Τουρκικά τείχη κατά των Αφγανών προσφύγων

Τουρκικά τείχη κατά των Αφγανών προσφύγων Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η Άγκυρα, η οποία δήλωνε στις ΗΠΑ πρόθυμη να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώριση των αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά έδειχνε ξεκάθαρα -όπως τονίζουν και αναλυτές- ότι δεν βιαζόταν καθόλου, φαίνεται πως τώρα απεγκλωβίζεται από αυτή την υπόσχεση.

Για αρκετό διάστημα τούρκοι αξιωματούχοι έθεταν προϋποθέσεις για να αυξήσουν τον αριθμό των περίπου 1.000 αστυνομικών και στρατιωτών που βρισκόταν εκεί.

Ήδη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πριν τις τελευταίες εξελίξεις είχε δηλώσει πως δεν θα έθετε σε κίνδυνο Τούρκους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ βρίσκεται καθ’ οδόν το πρώτο τουρκικό αεροσκάφος που ξεκίνησε την εκκένωση Τούρκων πολιτών από την πρωτεύουσα, τον έλεγχο της οποίας έχουν πλέον οι Ταλιμπάν.

Νέο κύμα προσφύγων αναμένεται στην Τουρκία

Παράλληλα την Τουρκία απασχολεί έντονα και το νέο κύμα μεταναστών που αναμένεται κυρίως μέσω Ιράν και λιγότερο του Ιράκ, να φτάσει πρώτα στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το τείχος που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ και αναμένεται να ολοκληρωθεί και στα σύνορα με το Ιραν θα αποτρέψει τις εισόδους. Όμως συμπλήρωσε ότι για να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση επιβάλλεται να διασφαλιστεί η ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Όπως δείχνουν όλα, μπορεί η κυβέρνηση Ερντογάν να ξεφεύγει από τον κίνδυνο των συνεπειών από την ανάληψη της φύλαξης του αεροδρομίου του Καμπούλ, αλλά αποχωρεί από το τραπέζι ένα διαπραγματευτικό χαρτί στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, «ενώ ταυτόχρονα θα διογκωθεί το μεταναστευτικό που αφορά άμεσα και την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στην ΕΕ», σχολιάζει η Deutsche Welle.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΤΗΣΗ

Διεθνή / Πότε να κλείσετε και πότε να πετάξετε: Τips για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια το 2026

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι αλλάζουν οι «χρυσοί κανόνες» για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, καθώς τόσο οι ημέρες κράτησης όσο και οι περίοδοι ταξιδιού επανακαθορίζονται με βάση τις νέες ταξιδιωτικές συνήθειες των επιβατών
THE LIFO TEAM
BAFTA 2026 ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τη σύλληψη Άντριου - Η ερώτηση που αγνόησαν

«Παρά τα ταραχώδη τρία χρόνια από την τελευταία της στιγμή στα Bafta, η Κέιτ έκανε μια διακριτική εμφάνιση στην τελετή απονομής» σχολιάζει η βρετανική Vogue
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΗΠΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

«Η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που ορίζονται στην κοινή δήλωση, όπως και η ΕΕ τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΗΠΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ

Διεθνή / Γαλλία: Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών - «Δεν δεχόμαστε μαθήματα σχετικά με την βία»

«Αρνούμαστε οποιαδήποτε εργαλειοποίηση αυτής της τραγωδίας», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τον θάνατο του ακροδεξιού Κεντέν Ντεράνκ
THE LIFO TEAM