Ζιμπάμπουε: Συνέλαβαν τον σύζυγο και τους γονείς 15χρονης «νύφης»- Πέθανε κατά τον τοκετό

Ζιμπάμπουε: Συνέλαβαν τον σύζυγο και τους γονείς 15χρονης «νύφης»- Πέθανε κατά τον τοκετό Facebook Twitter
Pixabay
0

Η αστυνομία στη Ζιμπάμπουε συνέλαβε έναν 26χρονο άνδρα μετά το θάνατο μιας 15χρονης κατά τη διάρκεια του τοκετού, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει οργή στους πολίτες και τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η 15χρονη Anna Machaya πέθανε και θάφτηκε τον περασμένο μήνα κοντά σε μία εκκλησία στην ανατολική περιοχή Μάραντζ. Κατά την έρευνα αποκαλύφθηκε υπόθεση εκμετάλλευσης ανηλίκων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η 15χρονη είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σχολείο για να παντρευτεί. 

Η αστυνομία έχει συλλάβει για την ίδια υπόθεση και τους γονείς της, που κατηγορούνται ότι είπαν ψέματα για την ηλικία της, ενώ είχαν δεσμευτεί να δώσουν και την εννιάχρονη κόρη τους στον ίδιο άντρα, τον Hatirarami Momberume, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό παιδιών.

Ο θάνατος της Anna στις 15 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά τα γενέθλιά της, έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στους παιδικούς γάμους στην κατά τα άλλα δημοφιλή Αποστολική Εκκλησία της Ζιμπάμπουε, η οποία συχνά απορρίπτει την ιατρική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο της 15χρονης και στη συνέχεια στην ταφή είναι υπό έρευνα από την αστυνομία και την αρμόδια κρατική επιτροπή της χώρας. Καμπάνια στο διαδίκτυο ζητά «δικαιοσύνη για τη μνήμη της», και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 92.000 υπογραφές.

Η φεμινίστρια ακτιβίστρια από τη Ζιμπάμπουε, Everjoice Win, είπε ότι ήρθε η ώρα οι άνθρωποι να πιέσουν όσους «έχουν τη δύναμη να τηρούν τον νόμο ή να θεσπίζουν νέους νόμους». Οι γυναίκες και τα κορίτσια «δεν θεωρούνται πλήρεις άνθρωποι, με ατομικά δικαιώματα», έγραψε στο Twitter.

Σε μια κρίσιμη απόφαση το 2016, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε απαγόρευσε τον γάμο τόσο για αγόρια όσο και για κορίτσια κάτω των 18 ετών. Η ηλικία της σεξουαλικής συναίνεσης είναι τα 16 έτη. Αλλά ορισμένες οικογένειες πιστεύουν ότι ο γάμος των παιδιών μπορεί να προσφέρει οικονομικά οφέλη.

Πολλά παιδιά- νύφες ελπίζουν ότι ο γάμος θα τους δώσει την ευκαιρία να πάνε σχολείο. Ωστόσο, τα νεαρά κορίτσια καταλήγουν συνήθως να μένουν έγκυες αμέσως μετά ή να περιορίζονται στο σπίτι αναλαμβάνοντας τις δουλειές του νοικοκυριού. 

Οι συλλήψεις και οι διώξεις παραβατών είναι σπάνιες και οι αρχές, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών, συχνά κατηγορούνται ότι παραβλέπουν τις υποθέσεις παιδοφιλίας μεταξύ θρησκευτικών αιρέσεων που έχουν μεγάλη πολιτική επιρροή.

Τα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψαν την κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε να αναγνωρίσει τους παιδικούς γάμους ως έγκλημα και να θέσει τέλος στην πρακτική.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ