Τζασίντα Άρντερν: Ουδείς προφήτης στον τόπο του, και στην πολιτική ακόμα περισσότερο

Τζασίντα Άρντερν: Ουδείς προφήτης στον τόπο του, και στην πολιτική ακόμα περισσότερο Facebook Twitter
Η Τζασίντα Άρντερν δεν ήταν μια τυχαία πρωθυπουργός. Ήταν ένα τοτέμ συλλογικής ελπίδας και διεθνούς ακτινοβολίας σε μια εποχή που οι δυνάμεις της αντίδρασης και της προκατάληψης φαίνεται να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.
0

ΠOIO EINAI TO ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ που βγαίνει από την αιφνίδια απόφαση της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού να εγκαταλείψει το αξίωμά της, την ηγεσία του Εργατικού κόμματος αλλά και την προσεχή εκλογική αναμέτρηση στην πατρίδα της;

Παραίτηση ή ηρωική έξοδος; Πραγματική κόπωση ή κάτι άλλο; Επιβεβαίωση ότι το burnout δεν είναι αστείο και αφορά τους πάντες; Ακόμα και περιπτώσεις όπως η Άρντερν, που στη διάρκεια της θητείας της αντιμετώπισε σθεναρά, μεταξύ άλλων, εκρήξεις ηφαιστείων, τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας και φυσικά την πανδημία, που την οδήγησε σε μετωπική σύγκρουση με μερίδα των συμπατριωτών της. 

Το ντεπόζιτο άδειασε. Οι αντοχές σώθηκαν. Και οι καλοκαιρινές διακοπές που μόλις ολοκλήρωσε δεν της «γέμισαν τις μπαταρίες».

Αντιμετώπισε επίσης ρητορική μίσους, απειλές πρωτοφανούς έντασης και τόνους σεξιστικού οχετού. Κι όλα αυτά με το χαμόγελο στα χείλη και μ΄ ένα βρέφος στην αγκαλιά.

Η Τζασίντα Άρντερν δεν ήταν μια τυχαία πρωθυπουργός. Ήταν ένα τοτέμ συλλογικής ελπίδας και διεθνούς ακτινοβολίας σε μια εποχή που οι δυνάμεις της αντίδρασης και της προκατάληψης φαίνεται να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. 

Παρ’ όλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες, κι αυτής εν τέλει της τελείωσαν τα καύσιμα. Το ντεπόζιτο άδειασε. Οι αντοχές σώθηκαν. Και οι καλοκαιρινές διακοπές που μόλις ολοκλήρωσε (ο δικός μας χειμώνας είναι καλοκαίρι στο αντίστροφο σύμπαν του νότιου ημισφαιρίου) δεν της «γέμισαν τις μπαταρίες». Αντιθέτως, την έπεισαν ότι δεν αντέχει να συνεχίσει στην ίδια δουλειά, όπως συμβαίνει και στους περισσότερους ανθρώπους αμέσως μετά τις διακοπές, ασχέτως αν τελικά σκύβουν το κεφάλι και συνεχίζουν.

«Οι πολιτικοί είναι άνθρωποι» ήταν το μόνο που προσέφερε για να δικαιολογήσει την απόφασή της: «Δίνουμε ό,τι μπορούμε για όσο μπορούμε, και μετά φτάνει η ώρα. Για μένα αυτή η ώρα έφτασε».

Ουδείς προφήτης στον τόπο του, και στην πολιτική ακόμα περισσότερο. Επιχειρώντας να ψυχολογήσει την έξοδο της Τζασίντα Άρντερν, ο συμπατριώτης της πολιτικός αρθρογράφος Nicholas Sheppard έγραφε χθες στον βρετανικό Spectator

«Το πιο πιθανό είναι ότι η κληρονομιά της Τζασίντα Άρντερν, παρότι άνιση, θα ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, παραμένει η πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα. Και ενώ το διεθνές προφίλ της ενισχύθηκε σαφώς από μια θετική προβολή που συχνά είχε να κάνει με μια ιδέα όσο και με την πραγματικότητα, προκαλεί κατάπληξη ο βαθμός των βιτριολικών επιθέσεων που δέχτηκε από το εξωτερικό. Όχι μόνο υπέστη πρωτοφανείς προσωπικές επιθέσεις, αλλά αναδείχτηκε ως μπαμπούλας της κρατικής επιβολής και αυθαιρεσίας. Στην πραγματικότητα, στη συντριπτική του πλειοψηφία, το νεοζηλανδέζικο κοινό στήριξε την κυβέρνησή της στην περίοδο της πανδημίας και μέχρι σχετικά πρόσφατα οι επικριτές της ανήκαν σε μια θορυβώδη αλλά περιορισμένη μειοψηφία. Οι δυσκολίες της Άρντερν και οι υπολογισμοί που την οδήγησαν να πάρει αυτή την απόφαση οφείλονται σε μια πληθώρα παραγόντων, νομοθετικών, οικονομικών και πολιτικών».


 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Explainer: Γιατί η παραίτηση της Τζασίντα Άρντερν είναι μάθημα για τους απανταχού ηγέτες;

Explainer / Explainer: Γιατί η παραίτηση της Τζασίντα Άρντερν είναι μάθημα για τους απανταχού ηγέτες;

Γιατί ποτέ δεν παραιτήθηκε άνδρας πρωθυπουργός και μάλιστα στο καλύτερο σημείο της καριέρας του; Γιατί πολλά Μέσα σήμερα αναφέρονται εξυμνητικά στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης από την Τζασίντα Άρντερν; Η αναφορά της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας στο burn out, το θάρρος του να λυγίζεις δημοσίως κάτω από το βάρος της «δεύτερης βάρδιας» και ο έμφυλος αστερίσκος στο τέλος μιας σπουδαίας θητείας.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τζασίντα Άρντερν: «Απειλές και πολιτική κακοποίηση» πίσω από την παραίτησή της - «Άνευ προηγουμένου οι επιθέσεις εναντίον της»

Διεθνή / Τζασίντα Άρντερν: «Απειλές και πολιτική κακοποίηση» πίσω από την παραίτησή της - «Άνευ προηγουμένου οι επιθέσεις εναντίον της»

«Η whānau (οικογένεια) της είχε υπομείνει τις πιο άγριες επιθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια σε αυτό που θεωρούμε πως είναι η πιο εξευτελιστική μορφή πολιτικής που έχουμε δει ποτέ»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμείς και οι «μουλάδες»

Daily / Εμείς και οι «μουλάδες»

Για μια χώρα που η Εκκλησία έχει τόση μεγάλη εξουσία (και τόσο αμύθητη περιουσία), που ισχύει σε μια ολόκληρη περιοχή της το άβατο για τις γυναίκες και που αρνείται σθεναρά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, σαν πολύ έντονη άποψη δεν έχουμε για το Ιράν;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Daily / Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Μέχρι να επικυρωθεί και τυπικά ο διορισμός της και σε αναμονή του ερχομού της τον επόμενο μήνα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ «Κέρδισε κάθε μάχη» του 2015, ένα υβρίδιο απομνημονευμάτων και εγχειριδίου αυτοβοήθειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ