Την είδηση ότι η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αποκαταστήσει εν μέρει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το Fox News.

 

Σύμφωνα με το προσχέδιο των πέντε σελίδων, επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην εκπομπή «Tucker Carlson Tonight», η διοίκηση Τραμπ θα «συμφωνήσει να πληρώσει όσα πληρώνει η Κίνα σε εκτιμημένες συνεισφορές» στον ΠΟΥ.

 

«Μας είπαν ότι ο πρόεδρος υποτίθεται ότι συμφώνησε να υπογράψει την επιστολή εάν δεν το έχει ήδη κάνει», δήλωσε την Παρασκευή ο οικοδεσπότης της εκπομπής.

 

«Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος τον έπεισε να το κάνει αυτό» πρόσθεσε.

 

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης επιβεβαίωσε στο «Tucker Carlson Tonight» ότι ο Τραμπ έχει συμφωνήσει με το σχέδιο που παρατίθεται στην επιστολή.

 

«Παρά τις αδυναμίες του, πιστεύω ότι ο ΠΟΥ εξακολουθεί να έχει τεράστιες δυνατότητες και θέλω να δω τον ΠΟΥ να ανταποκρίνεται σε αυτές, ιδιαίτερα τώρα κατά τη διάρκεια αυτής της παγκόσμιας κρίσης» αναφέρεται στην επιστολή, με λόγια που αποδίδονται στον Τραμπ.

 

«Γι 'αυτό αποφάσισα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον ΠΟΥ» αναφέρει.

 

«Η Κίνα οφείλει ένα τεράστιο χρέος σε ολόκληρο τον κόσμο και μπορεί να ξεκινήσει με την καταβολή του δίκαιου μεριδίου της στον ΠΟΥ».

 

Η προηγούμενη αμερικανική χρηματοδότηση του ΠΟΥ ανήλθε σε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Εάν οι συνεισφορές των ΗΠΑ ταιριάζουν με τις αντίστοιχες της Κίνας, το νέο επίπεδο χρηματοδότησης θα είναι περίπου το ένα δέκατο αυτού του ποσού.

 

«Εάν η Κίνα αυξήσει τη χρηματοδότησή της στον ΠΟΥ», προσθέτει η επιστολή, «θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να πράξουμε αναλόγως με αυτές τις αυξήσεις» αναφέρεται επίσης.

 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν μήνα, στις 15 Απριλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού που του προσάπτει.

 

«Διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα γίνεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

 

Με πληροφορίες από το Fox News