Τουρκία: Επτά γυναικοκτονίες σε μια ημέρα - Τα στατιστικά που σοκάρουν

Τουρκία: Επτά γυναικοκτονίες σε μια ημέρα - Τα στατιστικά που σοκάρουν Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο τρομακτικός αριθμός των επτά γυναικοκτονιών σημειώθηκε μόλις την Τρίτη στην Τουρκία. 

Μέσα σε μία μέρα έγιναν επτά γυναικοκτονίες σε όλη την Τουρκία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Türk. «Συνολικά, επτά γυναίκες δολοφονήθηκαν βάρβαρα στην Σμύρνη, στην Μπουρσά, στη Σακάρια, στην Έρζουρουμ, στη Ντενιζλέ και στην Κωνσταντινούπολη», καταμέτρησε το Haber Türk. 

Οι φερόμενοι ως δράστες των γυναικοκτονιών ήταν «είτε οι σύντροφοί τους, είτε πρώην σύντροφοί τους, με τους οποίους είχαν χωρίσει», διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο, αναρτώντας στον site του τα ονόματα και τις φωτογραφίες των δολοφονημένων γυναικών. 

Οι επτά γυναίκες, που ήταν ηλικίας μεταξύ 32 και 49 ετών, δολοφονήθηκαν με όπλα ή μαχαίρια. Από τους επτά δολοφόνους οι τρεις αυτοκτόνησαν, δύο συνελήφθησαν και ο έκτος, που τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, υπέκυψε. Αναφορικά με τον έβδομο δολοφόνο, ο οποίος απέδρασε από τη φυλακή για να σκοτώσει την γυναίκα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το που βρίσκεται και αν είναι ζωντανός. 

Μόνο για το 2023, η συλλογικότητα «We will stop feminicides» (μτφρ «Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες), καταμέτρησε 315 δολοφονίες γυναικών, το 65% εκ των οποίων συνέβη μέσα στο σπίτι των γυναικών. Επιπλέον η συλλογικότητα μέτρησε άλλους 248 «ύποπτους» θανάτους, που χαρακτηρίστηκαν «αυτοκτονίες» από τις αρχές, αλλά φεμινιστικές οργανώσεις διαφωνούν. Συγκεκριμένα, για τις φεμινισνιστικές οργανώσεις, οι θάνατοι αυτοί αποδίδονται σε τρίτους ενώ παράλληλα τονίζουν την ύποπτη αύξηση των θανάτων γυναικών που έπεσαν από διαμερίσματα πολυκατοικιών. 

Οι γυναικοκτονίες στην Τουρκία 

Η γειτονική χώρα αποσύρθηκε το 2021 από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, ή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για συντομία. Μέσα από τη συγκεκριμένη σύμβαση επιβάλλεται στις αρχές να διενεργούν διεξοδικές έρευνες και να τιμωρούν τους δράστες βίαιων επιθέσεων με θύματα γυναίκες. 

Από τη μεριά τους, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, τονίζουν ότι «σε δεκαπέντε χρόνια, η μοναδική χρονιά που μειώθηκε ο αριθμός των γυναικοκτονιών ήταν το 2011, η χρονιά που υιοθετήθηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης». 

Επιπλέον κρίσιμη είναι η δίωξη που ασκήθηκε από εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης το 2022 εναντίον της πλατφόρμας We will stop feminicides. Ο εισαγγελέας τότε δήλωσε αποφασισμένος να θέσει εκτός νόμου τις «ανήθικες δραστηριότητες» της συλλογικότητας ωστόσο, εντέλει η υπόθεση εγκαταλείφθηκε τον Σεπτέμβριο. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ