Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του περιοδικού Time, ως το «Πρόσωπο της Χρονιάς 2021».

 

Από τα εννέα εκατομμύρια ψήφους που καταμετρήθηκαν στην έρευνα, «καλώς ή κακώς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος συγκέντρωσε το 24%, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περισσότερες από δύο εκατομμύρια ψήφους.

 

Αυτό του δίνει προβάδισμα έναντι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πήρε 9%, αλλά και των ανθρώπων που  βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας, οι οποίοι έλαβαν το 6,3% των ψήφων.

 

Το περιοδικό περιέγραψε τον Βραζιλιάνο πρόεδρο ως «αμφιλεγόμενο ηγέτη» και υπενθύμισε τις προθέσεις του να είναι υποψήφιος για επανεκλογή το 2022, ακόμη και εν μέσω αυξανόμενης απόρριψης από το ευρύ κοινό για τον χειρισμό του σε νευραλγικούς τομείς, όπως η οικονομία, η δικαιοσύνη και η υγεία.

 

Ειδικά δε, στον τομέα της υγείας, ο Μπολσονάρου επικρίθηκε για «υποβάθμιση της σοβαρότητας του covid-19» και τον σκεπτικισμό που έχει επιδείξει κατά καιρούς σχετικά με τα εμβόλια.

 

Η επιλογή, ωστόσο, δεν είναι παρά ένα στάδιο πριν από την τελική επιλογή από τους συντάκτες του περιοδικού, η οποία θα ανακοινωθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

 

Από την πλευρά του, ο Μπολσονάρου πανηγύρισε το αποτέλεσμα και ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν.

 

«Ευχαριστώ τους 2.160.000 αναγνώστες που με ψήφισαν. Ελπίζουμε ότι το περιοδικό Time θα μου απονείμει τον τίτλο, σεβόμενο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Τα συγχαρητήριά μου στον Ντόναλντ Τραμπ για τη δεύτερη θέση», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

 

Το περιοδικό Time από το 1927 κυκλοφορεί μία ειδική έκδοση για να αναδείξει την «προσωπικότητα της χρονιάς».

 

Οι προηγούμενοι που κέρδισαν τον τίτλο αυτόν, ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και η Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάμαλα Χάρις, το 2020. Το 2019 επιλέχθηκε η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.