Υποχωρεί ο καύσωνας στη Γαλλία - Ρεκόρ θερμοκρασιών περιμένουν στη Γερμανία

Υποχωρεί ο καύσωνας στη Γαλλία - Ρεκόρ θερμοκρασιών περιμένουν στη Γερμανία Facebook Twitter
0

Έπειτα από έξι ημέρες καύσωνα στην Ευρώπη, οι θερμοκρασίες ρεκόρ, κυρίως στη Γαλλία, αρχίζουν επιτέλους σήμερα να πέφτουν, μολονότι η Γερμανία και η Ιταλία εξακολουθούν να περιμένουν μια πολύ ζεστή ημέρα.

Στη Γαλλία, όπου την Παρασκευή η θερμοκρασία ανέβηκε στους 45,9 βαθμούς Κελσίου στο νότιο τμήμα της χώρας, καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ, σήμερα αναμένεται να πέσει κατά 10 βαθμούς στο Παρίσι ή στην Ρεν για παράδειγμα, σε μια καλοδεχούμενη αλλαγή μολονότι το ανατολικό τμήμα της χώρας θα συνεχίσει να έχει υψηλές θερμοκρασίες.

Προς το παρόν τουλάχιστον 8 θάνατοι έχουν καταγραφεί λόγω του κύματος αυτού καύσωνα που ήρθε από την Σαχάρα: 4 στη Γαλλία, όπου ένας άνθρωπος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, 2 στην Ισπανία και 2 στην Ιταλία. Τα θύματα του καύσωνα είναι συνήθως ηλικιωμένοι ή εργάτες σε εργοτάξια. Ο απολογισμός αυτός μπορεί να αυξηθεί, καθώς θάνατοι που αναφέρθηκαν χθες σε διάφορες περιοχές επήλθαν πριν από μέρες.

Ο καύσωνας, εξαιρετικής έντασης για μήνα Ιούνιο, προκάλεσε πολλές φωτιές, αναγκάζοντας μερικές φορές την εκκένωση σπιτιών, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές στους αμπελώνες της νότιας Γαλλίας. Κοντά στο Μονπελιέ, οι επαγγελματίες μιλούν για πύρινη λαίλαπα, όπως είπε η αμπελουργός Κατρίν Μπερνάρ. "Τα αμπέλια ψήθηκαν, οι κουτσουπιές ξεράθηκαν τελείως... αυτό συμβαίνει μερικές φορές στις αρχές του φθινοπώρου, ενώ έχει περάσει το καλοκαίρι", σημειώνει ταραγμένη. "Δεν συνέβη ποτέ στις 29 Ιουνίου".

Στην Ισπανία, περισσότεροι από 700 στρατιώτες, εκατοντάδες πυροσβέστες με πυροσβεστικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και οχήματα αγωνίζονταν για την κατάσβεση τεσσάρων πυρκαγιών στο κεντρικό και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην πόλη Αλμορόξ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, έκαψε περισσότερα από 20.000 στρέμματα και επεκτάθηκε στην περιοχή της Μαδρίτης, αναγκάζοντας την εκκένωση ενός χωριού.

Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, στην Καταλονία, τεράστια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη και έκτοτε έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα έδειχνε χθες Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση, να "βρίσκεται υπό έλεγχο".

Ρεκόρ θερμοκρασιών καταγράφηκε σε κάποιες περιοχές της Ισπανίας, αλλά το κύμα καύσωνα δείχνει τώρα να εγκαταλείπει τη χώρα, η οποία αναμένει από σήμερα να δει σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας, μολονότι για την Μαδρίτη και την Αλμπαθέτε το θερμόμετρο αναμένεται να φτάσει σήμερα τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Πιθανότητα για ρεκόρ θερμοκρασιών στην Γερμανία 

Αντιθέτως η Γερμανία αναμένεται να αντιμετωπίσει σήμερα την πιο ζεστή ημέρα του κύματος καύσωνα και ενδεχομένως να καταγράψει και κάποια ρεκόρ θερμοκρασιών. Το όριο των 40 βαθμών Κελσίου μπορεί να ξεπεραστεί στο Μάνχαϊμ, στην νοτιοδυτική Γερμανία, ενώ για το Βερολίνο αναγγέλλεται ότι το θερμόμετρο μπορεί να αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Η Γερμανία θα πρέπει να περιμένει ως αύριο για να δει το θερμόμετρο να πέφτει. Σύμφωνα με τις αρμόδιες γερμανικές υπηρεσίες, η μέση θερμοκρασία για τον Ιούνιο στη χώρα έχει ήδη αυξηθεί κατά 4 βαθμούς σε σχέση με τη διεθνή περίοδο αναφοράς 1981-2010.

Παράλληλα υψηλές θερμοκρασίες εξακολουθούν να προβλέπονται για σήμερα στην Ιταλία, με το θερμόμετρο να αναμένεται να φτάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου στην Τοσκάνη και στο Λάτιο.

ΣΜ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM