Υπό κράτηση ο ανταποκριτής της «Die Welt» στην Τουρκία

Υπό κράτηση ο ανταποκριτής της «Die Welt» στην Τουρκία Facebook Twitter
0


Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος κρατείται στην Κωνσταντινούπολη και αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση

Ο Γιουτζέλ έχει τουρκική, αλλά και γερμανική υπηκοότητα. Πριν από τρεις ημέρες η γερμανική εφημερίδα, κρίνοντας προφανώς ότι κατ΄αυτόν τον τρόπο προστατεύεται καλύτερα ο συνεργάτης της, αποφάσισε να γνωστοποιήσει την παράδοσή του στις τουρκικές αρχές. Είναι η πρώτη φορά, μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου, που οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνουν δημοσιογράφο που έχει (και) γερμανική υπηκοότητα. Οι δικηγόροι του ενημερώθηκαν ότι ο Γιουτζέλ αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, εξύμνηση τρομοκρατικών ενεργειών και κατάχρηση προσωπικών δεδομένων.


«Πέτρα του σκανδάλου» αποτελούν μία σειρά από απόρρητα E-Mail στην αλληλογραφία του υπουργού Ενέργειας (και γαμπρού του προέδρου Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Μία ομάδα χάκερ, η οποία θεωρείται στην Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση, φέρεται να έχει αποκτήσει πρόσβαση στα συγκεκριμένα E-Mail και ο Ντενίζ Γιουτζέλ είχε γράψει δύο σχετικά άρθρα στην εφημερίδα του. Ήδη από πέρσι οι αρχές είχαν ακυρώσει τη διαπίστευση του Γιουτζέλ. Ωστόσο εκείνος, ως τούρκος υπήκοος, παρέμενε στη χώρα, σε αντίθεση με άλλους ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Τουρκία, όταν τους αφαιρέθηκε η επίσημη διαπίστευση.

Αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό και αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine είναι ότι, από τον Δεκέμβριο του 2016 και μέχρι την περασμένη Τρίτη, ο Ντενίζ Γιουτζέλ είχε αναζητήσει καταφύγιο σε χώρους της γερμανικής πρεσβείας. Συγκεκριμένα είχε καταφύγει στην Πολιτιστική Ακαδημία Tarabya, η οποία βρίσκεται στον περίβολο της θερινής κατοικίας του πρέσβη της Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η Frankfurter Allgemeine εικάζει ότι ο Γιουτζέλ δεν ήθελε να γίνει ένας άλλος Τζούλιαν Ασάνζ, κρυπτόμενος για χρόνια στον περιφραγμένο χώρο της πρεσβείας, και αποφάσισε τελικά να παραδοθεί την περασμένη Τρίτη.


Κατά την τελευταία επίσκεψή της στην Άγκυρα η καγκελάριος της Γερμανίας είχε δηλώσει ότι μίλησε «πολύ αναλυτικά» με τον πρόεδρο Ερντογάν για την ελευθερία του τύπου, τη διαπίστευση γερμανών δημοσιογράφων και «ορισμένες περιπτώσεις που προκαλούν ανησυχία». Αν και δεν ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα, οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα αντελήφθησαν ότι η Άνγκελα Μέρκελ μιλούσε κυρίως για την υπόθεση Γιουτζέλ.

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα παιδί λάτρευε τον πουρέ μήλου με κανέλα. Μετά έπαθε δηλητηρίαση από μόλυβδο.

Διεθνή / Η παιδική τροφή που δηλητηρίαζε αργά το παιδί τους

Πώς 52 μικρά παιδιά δηλητηριάζονταν συστηματικά από μόλυβδο, μέχρι να γίνει σαφές ποιο ήταν το συστατικό εκείνο της διατροφής τους, που σταδιακά θα μπορούσε να τα οδηγήσει ακόμα και σε μόνιμες νευροαναπτυξιακές αναπηρίες
NEWSROOM