Τουρκία: Στα 3.000 μέτρα η γεώτρηση του Πορθητή

Τουρκία: Στα 3.000 μέτρα η γεώτρηση του Πορθητή Facebook Twitter
0

Στα 3.000 μέτρα βρίσκεται η γεώτρηση του γεωτρύπανου Πορθητής (Φατίχ), δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολού, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας των χωρών των G20, o Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι το γεωτρύπανο Φατίχ (Πορθητής) συνεχίζει τη γεώτρησή του στο Finike 1, αναφέροντας ότι το βάθος του νερού εκεί είναι 2.300 μέτρα περίπου. «Αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 3 χιλιάδες (μέτρα). Στόχος είναι να φτάσει 5 με 5.500 χιλιάδες μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Έχουμε περίπου 100-120 μέρες δουλειάς. Μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας», δήλωσε.

  

Πρόσθεσε ότι από την αρχή λένε πως δεν υπάρχει εγγύηση για τίποτα. «Χωρίς να κάνουμε γεώτρηση δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε τι υπάρχει. Διατηρούμε την ελπίδα μας ασφαλώς κι εκεί. Αυτοί που προσπαθούν να πετάξουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου, αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν», είπε ο Φατίχ Ντονμέζ. Ανέφερε περαιτέρω ότι θα στηρίξουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο μέχρι τέλους και στηρίζουν τον ίσο διαμοιρασμό.

 Πρόσθεσε ότι συνεχίζουν όλες τις εργασίες τους με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουν και από δω και πέρα με αποφασιστικότητα. «Και το δεύτερό μας πλοίο είναι έτοιμο σχεδόν. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισής τους στο ναυπηγείο. Θα το αποχαιρετήσουμε την Πέμπτη. Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην περιοχή που η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" μας έχει αδειοδοτήσει», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι για τη διακρίβωση αυτών των περιοχών έχουν γίνει λεπτομερείς εργασίες, προσθέτοντας ότι είναι μια καθαρά τεχνολογική επιχείρηση. Επανέλαβε ότι τα δύο αυτά γεωτρύπανα είναι από τα 15-16 στον κόσμο που έχουν αυτές τις ιδιότητες και ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται σε μεγάλο βαθμό από ντόπιο προσωπικό και όσο προχωρούν το ντόπιο προσωπικό αυξάνεται.

Τέλος, ο κ. Ντονμέζ είπε ότι αυτή τη στιγμή το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός βρίσκεται νοτίως του νησιού συνεχίζοντας τις έρευνές του. Για το Ορούτζ Ρέις που το έχουν ενοικιάσει ανέφερε ότι εργάστηκε για κάποιο διάστημα στη Μαύρη Θάλασσα και τώρα διεξάγει έρευνες στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένονται σήμερα στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την πανηγυρική στρατιωτική παρέλαση για τα 250 χρόνια του αμερικανικού στρατού — που συμπίπτει με τα 79α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Διεθνή / Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Με αφορμή τον Μήνα Υπερηφάνειας και τις χιλιάδες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες σε πόλεις όλου του κόσμου προς τιμήν του Pride, νέα έρευνα αποκαλύπτει τους must - visit προορισμούς για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Ιράν προς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: «Θα στοχοποιηθείτε αν παρέμβετε υπέρ του Ισραήλ»

Διεθνή / Ιράν προς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: «Θα στοχοποιηθείτε αν παρέμβετε υπέρ του Ισραήλ»

Η Τεχεράνη δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα καθίστανται πλέον «ανώφελες», κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για συνενοχή στα ισραηλινά πλήγματα
LIFO NEWSROOM
Προπαγάνδα Ισραήλ στο ελληνικό YouTube, ενόψει της αποστολής προς τη Γάζα

Διεθνή / Προπαγάνδα Ισραήλ στο ελληνικό YouTube, ενόψει της αποστολής προς τη Γάζα

Το GHF δέχεται έντονη κριτική τόσο από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις όσο και από τον ΟΗΕ, για περιορισμένη διανομή βοήθειας, ελλιπή πρόσβαση και καταγγελίες για έλεγχο των δικαιούχων
LIFO NEWSROOM