Τραμπ: Έκτακτη άδεια για χορήγηση πλάσματος σε χιλιάδες ασθενείς με κορωνοϊό

Τραμπ: Έκτακτη άδεια για χορήγηση πλάσματος σε χιλιάδες ασθενείς με κορωνοϊό Facebook Twitter
0

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη «σημαντική θεραπευτική ανακάλυψη» που είχε προαναγγείλει ο Λευκός Οίκος, γνωστοποιώντας την έγκριση χορήγησης πλάσματος σε ασθενείς με κορωνοϊό από την Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA). 

Στη συνέντευξη Τύπου ο Τραμπ χαρακτήρισε «ισχυρή θεραπεία» τη συγκεκριμένη μέθοδο, που κατά τον ίδιο επιτεύχθηκε χάρη στην «πλήρη ενεργοποίηση των εξουσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης». Οι ανακοινώσεις έγιναν λίγο πριν από το συνέδριο των ρεπουμπλικάνων και αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος πίεσε την FDA να κινηθεί ταχύτερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Την Κυριακή, η FDA έδωσε έκτακτη έγκριση για διευρυμένη χρήση πλάσματος με αντισώματα (από ασθενείς που ανέρρωσαν) για την ανοσολογική υποστήριξη ασθενών με Covid-19 που εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Η κίνηση αυτό «επέτρεψε στον Τραμπ να ισχυριστεί πως έχει γίνει πρόοδος λίγο πριν από το συνέδριο», σχολιάζουν οι «New York Times». 

Ενώ αρκετοί επιστήμονες των κυβερνητικών επιτροπών παραμένουν επιφυλακτικοί για τα διαθέσιμα δεδομένα, ο Τραμπ χαρακτήρισε την έγκριση «καλοδεχούμενα νέα» στη μάχη με τη νόσο που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 176.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. 

Μετά τη σχετική απόφαση της FDA, θα επιτραπεί η χορήγηση πλάσματος σε περισσότερους από 70.000 ασθενείς. Ωστόσο η FDA έκανε λόγο για οφέλη μόνο σε ορισμένους από τους νοσούντες και, σε αντίθεση με κάποιο νέο φάρμακο, το πλάσμα δεν μπορεί να παραχθεί τεχνητά και μαζικά σε εκατομμύρια δόσεις. Η διαθεσιμότητά του περιορίζεται στον βαθμό των εθελοντικών αιμοδοσιών και, γνωρίζοντάς το αυτό, ο Τραμπ έκανε έκκληση σε όλους όσοι έχουν αναρρώσει να προσφέρουν πλάσμα, ανακοινώνοντας μια πανεθνική εκστρατεία. 

Η αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου παραμένει ασαφής, αλλά ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε εμφανή την απαίτησή του για επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης ως μια αναγκαία ανταπόκριση στον έκτακτο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Οι ανακοινώσεις της Κυριακής ήρθαν μόλις μία ημέρα μετά τον αστήρικτο ισχυρισμό του Τραμπ πως η FDA «καθυστερεί σκοπίμως τις αποφάσεις της για μετά της εκλογές», με τον Πρόεδρο να  κατηγορεί το «βαθύ κράτος». Χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία, είχε υποστηρίξει πως «κάποιος» στην FDA εμποδίζει τις φαρμακευτικές εταιρείες να συγκεντρώσουν εθελοντές για τις κλινικές δοκιμές για πειραματικά εμβόλια και πιθανές θεραπείες κατά της Covid-19.

«Απέχουμε χρόνια από τις εγκρίσεις, αν συνεχίσουμε με την ταχύτητα των προηγούμενων διοικήσεων, και αυτό αφορά και τα εμβόλια» δήλωσε ο Τραμπ, εκφράζοντας επί της ουσία την πρόθεσή του να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται παράκαμψη των τυπικών διαδικασιών. 

Με πληροφορίες από «New York Times»

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ