Tusse: Από τους καταυλισμούς προσφύγων στον διαγωνισμό της Eurovision 2021

Tusse - from child refugee to Sweden's Eurovision Song Contest contender Facebook Twitter
EPA
0

O Tusse, ο φετινός εκπρόσωπος της Σουηδίας στον διαγωνισμό της Eurovision, κατάφερε από τα camp των προσφύγων, να μπορεί να ονειρεύεται την κορυφή της Ευρώπης.

Ο 19χρονος Tusse, συντομογραφία του Tousin Chiza, θα εκπροσωπήσει τη Σουηδία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο με το τραγούδι «Voices».

Γεννημένος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, χωρίστηκε από τους γονείς του σε ηλικία μόλις πέντε ετών κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας διαφυγής από την αφρικανική χώρα, εν μέσω εμφυλίου.

Πέρασε τρία χρόνια σε έναν καταυλισμό προσφύγων με μια θεία του προτού του χορηγηθεί άσυλο στη Σουηδία.

«Ήταν ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος», δήλωσε ο Tusse στο Reuters. «Είναι μια ζωή που δεν θέλω για κανέναν γιατί είναι βρώμικη και κάθε μέρα ανησυχείς. Το μόνο που κάνεις είναι αυτό, απλά ανησυχείς. Θα πάρω φαγητό απόψε; Θα βρούμε νερό, θα ζήσουμε αύριο;» λέει.

Προσθέτει δε, ότι είναι υπέροχο που στη Σουηδία δεν υπάρχει πιά αυτή η μόνιμη ανησυχία.

Τραγουδώντας από παιδί στην Αφρική ακόμα, κυρίως σε εκκλησιαστικές χορωδίες όπου ήθελε να είναι επικεφαλής, ώστε να μπορούσε να κάνει σόλο, ο Tusse συνέχισε να τραγουδά και στη Σουηδία.

Σε χορωδίες και τελικά σε διαγωνισμούς ταλέντων όπως το Swedish Idol που κέρδισε το 2019 .

«Ήθελα να είμαι μπροστά» λέει και «όταν ήρθα στη Σουηδία συνέχισα να τραγουδάω στο σχολείο και στην εκκλησία».

Πριν μερικά χρόνια ανακάλυψε ότι οι βιολογικοί του γονείς ήταν ακόμα ζωντανοί. Λίγο αργότερα ωστόσο, έμαθε ότι η μητέρα του πέθανε.

«Μεγάλωσα με τη σκέψη ότι οι γονείς μου είχαν φύγει και τελικά αποφάσισα να σκέφτομαι ότι ήταν νεκροί. Όταν τελικά έμαθα ότι είναι ζωντανοί και καλά και ήρθαν σε επαφή μαζί μου για πρώτη φορά ήταν σπουδαίο. Ένιωσα τόση χαρά και ευτυχία γιατί υπήρχε κάτι που έλειπε πάντα απ' την καρδιά μου».

Ο Tusse είπε ότι ο πατέρας του πανηγύριζε στα προκριματικά του σουηδικού διαγωνισμού της Eurovision.

Ήταν τόσο ενθουσιασμένος ο πατέρας του, λέει που ήταν ικανός να ζητήσει να γίνουν αποδεκτά και τα τηλεφωνήματα της ψηφοφορίας από το Κονγκό. «Μπορώ να κάνω όλους στο Κονγκό να ψηφίσουν, θα έλεγε».

Τα σχέδια ωστόσο, να ταξιδέψει για να τον συναντήσει έχουν καθυστερήσει λόγω κορωνοϊού.

Ο φετινός Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, θα πραγματοποιηθεί στο Ρότερνταμ από τις 18-22 Μαΐου μετά τη νίκη της Ολλανδίας το 2019 με το τραγούδι «Arcade». 

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM
«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ