Tusse: Από τους καταυλισμούς προσφύγων στον διαγωνισμό της Eurovision 2021

Tusse - from child refugee to Sweden's Eurovision Song Contest contender Facebook Twitter
EPA
0

O Tusse, ο φετινός εκπρόσωπος της Σουηδίας στον διαγωνισμό της Eurovision, κατάφερε από τα camp των προσφύγων, να μπορεί να ονειρεύεται την κορυφή της Ευρώπης.

Ο 19χρονος Tusse, συντομογραφία του Tousin Chiza, θα εκπροσωπήσει τη Σουηδία στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision τον Μάιο με το τραγούδι «Voices».

Γεννημένος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, χωρίστηκε από τους γονείς του σε ηλικία μόλις πέντε ετών κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας διαφυγής από την αφρικανική χώρα, εν μέσω εμφυλίου.

Πέρασε τρία χρόνια σε έναν καταυλισμό προσφύγων με μια θεία του προτού του χορηγηθεί άσυλο στη Σουηδία.

«Ήταν ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος», δήλωσε ο Tusse στο Reuters. «Είναι μια ζωή που δεν θέλω για κανέναν γιατί είναι βρώμικη και κάθε μέρα ανησυχείς. Το μόνο που κάνεις είναι αυτό, απλά ανησυχείς. Θα πάρω φαγητό απόψε; Θα βρούμε νερό, θα ζήσουμε αύριο;» λέει.

Προσθέτει δε, ότι είναι υπέροχο που στη Σουηδία δεν υπάρχει πιά αυτή η μόνιμη ανησυχία.

Τραγουδώντας από παιδί στην Αφρική ακόμα, κυρίως σε εκκλησιαστικές χορωδίες όπου ήθελε να είναι επικεφαλής, ώστε να μπορούσε να κάνει σόλο, ο Tusse συνέχισε να τραγουδά και στη Σουηδία.

Σε χορωδίες και τελικά σε διαγωνισμούς ταλέντων όπως το Swedish Idol που κέρδισε το 2019 .

«Ήθελα να είμαι μπροστά» λέει και «όταν ήρθα στη Σουηδία συνέχισα να τραγουδάω στο σχολείο και στην εκκλησία».

Πριν μερικά χρόνια ανακάλυψε ότι οι βιολογικοί του γονείς ήταν ακόμα ζωντανοί. Λίγο αργότερα ωστόσο, έμαθε ότι η μητέρα του πέθανε.

«Μεγάλωσα με τη σκέψη ότι οι γονείς μου είχαν φύγει και τελικά αποφάσισα να σκέφτομαι ότι ήταν νεκροί. Όταν τελικά έμαθα ότι είναι ζωντανοί και καλά και ήρθαν σε επαφή μαζί μου για πρώτη φορά ήταν σπουδαίο. Ένιωσα τόση χαρά και ευτυχία γιατί υπήρχε κάτι που έλειπε πάντα απ' την καρδιά μου».

Ο Tusse είπε ότι ο πατέρας του πανηγύριζε στα προκριματικά του σουηδικού διαγωνισμού της Eurovision.

Ήταν τόσο ενθουσιασμένος ο πατέρας του, λέει που ήταν ικανός να ζητήσει να γίνουν αποδεκτά και τα τηλεφωνήματα της ψηφοφορίας από το Κονγκό. «Μπορώ να κάνω όλους στο Κονγκό να ψηφίσουν, θα έλεγε».

Τα σχέδια ωστόσο, να ταξιδέψει για να τον συναντήσει έχουν καθυστερήσει λόγω κορωνοϊού.

Ο φετινός Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, θα πραγματοποιηθεί στο Ρότερνταμ από τις 18-22 Μαΐου μετά τη νίκη της Ολλανδίας το 2019 με το τραγούδι «Arcade». 

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM