού μπάρμπεκιου. Kαλύτερη παρέα το burger.

Nέζος (Κων/πόλεως 58, Γκάζι, 6972340342) Όσο κι αν είναι διάσημος για το κεμπάπ του, εδώ πάντα έχεις την αίσθηση ότι έρχεσαι πρωτίστως για τη γενναιόδωρη πιατέλα με τις τηγανητές πατάτες.

Τηλέμαχος (Φραγκοπούλου 19, Κ.Κηφισιά, 2108074015) Σε τεράστιες, λεπτές ροδέλες, τόσο ολοζώντανες που νομίζεις ότι θα σου μιλήσουν. Καλύτερη παρέα, γουρουνόπουλο στη σούβλα.

Τζίμης (Ελ. Βενιζέλου 2, Βύρωνας, 2107658965) Ατόφια η μαγεία της πιο άψογης παραδοσιακής πατάτας. Καλύτερη παρέα το κοκορέτσι ή το κοντοσούβλι.

Base Grill (Κωνσταντινουπόλεως 64, Μπουρνάζι, 2105757455) Οι θεοί που πρώτοι καθιέρωσαν την τηγανιά με πατάτα τριμμένη στο χέρι στον τρίφτη, που τηγανίζεται σαν τηγανίτα στο γκάζι σε ελαιόλαδο για να σπάσουν στη συνέχεια πάνω της δυό μελάτα, χωριάτικα, αληθινά αβγά.

Άνετον (Στρ. Λέκκα 19, 2108066700) Ένα βουνό από το πιο τραγανό, λεπτοκομμένο σαν σπιρτόξυλο πατατάκι, χωρίς ίχνος λιπαρότητας, που συνομιλεί με το θείο όταν του προσθέσεις κι ένα αβγό τηγανητό στην κορυφή.

 

Γεύση
19

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

15 σχόλια
Την καλύτερη τηγανητή μαμαδίστικη κομμένη στο χέρι πατάτα έχω φάει στην ταβέρνα Στροφή στο Πέραμα. Μια φορά μάλιστα που ζητήσαμε και τους είχαν τελειώσει, μας είπαν ότι έχουν συγκεκριμένες ποσότητες και άμα τελειώσουν δεν σερβίρουν προτηγανισμένες...
Και για τα Σαββατοκύριακα-αργίες λίγο έξω από την Αθήνα (μισή ωρίτσα απόσταση από Εθνική οδό) το filoxenia...με φρέσκιες τηγανητές πατάτες και όλα τα φαγητά ολόφρεσκα και κάθε Σαββατοκύριακο νέα μαγειρευτά! μμμμμμμΘα γίνει και δικό σας στέκι! (μόνο κλείστε τραπέζι γιατί αλλιώς δεν θα βρείτε ούτε να καθίσετε)
Έχουμε στα μέρη μου ένα ψαροταβερνάκι που έχει μόνο τηγάνι και σερβίρει μόνο 5-6 πιάτα στο σύνολο,ολόφρεσκη γαρίδα, μπαρμπούνι ή γλώσσα (ό,τι βγάλουν οι ψαράδες) όλα τηγανιτά,χταποδάκι λουκούμι, σαλάτα μελιτζάνα λευκότατη, αφράτη και καπνιστή στη φλόγα,χωριάτικη με κατακόκκινη γλυκιά χωραφίσια ντομάτα και κρίταμο που μαζεύουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες,αλλά παρόλα αυτά το καλύτερο του μαγαζιού είναι οι πατάτες. Κομμένες κατά μήκος σε φαρδιά κομμάτια, χρυσαφένιες, τραγανές, ελαφρώς γλυκιές. Καταλήγεις να τρως μόνο τις πατάτες και να αγνοείς τις γαρίδες. Το μυστικό, πέρα από την άριστη πρώτη ύλη, είναι ότι τις τηγανίζουν σε γκάζι, με πολύ λάδι σε μια παλιά αλουμινένια κατσαρόλα.Όποιος δοκιμάζει αυτές τις πατάτες μετά δεν μπορεί να ευχαριστηθεί πατάτα κάπου αλλού...