Το τηλεφώνημα με τον Ζελένσκι που έκανε τον Μπάιντεν να χάσει την ψυχραιμία του

Το τηλεφώνημα με τον Ζελένσκι που έκανε τον Μπάιντεν να χάσει την ψυχραιμία του Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Adam Schultz/The White House/HANDOUT
0

Αμερικανό μέσο ενημέρωσης φέρνει στο «φως» μία συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το NBC News μεταφέρει πως τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε από το Αμερικανό ομόλογό του πρόσθετη στήριξη για τη χώρα του, που συνεχίζει την αντεπίθεση έναντι των ρωσικών στρατευμάτων, κάτι που ενόχλησε τον Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μόλις ενημερώσει τον Ζελένσκι για το«πράσινο φως» σε άλλο ένα δισεκατομμύριο δολάρια στρατιωτικής βοήθειας, όταν εκείνος άρχισε να απαριθμεί τα όσα δεν γίνονται επεσήμαναν τέσσερις πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Αποτέλεσμα ήταν ο Μπάιντεν να χάσει την ψυχραιμία του, είπαν οι ίδιες πηγές. Ύψωσε τον τόνο της φωνής του, λέγοντας πως οι Αμερικανοί έχουν φανεί πολύ γενναιόδωροι,  στάθηκε στις συνεχείς προσπάθειες του στρατιωτικού επιτελείου της χώρας για να ενισχύσει την Ουκρανία και είπε στον Ζελένσκι πως θα μπορούσε να είναι λίγο πιο ευγνώμων. 

Πριν από το τηλεφώνημα του Ιουνίου, η απογοήτευση του Αμερικανού προέδρου για τον Ζελένσκι είχε αρχίσει να συσσωρεύεται, δήλωσαν τρεις από τις πηγές. Ο Μπάιντεν και ορισμένοι από τους κορυφαίους βοηθούς του αισθάνονταν ότι η κυβέρνηση έκανε όσα περισσότερα μπορούσε, όσο πιο γρήγορα μπορούσε, αλλά ότι ο Ζελένσκι συνέχιζε να εστιάζει δημοσίως μόνο σε όσα δεν γίνονταν.

Από τη σκοπιά του Ουκρανού προέδρου κι άλλων Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων υπήρξε επανειλημμένη απογοήτευση σχετικά με το ότι ο Λευκός Οίκος κινήθηκε πολύ αργά στα αιτήματα για παοροχή οπλισμού. Ωστόσο, μετά το τηλεφώνημα, ο Ζελένσκι και το επιτελείο του αποφάσισαν πως δεν είναι σωστή στρατηγική να αντικρούεται με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η σχέση τους φαίνεται πως δεν επηρεάστηκε από αυτή την αψιμαχία, το αντίθετο, λίγο αργότερα ο Ουκρανός πρόεδρος προχώρησε σε δημόσιο ευχαριστώ προς τις ΗΠΑ. Αλλά η ενόχληση του Μπάιντεν, σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, ίσως αποτελεί επίγνωση πως η υπομονή των συμπολιτών του - όσον αφορά στις συνεχείς αποστολές βοήθειας στην Ουκρανία - στερεύει. Ήδη ορισμένοι Ρεμπουμπλικάνοι και Δημοκράτες στο Κογκρέσο έχουν δημιουργήσει εμπόδια στις εγκρίσεις προηγούμενων σχετικών κονδυλίων.

Ο Λευκός Οίκος σκέφτεται να ζητήσει από το Κογκρέσο επιπλέον ενίσχυση μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος του ποσού, αλλά εκφράζονται ελπίδες για 40 με 60 δισεκατομμύρια. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM
Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM