Ένας άνδρας από το Νιου Χάμσαϊρ δεν επιτρέπεται να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από ένα οικογενειακό ταξίδι στον Καναδά, εξαιτίας ποινικών καταδικών που χρονολογούνται σχεδόν είκοσι χρόνια πριν - σε ακόμη μία ιστορία «τραμπικής τρέλας» στα αμερικανικά σύνορα.
Ο Κρις Λάντρι, νόμιμος μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ, ζει στο Πίτερμπορο του Νιου Χάμσαϊρ από την ηλικία των 3 ετών. Έχει σύντροφο, πέντε παιδιά και εργάζεται στον κατασκευαστικό τομέα.
Την Κυριακή, κατά την επιστροφή του από οικογενειακές διακοπές, σταμάτησε στο σημείο εισόδου του Χούλτον στο Μέιν. «Με τράβηξαν στην άκρη και άρχισαν να με ανακρίνουν για τις προηγούμενες καταδίκες μου στο Νιου Χάμσαϊρ», δήλωσε ο Λάντρι στο NBC10 Boston.
Τρεις ώρες αργότερα, ο 46χρονος ενημερώθηκε ότι του απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ, παρά την κατοχή πράσινης κάρτας και τη μακρόχρονη νόμιμη παραμονή του στη χώρα.
«Μου αρνήθηκαν την επανείσοδο και μου είπαν: "Μην γυρίσεις πίσω αλλιώς θα σε κρατήσουμε", και ο μόνος τρόπος για να επιστρέψω είναι να δω έναν δικαστή για τη μετανάστευση», είπε, μιλώντας από το Νιου Μπράνσγουικ του Καναδά.
Ο Λάντρι είχε καταδικαστεί το 2004 και το 2007 για κατοχή μαριχουάνας και οδήγηση με ανασταλμένη άδεια. Όπως είπε, από τότε δεν έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα. Είχε λάβει ποινή με αναστολή και πλήρωσε τα προβλεπόμενα πρόστιμα. «Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτό θα απειλούσε την ιδιότητά μου ως κατοίκου των Ηνωμένων Πολιτειών», σχολίασε.
Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ δήλωσε στο NBC10 Boston: «Η κατοχή πράσινης κάρτας είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα, και σύμφωνα με τους νόμους του έθνους μας, η κυβέρνησή μας έχει την εξουσία να ανακαλέσει μια πράσινη κάρτα εάν οι νόμοι μας παραβιάζονται και καταστρατηγούνται. Οι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι που παρουσιάζονται σε ένα σημείο εισόδου των ΗΠΑ με προηγούμενες ποινικές καταδίκες ενδέχεται να υπόκεινται σε υποχρεωτική κράτηση ή/και μπορεί να τους ζητηθεί να προσκομίσουν πρόσθετα έγγραφα που θα συσταθούν για μια ακρόαση μετανάστευσης».
Ο Λάντρι εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον: «Είναι απλώς πολύ αβέβαιο για μένα αυτή τη στιγμή. Μπορεί να καταλήξω να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου στον Καναδά. Ποιος ξέρει αν θα έχω ποτέ το δικαίωμα να εισέλθω ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το σημείο;».
Την ώρα του ελέγχου, ο Λάντρι βρισκόταν με τρία από τα πέντε παιδιά του, τα οποία είναι όλα Αμερικανοί πολίτες. Τα παιδιά αναμένεται να επιστρέψουν στο Νιου Χάμσαϊρ τις επόμενες ημέρες.
Όπως λέει, επισκέπτεται τον Καναδά τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ αντιμετωπίσει προβλήματα στα σύνορα.
Ως Καναδός πολίτης, δεν είχε δικαίωμα ψήφου στις αμερικανικές εκλογές, αλλά υποστήριξε ενεργά τον Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα όμως δηλώνει απογοητευμένος: «Ήμουν σίγουρα υπέρ του "Κάντε την Αμερική Μεγάλη Ξανά" και μιας ισχυρής, ενωμένης χώρας και ενός λαμπρού μέλλοντος για τα πέντε παιδιά μου που είναι Αμερικανοί, αλλά τώρα νιώθω λίγο διαφορετικά», είπε. «Έχω αποκοπεί από την οικογένειά μου. Η ζωή μου έχει αγνοηθεί εντελώς».
Ο Λάντρι έχει απευθυνθεί στην αντιπροσωπεία του Κογκρέσου του Νιου Χάμσαϊρ για υποστήριξη. Το γραφείο της Δημοκρατικής γερουσιάστριας Μάγκι Χάσαν επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί του και δήλωσε: «Η βοήθεια προς τους ψηφοφόρους στην πλοήγηση στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και διαδικασίες είναι βασική λειτουργία του γραφείου του γερουσιαστή Χάσαν».
Εκπρόσωποι των επίσης Δημοκρατικών μελών του Κογκρέσου, Μάγκι Γκούντλαντερ και Κρις Πάπας, δήλωσαν στο NBC10 Boston ότι είναι «βαθιά ανήσυχοι» για την υπόθεση.
Με πληροφορίες από NBC