Τραμπ και Στάρμερ συμφώνησαν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων αλλά διαφώνησαν για την Παλαιστίνη

Τραμπ και Στάρμερ υπέγραψαν συμφωνία δισεκατομμυρίων λιρών αλλά διαφώνησαν για το Κράτος της Παλαιστίνης Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο Chequers, ο Κιρ Στάρμερ και ο Ντόναλντ Τραμπ εξήραν την ανανέωση της «ειδικής σχέσης» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ, παρουσιάζοντας μια νέα συμφωνία τεχνολογικής συνεργασίας που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη επενδυτική συμφωνία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 150 έως 200 δισεκατομμυρίων λιρών (307–410 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Blackstone και η Palantir.

Επιπλέον, η Nvidia δεσμεύτηκε να εγκαταστήσει 120.000 μονάδες επεξεργαστών γραφικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνοντας τη σημασία της τεχνολογίας για την ενίσχυση της οικονομίας και της ασφάλειας των δύο χωρών.

Ο Στάρμερ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ένα γενικό βήμα αλλαγής» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι θα δημιουργήσει περίπου 15.000 θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα της τεχνολογίας.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ επαίνεσε τον Στάρμερ για την αποτελεσματική διαπραγμάτευση της συμφωνίας, αναφέροντας ότι «έχουμε κάνει πράγματα που είναι οικονομικά εξαιρετικά για τις δύο χώρες». 

«Διαφωνώ με τον πρωθυπουργό σε αυτό»

Αναφορικά με την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας οι δύο ηγέτες διαφώνησαν σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.

O Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως εκείνος και ο Ντόναλντ Τραμπ «συμφωνούν απόλυτα» στην ανάγκη ενός ισραηλινο-παλαιστινιακού ειρηνευτικού οδικού χάρτη, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως διαφωνεί με χώρες που αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος.

«Συμφωνούμε απόλυτα στην ανάγκη για ειρήνη και για έναν οδικό χάρτη, διότι η κατάσταση στη Γάζα είναι αφόρητη», είπε ο Στάρμερ σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση.

Ερωτηθείς σχετικά με χώρες που αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης, ο Τραμπ απάντησε: «Διαφωνώ με τον πρωθυπουργό (Στάρμερ) σε αυτό, μία από τις λίγες διαφωνίες μας, στην πραγματικότητα».

Η συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών:

Ρωσία-Ουκρανία

«Συζητήσαμε σήμερα πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις άμυνές μας, να παρέχουμε περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία και να εντείνουμε αποφασιστικά την πίεση στον Πούτιν για να τον πείσουμε να συμφωνήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία που θα έχει διάρκεια», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Τραμπ από τη μεριά του δήλωσε πως η επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία έχει γίνει πιο περίπλοκη απ’ όσο περίμενε κι ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον έχει απογοητεύσει.

«Με απογοήτευσε. Πραγματικά με έχει απογοητεύσει», είπε χαρακτηριστικά.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM