Τουρκία: Εξετάζει το άνοιγμα των Βαρωσίων στα κατεχόμενα μετά από 46 χρόνια

Τουρκία: Εξετάζει το άνοιγμα των Βαρωσίων στα κατεχόμενα μετά από 46 χρόνια Facebook Twitter
0

Συζήτηση για το άνοιγμα των Βαρωσίων είχαν αξιωματούχοι από την Τουρκία και τα κατεχόμενα της Κύπρου στην Αμμόχωστο, με την Άγκυρα να χαρακτηρίζει την προοπτική ως μία «ιστορική» ευκαιρία που θα φέρει τουρισμό και οικονομικά οφέλη.


Το Βαρώσι, προάστιο στα νότια της Αμμοχώστου, είναι περιφραγμένο και έχει εγκαταλειφθεί από τότε που η Τουρκία εισέβαλε στη βόρεια Κύπρο μετά από το πραξικόπημα του 1974.


Ο Τούρκος αντιπρόεδρος , Φουάτ Οκτάι, ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα για να συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα Βαρώσια, χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα για τα Βαρώσια, λέγοντας ότι αποτελούν μέρος του εδάφους της «τδβκ» και ότι η περίκλειστη πόλη πρέπει επιτέλους να ανοίξει. «Και η υπομονή, και η αναζήτηση (λύσης) και η καλή πρόθεση, έχουν τα όριά τους. Τίποτε δεν είναι χωρίς τέλος», είπε.


Ο ίδιος, είπε ότι κλήθηκε για να παραστεί στην σημερινή εκδήλωση και ανταποκρίθηκε με χαρά, λέγοντας ότι θα γίνει μια συζήτηση για την πολιτική και οικονομική πλευρά του θέματος των Βαρωσίων και αυτό αποτελεί μέρος της εργασίας καταγραφής που γίνεται για την περίκλειστη πόλη. «Ναι, να το ανοίξουμε και πάλι. Τι υπάρχει όμως εδώ; Υπάρχουν τράπεζες, εργασιακοί χώροι, εκθέσεις αυτοκινήτων, αγορές. Αυτά τα είδαμε. Ο χρόνος σταμάτησε. Υπάρχουν εξαίσια ξενοδοχεία. Εξαίσια ακόμα και μισό αιώνα μετά», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΥΠΕ 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ