Washington Post: Η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση στην Ουκρανία με συμμετοχή έως 175.000 στρατιωτών

Washington Post: Προετοιμάζεται ρωσική επίθεση στην Ουκρανία με συμμετοχή έως 175.000 στρατιωτών Facebook Twitter
Πηγή: Associated Press.
0

Η Ρωσία προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας με τη συμμετοχή έως και 175.000 στρατιωτών το ερχόμενο έτος, αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά της η Washington Post, μετά τους φόβους που εξέφρασε το Κίεβο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Μόσχα προετοιμάζεται να εξαπολύσει «100 τάγματα που αποτελούνται από τακτικές ομάδες με εκτιμώμενη δύναμη 175.000 ανδρών, όπως και άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλον εξοπλισμό», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σε ερώτηση του AFP, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που αφορούν ευαίσθητα θέματα πληροφοριών, αλλά διευκρίνισε ότι «ανησυχεί πολύ από τα στοιχεία που κάνουν λόγο για σχέδια της Ρωσίας για επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας».

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την άμβλυνση των εντάσεων στην περιοχή και μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο αντισυνταγματάρχης Τόνι Σέμελροτ. Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία 50 τακτικές ομάδες μάχης, προσθέτει η Washington Post, επικαλούμενη αμερικανικό στρατιωτικό έγγραφο.

Χθες, Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέτεινε κατά μία βαθμίδα την πίεση προς τη Ρωσία, λέγοντας ότι προετοιμάζει «πρωτοβουλίες» για την υπεράσπιση της Ουκρανίας στην περίπτωση εισβολής, μετά την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλέξιι Ρεζνίκοφ είχε δηλώσει νωρίτερα στο ουκρανικό κοινοβούλιο ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 94.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και μπορεί να προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Μόσχα από την πλευρά της κατηγορεί την Ουκρανία και τις ΗΠΑ για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και υποστηρίζει πως το Κίεβο μπορεί να ετοιμάζεται να εξαπολύσει τη δική του επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που οι ουκρανικές αρχές αρνούνται.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε εξάλλου χθες πως θα έχει μια «μακρά συζήτηση» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και ότι δε θα δεχθεί τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας.

Βιντεοδιάσκεψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναμένεται πως θα πραγματοποιηθεί εντός ημερών.

«Γνωρίζουμε από καιρό τις ενέργειες της Ρωσίας και περιμένω ότι θα έχουμε μια μακρά συζήτηση με τον Πούτιν», σημείωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε για να περάσει το σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Διεθνή / Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Η ακρόαση σημαδεύτηκε από έντονες επικρίσεις για τον χειρισμό της έρευνας για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ όσο και στην απόφαση να μη δοθούν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία από τον φάκελο του Τζέφρι Επσταϊν
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Ο CEO της Tesla δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να τον μετατρέψει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στην ιστορία, υπό προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM