Tusse: Από τους καταυλισμούς προσφύγων στον διαγωνισμό της Eurovision 2021

Tusse - from child refugee to Sweden's Eurovision Song Contest contender Facebook Twitter
EPA
0

O Tusse, ο φετινός εκπρόσωπος της Σουηδίας στον διαγωνισμό της Eurovision, κατάφερε από τα camp των προσφύγων, να μπορεί να ονειρεύεται την κορυφή της Ευρώπης.

Ο 19χρονος Tusse, συντομογραφία του Tousin Chiza, θα εκπροσωπήσει τη Σουηδία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο με το τραγούδι «Voices».

Γεννημένος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, χωρίστηκε από τους γονείς του σε ηλικία μόλις πέντε ετών κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας διαφυγής από την αφρικανική χώρα, εν μέσω εμφυλίου.

Πέρασε τρία χρόνια σε έναν καταυλισμό προσφύγων με μια θεία του προτού του χορηγηθεί άσυλο στη Σουηδία.

«Ήταν ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος», δήλωσε ο Tusse στο Reuters. «Είναι μια ζωή που δεν θέλω για κανέναν γιατί είναι βρώμικη και κάθε μέρα ανησυχείς. Το μόνο που κάνεις είναι αυτό, απλά ανησυχείς. Θα πάρω φαγητό απόψε; Θα βρούμε νερό, θα ζήσουμε αύριο;» λέει.

Προσθέτει δε, ότι είναι υπέροχο που στη Σουηδία δεν υπάρχει πιά αυτή η μόνιμη ανησυχία.

Τραγουδώντας από παιδί στην Αφρική ακόμα, κυρίως σε εκκλησιαστικές χορωδίες όπου ήθελε να είναι επικεφαλής, ώστε να μπορούσε να κάνει σόλο, ο Tusse συνέχισε να τραγουδά και στη Σουηδία.

Σε χορωδίες και τελικά σε διαγωνισμούς ταλέντων όπως το Swedish Idol που κέρδισε το 2019 .

«Ήθελα να είμαι μπροστά» λέει και «όταν ήρθα στη Σουηδία συνέχισα να τραγουδάω στο σχολείο και στην εκκλησία».

Πριν μερικά χρόνια ανακάλυψε ότι οι βιολογικοί του γονείς ήταν ακόμα ζωντανοί. Λίγο αργότερα ωστόσο, έμαθε ότι η μητέρα του πέθανε.

«Μεγάλωσα με τη σκέψη ότι οι γονείς μου είχαν φύγει και τελικά αποφάσισα να σκέφτομαι ότι ήταν νεκροί. Όταν τελικά έμαθα ότι είναι ζωντανοί και καλά και ήρθαν σε επαφή μαζί μου για πρώτη φορά ήταν σπουδαίο. Ένιωσα τόση χαρά και ευτυχία γιατί υπήρχε κάτι που έλειπε πάντα απ' την καρδιά μου».

Ο Tusse είπε ότι ο πατέρας του πανηγύριζε στα προκριματικά του σουηδικού διαγωνισμού της Eurovision.

Ήταν τόσο ενθουσιασμένος ο πατέρας του, λέει που ήταν ικανός να ζητήσει να γίνουν αποδεκτά και τα τηλεφωνήματα της ψηφοφορίας από το Κονγκό. «Μπορώ να κάνω όλους στο Κονγκό να ψηφίσουν, θα έλεγε».

Τα σχέδια ωστόσο, να ταξιδέψει για να τον συναντήσει έχουν καθυστερήσει λόγω κορωνοϊού.

Ο φετινός Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, θα πραγματοποιηθεί στο Ρότερνταμ από τις 18-22 Μαΐου μετά τη νίκη της Ολλανδίας το 2019 με το τραγούδι «Arcade». 

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM