Τουρκικός στρατός σε περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας

Τουρκικός στρατός σε περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας -Για να σταματήσουν οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων Σύρων ανταρτών Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Τουρκικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σήμερα σε μια περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας με στόχο να σταματήσουν οι συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων ανταρτικών οργανώσεων που μάχονται και οι δύο τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την πληροφορία αυτή ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές προσκείμενες στους αντάρτες.

Τουρκικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα πήραν θέση γύρω από το Καφρ Τζάνα, μια δύσβατη περιοχή την οποία κατέλαβε την Δευτέρα η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, εκδιώκοντας δύο αντίπαλες ομάδες ανταρτών που ωστόσο ανήκουν στον ίδιο συνασπισμό δυνάμεων που στηρίζεται από την Άγκυρα.

Ο τουρκικός στρατός και αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας επιχειρούν να επαναφέρουν τις αντιμαχόμενες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να υλοποιηθεί η ειρηνευτική συμφωνία που συμφωνήθηκε το περασμένο Σάββατο. Με βάση αυτή τη συμφωνία, σταμάτησαν για μία ημέρα οι συγκρούσεις, μετά τις πολύνεκρες μάχες των προηγούμενων πέντε ημερών.

«Η Τουρκία παρενέβη για να σταματήσει τη σύγκρουση, να εμποδίσει την Ταχρίρ αλ Σαμ να προχωρήσει και να επαναφέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να εφαρμοστεί η συμφωνία», είπε ο Ουαϊέλ Ολουάν, πρώην στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης που είναι σε επαφή και με τις δύο πλευρές.

Η ένταση υπέβοσκε στη βορειοανατολική Συρία, μια περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες, κυρίως λόγω των ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των ισλαμιστών της HTS και των εθνικιστικών ένοπλων ομάδων. Οι συγκρούσεις της Δευτέρας πυροδοτήθηκαν από τις αλληλοκατηγορίες των δύο πλευρών ότι παραβίασαν τη συμφωνία του Σαββάτου, με βάση την οποία οι τζιχαντιστές μαχητές αποχώρησαν από την πόλη Αφρίν, την οποία είχαν καταλάβει από τους αντικυβερνητικούς αντάρτες. Οι τελευταίοι συμφώνησαν από την πλευρά τους να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους, μακριά από τις κατοικημένες πόλεις.

Η Τουρκία φοβάται ότι εάν η HTS επεκτείνει τον έλεγχό της σε αυτόν τον θύλακα των ανταρτών, η Μόσχα θα ξαναρχίσει τους βομβαρδισμούς σε μια περιοχή όπου κατοικούν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Σύροι. Τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη εντείνουν τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις επιθέσεις στις περιοχές που περνούν στην επιρροή της τζιχαντιστικής οργάνωσης, όπως υποστηρίζουν τρεις διοικητές των ανταρτών.

Σύμφωνα με τους αντάρτες, οι τζιχαντιστές σταθμεύουν τώρα σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από τη μεθοριακή πόλη Αζάζ, το διοικητικό κέντρο της υποστηριζόμενης από την Τουρκία συριακής αντιπολίτευσης. Ένας αξιωματούχος του συνασπισμού που μάχεται την HTS είπε ότι οι αντικυβερνητικοί αντάρτες ενίσχυσαν τις θέσεις τους γύρω από την πόλη για να αποτρέψουν τυχόν απόπειρα των τζιχαντιστών να την καταλάβουν.

Τις τελευταίες δύο ημέρες στην Αζάζ οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά των τζιχαντιστών. Πολλοί κάτοικοι φοβούνται την άφιξη των τζιχαντιστών οι οποίοι έχουν συγκροτήσει μια σχετικά αποτελεσματική πολιτική διοίκηση στην επαρχία του Ιντλίμπ, το προπύργιό τους, όμως κυβερνούν με σιδηρά πυγμή.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM