Τουρκικά τείχη κατά των Αφγανών προσφύγων

Τουρκικά τείχη κατά των Αφγανών προσφύγων Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η Άγκυρα, η οποία δήλωνε στις ΗΠΑ πρόθυμη να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώριση των αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά έδειχνε ξεκάθαρα -όπως τονίζουν και αναλυτές- ότι δεν βιαζόταν καθόλου, φαίνεται πως τώρα απεγκλωβίζεται από αυτή την υπόσχεση.

Για αρκετό διάστημα τούρκοι αξιωματούχοι έθεταν προϋποθέσεις για να αυξήσουν τον αριθμό των περίπου 1.000 αστυνομικών και στρατιωτών που βρισκόταν εκεί.

Ήδη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πριν τις τελευταίες εξελίξεις είχε δηλώσει πως δεν θα έθετε σε κίνδυνο Τούρκους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ βρίσκεται καθ’ οδόν το πρώτο τουρκικό αεροσκάφος που ξεκίνησε την εκκένωση Τούρκων πολιτών από την πρωτεύουσα, τον έλεγχο της οποίας έχουν πλέον οι Ταλιμπάν.

Νέο κύμα προσφύγων αναμένεται στην Τουρκία

Παράλληλα την Τουρκία απασχολεί έντονα και το νέο κύμα μεταναστών που αναμένεται κυρίως μέσω Ιράν και λιγότερο του Ιράκ, να φτάσει πρώτα στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το τείχος που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ και αναμένεται να ολοκληρωθεί και στα σύνορα με το Ιραν θα αποτρέψει τις εισόδους. Όμως συμπλήρωσε ότι για να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση επιβάλλεται να διασφαλιστεί η ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Όπως δείχνουν όλα, μπορεί η κυβέρνηση Ερντογάν να ξεφεύγει από τον κίνδυνο των συνεπειών από την ανάληψη της φύλαξης του αεροδρομίου του Καμπούλ, αλλά αποχωρεί από το τραπέζι ένα διαπραγματευτικό χαρτί στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, «ενώ ταυτόχρονα θα διογκωθεί το μεταναστευτικό που αφορά άμεσα και την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στην ΕΕ», σχολιάζει η Deutsche Welle.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM