Υπό κράτηση ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν που είχε επιτεθεί σε διαδηλωτές

Υπό κράτηση ο πρώην σωματοφύλακας του Μακρόν που είχε επιτεθεί σε διαδηλωτές Facebook Twitter
EPA
0

Υπό κράτηση τέθηκε σήμερα ο πρώην σωματοφύλακας του Εμανουέλ Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά (που διώκεται ήδη για βιαιοπραγία εναντίον διαδηλωτών) στο πλαίσιο της έρευνας για την αμφιλεγόμενη χρήση των διπλωματικών διαβατηρίων του.

Ο Μπεναλά, βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολιτικής θύελλας το καλοκαίρι, αφού αναγνωρίστηκε, σε βίντεο, να επιτίθεται και να ξυλοκοπά διαδηλωτές στο Παρίσι, την Πρωτομαγιά, ενώ βρισκόταν στο πλευρό των δυνάμεων επιβολής της τάξης με την ιδιότητα του «παρατηρητή».

Η υπόθεση αναζωπυρώθηκε τον Δεκέμβριο, μετά τις πληροφορίες του Mediapart, ότι ο Αλεξάντρ Μπεναλά χρησιμοποιούσε τα διπλωματικά διαβατήριά του μετά την απόλυσή του, με αποτέλεσμα οι αρχές να ανοίξουν νέον φάκελο σε βάρος του.

Ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας, που ερευνά την υπόθεση, ο διευθυντής του γραφείου του Εμανουέλ Μακρόν Πατρίκ Στρζοντά αποκάλυψε χθες ότι ο Μπεναλά χρησιμοποίησε «περίπου φορές» τα διπλωματικά διαβατήριά του αφότου απολύθηκε, από τις αρχές Αυγούστου έως το τέλος του έτους.

Ο Στρζοντά υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο Μπεναλά ήταν κάτοχος δύο υπηρεσιακών διαβατηρίων, το πρώτο το πήρε το 2016, «πολύ πριν» από την άφιξή του στο Ελιζέ, το δεύτερο την 28η Ιουνίου του 2018. Και τα δύο έληγαν την 31η Ιούλιου του 2018.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αίτημα για το δεύτερο διαβατήριο είχε υποβληθεί από τον Μπεναλά στο υπουργείο Εσωτερικών, μέσω μιας επιστολής του επικεφαλής του γραφείου του Μακρόν, η οποία ήταν δακτυλογραφημένη, χωρίς να φέρει καμία υπογραφή.

Ξεκάθαρα, «υποψιαζόμαστε μια πλαστογράφηση από τον Μπεναλά» επιβεβαίωσε ο Στρζοντά.

Οι δηλώσεις του Γάλλου αξιωματούχου αντικρούουν εκείνες του Αλεξάντρ Μπεναλά, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του την 19η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις οποίες είχε αφήσει στο γραφείο του στο Ελιζέ τα διπλωματικά διαβατήρια μετά την απόλυσή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM