Υποστηρικτές του Ασάνζ πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Υποστηρικτές του Ασάνζ πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο Facebook Twitter
EPA
0

Διαδήλωση υπέρ του Τζούλιαν Ασάνζ πραγματοποίησαν την Δευτέρα υποστηρικτές του, έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.


Υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ διαδήλωσαν σήμερα έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρυτή του WikiLeaks πρόκειται να κατασχεθούν και να παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές που ζητούν την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Απελευθερώστε τον Ασάνζ», περίπου 12 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της διπλωματικής αντιπροσωπείας. Φώναζαν υβριστικά συνθήματα εναντίον του προέδρου του Ισημερινού Λενίν Μορένο, τον οποίο αποκαλούσαν «προδότη».

  

Ο 47χρονος Αυστραλός κατέφυγε στις 19 Ιουνίου 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού, καθώς φοβόταν ότι θα συλληφθεί από τις βρετανικές αρχές και θα εκδοθεί στις ΗΠΑ επειδή δύο χρόνια νωρίτερα είχε δημοσιοποιήσει μέσω του WikiLeaks περισσότερα από 700.000 απόρρητα αμερικανικά στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα.

Αφού έζησε μέσα στην πρεσβεία επί επτά χρόνια, ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία στις 11 Απριλίου, με τη σύμφωνη γνώμη του Κίτο. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων επειδή είχε παραβιάσει τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του και κρατείται πλέον στη φυλακή του Μπέλμαρτς, στα νοτιοανατολικά του Λονδίνου, εν αναμονή της απόφασης για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ένα δικαστικό έγγραφο των αρχών του Ισημερινού που δημοσιεύτηκε από τον ιστότοπο WikiLeaks, στο δωμάτιο όπου διέμενε στην πρεσβεία θα γίνει σήμερα απογραφή και τα προσωπικά είδη του θα κατασχεθούν. Σ' αυτά περιλαμβάνονται διάφορα χειρόγραφα, ο ιατρικός φάκελός του και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Χοσέ Βαλένσια είπε ότι η δικαιοσύνη θα αποφανθεί ποια από αυτά τα αντικείμενα θα παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές και ποια θα αποδοθούν στον Ασάνζ.

Η δημοσιογράφος Καρολίνα Γκρατερόλ, από τη Βενεζουέλα, που συμμετείχε σήμερα στη διαδήλωση, υποστήριξε ότι η διαδικασία που ακολουθεί το Κίτο συνιστά «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας της έκφρασης». Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι «παραβιάζονται όλοι οι νόμοι που μας προστατεύουν ως δημοσιογράφους και δημιουργείται ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο».

Στη διαδήλωση μετείχε και ο πρώην πρόξενος του Ισημερινού στο Λονδίνο, Φιδέλ Ναρβάες, ο οποίος προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος τα έγγραφα αυτά να «πλαστογραφηθούν» ώστε να προκληθεί «βλάβη» στον Ασάνζ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται «βαθύ σεβασμό» για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM
ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ισραηλινός υπουργός καλεί τους Εβραίους της Νέας Υόρκης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ - «Είναι υποστηρικτής της Χαμάς»

Τους τελευταίους μήνες ο Ζοχράν Μαμντάνι έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του αντισημιτισμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την ισλαμοφοβία της οποίας υπήρξε θύμα
LIFO NEWSROOM
Ζόραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης;

Ο Ζοχράν Μαμντάνι γράφει ιστορία στη Νέα Υόρκη, καθώς γίνεται ο πρώτος μουσουλμάνος και ο νεότερος δήμαρχός της, νικώντας τον πρώην κυβερνήτη της και φέρνοντας μια σαρωτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των Δημοκρατικών
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΚΕΝΤΡΙΚ ΛΑΜΑΡ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Η στιγμή που χορεύει σε κλαμπ το «Not Like Us» του Λαμάρ λίγες ημέρες πριν εκλεγεί δήμαρχος Νέας Υόρκης

Η επικράτησή του αντανακλά τη δύναμη μιας νεανικής, προοδευτικής συμμαχίας και μια πολιτική βούληση που δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα, όπως το κόστος ζωής
LIFO NEWSROOM