Εισαγγελέας στη Σουηδία, ζήτησε σήμερα την κράτηση του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, ερήμην, για την υπόθεση βιασμού του 2010.

 

Το αίτημα της εισαγγελίας για την έκδοση εντάλματος σύλληψης, κατατέθηκε έπειτα από αίτημα του δικηγόρου του φερόμενου θύματος. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, αν τελικά το ένταλμα εκδοθεί, αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την έκδοσή του από τη Βρετανία, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων για την παραβίαση των περιοριστικών όρων. 

 

 

Η υπόθεση είχε μπει το 2017 στο αρχείο, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του, καθώς ο Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Η εισαγγελία της Σουηδίας άνοιξε εκ νέου τον φάκελο στις 13 Μαΐου. Ο 47χρονος ιδρυτής των Wikileaks κρατείται στην φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου.

 

 

Ο Ασάνζ συνελήφθη στη Βρετανία τον περασμένο μήνα έχοντας περάσει επτά χρόνια κλεισμένος μέσα στους χώρους της πρεσβείας. Οι ΗΠΑ ζητούν επίσης την έκδοσή του με κατηγορίες που συνδέονται με τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων από τον Wikileaks. Τα βρετανικά δικαστήρια θα πρέπει να αποφανθούν σχετικά με το αίτημα έκδοσης και ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ θα αποφασίσει ποιο αίτημα θα προηγηθεί.

 

Στις αρχές του μήνα, ο ΟΗΕ χαρακτήρισε «δυσανάλογη» την ποινή που επιβλήθηκε στον Τζούλιαν Ασάνζ, από τις βρετανικές αρχές. 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr