Επιστροφή στη νοσταλγία

Επιστροφή στη νοσταλγία Facebook Twitter
0

» Τίποταδεν είναι πιο δυνατό από μιαγερή δόση νοσταλγίας. Τίποτα. Ούτε κανη ενοχλητική πραγματικότητα. Ο ΝτούσανΜπάγεβιτς το ξέρει. Και το εκμεταλλεύεται.Μοιάζει με δακρύβρεχτο επεισόδιο τηςποδοσφαιρικής μας «Κάντι Κάντι». Είναιόμως η αθλητική επικαιρότητα σερβιρισμένημε συναισθηματική γαρνιτούρα. Δενυπάρχει τίποτα καλύτερο.

»Τομακρινό και αθώο 1996, την εποχή που ο ΜπιλΚλίντον ήταν ο Ομπάμα της εποχής, τότεπου η δραχμή, τα Ίμια και οι Τρύπες στοΛυκαβηττό ήταν το πρόβλημα, ο Ντούσανείχε προτιμήσει μια συμφέρουσα οικονομικήπρόταση. Με επαγγελματικούς όρους, έφυγεαπό την ΑΕΚ για το εύφορο λιμάνι τουΠειραιά. Οικονομικά, έπραξε σωστά.Συναισθηματικά, όχι. Είχε κοροϊδέψεικόσμο, είχε προδώσει την εμπιστοσύνητους και την επιτομή της οπαδικής ζωής:το μίσος στον αντίπαλο, που δεν μετριέταιμε χρήμα αλλά με τοκισμένο μίσος.

»Πόσοπαρωχημένα ακούγονται όλα αυτά στονόμορφο καιρό του καιροσκοπισμού. Πλέον,αφού όλα τα πιθανά μοντέλα έχουνχρεωκοπήσει, ο Ντούσαν είναι το μέλλον,το παρελθόν και το παρόν στη συσκευασίατου ενός. Και η συναισθηματική ΑΕΚλικνίζεται με τις υπέρμετρες ευαισθησίεςτης.

»Ηνοσταλγία λειτούργησε την ώρα που οιπερισσότεροι βρέθηκαν μεταξύ του φετινούποδοσφαιρικού εκτρώματος και τηςαποκομμένης από τα αρνητικά μνήμης. Καιόσοι παλιότερα μιλούσαν για προδοσίες,πρόδωσαν το νεανικό πάθος τους και τονδέχθηκαν πίσω γιατί «μόνο αυτός μπορεί'.

»Ποδοσφαιρικάμπορεί να είναι η μόνη αλήθεια. Μόνοαυτός να μπορεί να ξυπνήσει ό,τιέχει απομείνει από αυτή την μπερδεμένηομάδα, να προκαλέσει φόβο και όχι οίκτο,να τσαμπουκαλευτεί στους πιο ισχυρούς.Μόνο που δεν μιλάμε μόνο για μπάλα.

»Ανμιλούσαμε μόνο γι'αυτή, δεν θα εμφανιζόταν αμήχανος σανσχολιαρόπαιδο στα 60 του να ζητάεισυγγνώμη για κάτι που έχει παραγραφείαπό το δικονομικό (και όχι οπαδικό)πολίτευμα. Δεν θα τσαλάκωνε τον τσιμεντένιοεγωκεντρισμό του μόνο και μόνο για νατον δεχθούν. Ξέρει όμως και αυτός πως ηνοσταλγία είναι ισχυρή. Το ίδιο και ηματαιοδοξία του να πετύχει εκεί πουαπέτυχαν όλοι οι άλλοι μέχρι να προαχθείστην αιώνια αγιοποίηση. Μόνο που πλέον,αφού τον δέχθηκαν, πρέπει να το ξέρει:Δεν είναι βάτραχος, ούτε πρίγκιπας.Είναι ένας εργάτης που κρίνεται αυστηρά.Σαν τον σύζυγο που επιστρέφει στο σπίτιμετά από ομολογημένη απιστία. Ο μήναςτου μέλιτος δεν τον σώζει. Μόνο το μέλλον.Ζόρικεςκαταστάσεις.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ