Τουρκία: Δρακόντεια μέτρα για την Πρωτοχρονιά στη σκιά της τρομοκρατίας - Αστυνομικοί μεταμφιεσμένοι πωλητές

Τουρκία: Δρακόντεια μέτρα για την Πρωτοχρονιά στη σκιά της τρομοκρατίας - Αστυνομικοί μεταμφιεσμένοι πωλητές Facebook Twitter
0

Η Τουρκία ετοιμάζεται να γιορτάσει την έλευση της νέας χρονιάς υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στοιχειωμένη από την επίθεση της Πρωτοχρονιάς στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα της Κωνσταντινούπολης, που είχε στοιχίσει τη ζωή 39 ανθρώπων.

Λίγο μετά τις 01:15 την 1η Ιανουαρίου 2017, ένας άνδρας οπλισμένος με ένα τουφέκι εφόδου εισέβαλε στη γνωστότερη ντισκοτέκ της Κωνσταντινούπολης κι άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας 39 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 79.

Στην πλειονότητά τους, τα θύματα ήταν ξένοι που γιόρταζαν τον ερχομό της νέας χρονιάς στο νυχτερινό κέντρο, όπου σύχναζαν τουρίστες και διασημότητες.

Η επίθεση εκείνη, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αποτέλεσε ακόμα ένα βαρύ πλήγμα για την Τουρκία έπειτα από ένα πολυαίμακτο 2016, που είχε σημαδευτεί από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος και πολλές πολύνεκρες τρομοκρατικές ενέργειες, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν είτε κούρδοι αυτονομιστές είτε το ΙΚ.

Έκτοτε, δεν διαπράχθηκε άλλη τόσο πολύνεκρη επίθεση στην Τουρκία, καθώς οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας εξαπολύουν συχνά επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον του ΙΚ.

Τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες άνθρωποι τους οποίους βάρυναν υποψίες για σχέσεις με αυτή τη τζιχαντιστική οργάνωση, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι, συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα, με τις αρχές να τονίζουν πως ορισμένοι προετοιμάζονταν να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον εορταστικών εκδηλώσεων για το νέο έτος.

Φέτος, πάνω από 40.000 άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης θα αναπτυχθούν στην Κωνσταντινούπολη—αριθμός υπερδιπλάσιος από τη δύναμη που είχε αναπτυχθεί την προηγούμενη χρονιά—και οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις σε πολλές συνοικίες τη νύχτα της 31ης προς 1η Ιανουαρίου.

Αυτό ισχύει ιδίως για την εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, στην καρδιά της ευρωπαϊκής πλευράς της πόλης, τις συνοικίες Μπεσίκτας και Σίσλι, δύο πολυσύχναστες, πολύ ζωντανές γειτονιές.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, αστυνομικοί μεταμφιεσμένοι σε μικροπωλητές θα βρίσκονται στην Ταξίμ.

Η διεύθυνση ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απαγορεύει την είσοδο φορτηγών στο κέντρο από το πρωί της Κυριακής έως και τη Δευτέρα.

Στην Άγκυρα, όπου θα αναπτυχθούν περίπου 9.700 άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης, μεγάλες οδικές αρτηρίες θα είναι κλειστές για την κυκλοφορία και θα γίνονται σωματικοί έλεγχοι ακόμη και στους πεζούς, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Ερτζάν Τοπατζά.

Στη Ρέινα βρίσκονταν 700 ως 800 άνθρωποι τη στιγμή της επίθεσης και δεκάδες έπεσαν στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν από τις σφαίρες του δράστη, ο οποίος επωφελούμενος από το χάος μπόρεσε να διαφύγει.

Οι τοπικές αρχές προγραμματίζουν σήμερα μια μικρή τελετή στη μνήμη των θυμάτων στον τόπο της σφαγής, στην οποία θα πάρουν μέρος αντιπρόσωποι ξένων προξενείων.

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης εναντίον του νυχτερινού κέντρου, ένας 34χρονος Ουζμπέκος, ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ, συνελήφθη περίπου δεκαπέντε ημέρες αργότερα και ομολόγησε.

Η δίκη του άρχισε την 11η Δεκεμβρίου στη Σηλυβρία (Σιλιβρί), κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Όμως επικαλέστηκε και τις πέντε ημέρες ακροαματικής διαδικασίας το δικαίωμά του να σιωπήσει και δεν έχει εκφραστεί παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Συνολικά δικάζονται 57 πρόσωπα για την υπόθεση. Πριν να αναβάλει τη διαδικασία, την 26η Μαρτίου, το δικαστήριο έδωσε εντολή να αποφυλακιστούν υπό όρους και επιτήρηση επτά από τους 51 κατηγορούμενους που είχαν προφυλακιστεί και να παραμείνουν υπό κράτηση οι υπόλοιποι 44, περιλαμβανομένου του Μασαρίποφ.

Ο Μασαρίποφ είναι αντιμέτωπος με μια ποινή 40 χρόνων κάθειρξης για «ανθρωποκτονίες από πρόθεση» κατά συρροή και «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης».

Το νυχτερινό κέντρο Ρέινα δεν ξανάνοιξε ποτέ τις πόρτες του: κατεδαφίστηκε εν μέρει τον Μάιο, με εντολή του δήμου της Κωνσταντινούπολης, για παραβιάσεις του πολεοδομικού κανονισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρώσεις σε Rosneft-Lukoil: Γιατί οι ΗΠΑ «χτυπούν» τις δύο μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου

Διεθνή / Κυρώσεις σε Rosneft-Lukoil: Γιατί οι ΗΠΑ «χτυπούν» τις δύο μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επεκτείνουν σημαντικά τις κυρώσεις εναντίον της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας — από τις εταιρείες Rosneft και Lukoil μέχρι το υγροποιημένο φυσικό αέριο
LIFO NEWSROOM
Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Διεθνή / Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία δίνει χώρο στο Ισλαμικό Κράτος να ξανασηκώσει κεφάλι - Οι Κούρδοι του SDF δέχονται αυξανόμενες επιθέσεις, ενώ η αστάθεια απειλεί να ανατρέψει μια δύσκολα κερδισμένη ειρήνη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

Διεθνή / ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία εναλλακτικής αλυσίδας σπάνιων μετάλλων, απομακρυνόμενες από την κυριαρχία της Κίνας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Οι παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν στη δημιουργία προσωρινής διοίκησης τεχνοκρατών στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η σύζυγος του Μαρουάν Μπαργκούτι απηύθυνε έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ για την απελευθέρωσή του
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Η Γαλλία βουλιάζει σε πολιτική παράλυση – Kίνδυνος για όλη την Ευρώπη

Η Γαλλία αντιμετωπίζει βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, με τον Μακρόν να παλεύει να διατηρήσει σταθερότητα - Το συνταξιοδοτικό πάγωσε, το έλλειμμα εκτοξεύεται και η Ευρώπη ανησυχεί για την «παράλυση» του Παρισιού
LIFO NEWSROOM
Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή: Το στοίχημα του Μιλέι και οι ΗΠΑ

Η Αργεντινή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προέδρου Μιλέι και θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και το πέσο
LIFO NEWSROOM
Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Joshua Wander: O άνθρωπος που αγόραζε ομάδες με έγγραφα από το Microsoft Paint και το σκάνδαλο 500 εκατ. δολαρίων

Ο Joshua Wander, ιδρυτής της 777 Partners, κατηγορείται για απάτη 500 εκατ. δολαρίων, πλαστά έγγραφα και ψεύτικες επενδύσεις - Από τις ποδοσφαιρικές ομάδες ως τα Boeing, η αυτοκρατορία του κατέρρευσε φανερώνοντας ένα από τα πιο ηχηρά σκάνδαλα των τελευταίων ετών
LIFO NEWSROOM