Τουρκικά τείχη κατά των Αφγανών προσφύγων

Τουρκικά τείχη κατά των Αφγανών προσφύγων Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Η Άγκυρα, η οποία δήλωνε στις ΗΠΑ πρόθυμη να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώριση των αμερικανικών στρατευμάτων, αλλά έδειχνε ξεκάθαρα -όπως τονίζουν και αναλυτές- ότι δεν βιαζόταν καθόλου, φαίνεται πως τώρα απεγκλωβίζεται από αυτή την υπόσχεση.

Για αρκετό διάστημα τούρκοι αξιωματούχοι έθεταν προϋποθέσεις για να αυξήσουν τον αριθμό των περίπου 1.000 αστυνομικών και στρατιωτών που βρισκόταν εκεί.

Ήδη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πριν τις τελευταίες εξελίξεις είχε δηλώσει πως δεν θα έθετε σε κίνδυνο Τούρκους στρατιώτες στο Αφγανιστάν, απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ βρίσκεται καθ’ οδόν το πρώτο τουρκικό αεροσκάφος που ξεκίνησε την εκκένωση Τούρκων πολιτών από την πρωτεύουσα, τον έλεγχο της οποίας έχουν πλέον οι Ταλιμπάν.

Νέο κύμα προσφύγων αναμένεται στην Τουρκία

Παράλληλα την Τουρκία απασχολεί έντονα και το νέο κύμα μεταναστών που αναμένεται κυρίως μέσω Ιράν και λιγότερο του Ιράκ, να φτάσει πρώτα στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το τείχος που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ και αναμένεται να ολοκληρωθεί και στα σύνορα με το Ιραν θα αποτρέψει τις εισόδους. Όμως συμπλήρωσε ότι για να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση επιβάλλεται να διασφαλιστεί η ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Όπως δείχνουν όλα, μπορεί η κυβέρνηση Ερντογάν να ξεφεύγει από τον κίνδυνο των συνεπειών από την ανάληψη της φύλαξης του αεροδρομίου του Καμπούλ, αλλά αποχωρεί από το τραπέζι ένα διαπραγματευτικό χαρτί στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, «ενώ ταυτόχρονα θα διογκωθεί το μεταναστευτικό που αφορά άμεσα και την Ελλάδα ως πύλη εισόδου στην ΕΕ», σχολιάζει η Deutsche Welle.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΡΩΣΙΑ ΙΣΤΑΗΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ και τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» για σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων

Ο οργανισμός αναφέρει περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανδρών κρατουμένων, από τις δυνάμεις ασφαλείας κυβερνήσεων που έχουν εμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: Ο Τραμπ αποχώρησε από τη συνεδρίαση χωρίς την «τελική απόφαση» που δεσμεύτηκε ότι θα έπαιρνε

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σκόπευε να λάβει μια «οριστική απόφαση» σε σχέση με την ενδεχόμενη συμφωνία με το Ιράν - Η αντίδραση της Τεχεράνης στην επιμονή του για τα πυρηνικά
THE LIFO TEAM