Τηλεδιάσκεψη Σι - Πούτιν μετά την ορκωμοσία Τραμπ

Τηλεδιάσκεψη Σι - Πούτιν μετά την ορκωμοσία Τραμπ Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα.

Αποκαλώντας τον Σι «αγαπημένο φίλο», ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα οικοδομούν δεσμούς «στη βάση της φιλίας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της υποστήριξης» παρά την εξωτερική πίεση.

Ο Σι κάλεσε τον Πούτιν «να συνεχίσει να εμβαθύνει τον στρατηγικό συντονισμό, να ενισχύσει την αμοιβαία υποστήριξη και να διαφυλάξει τα νόμιμα συμφέροντα».

Ο Τραμπ απείλησε την Τρίτη με δασμούς το Πεκίνο, χαρακτηρίζοντάς το «καταχραστή» και προειδοποίησε ότι θα έρθει «μεγάλος μπελάς» για τη Μόσχα εάν δεν συνάψει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Σι ότι οποιαδήποτε διευθέτηση της Ουκρανίας «πρέπει να σέβεται τα ρωσικά συμφέροντα», σύμφωνα με τον σύμβουλο εξωτερικών υποθέσεων Γιούρι Ουσάκοφ, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους μετά τη τηλεδιάσκεψη.

Το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί ότι έφτιαξε την πολεμική μηχανή της Μόσχας παρέχοντάς της κρίσιμα στοιχεία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε σε ρεκόρ των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, αυξημένο κατά περισσότερο από 64% από το 2021 - πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν και ο Σι επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να οικοδομήσουν σχέσεις με τις ΗΠΑ σε αμοιβαία επωφελή και σεβαστή βάση, εάν η ομάδα Τραμπ δείξει ενδιαφέρον», είπε ο Ουσάκοφ. Είπε, επίσης, ότι η κλήση «δεν συνδέθηκε με κανέναν τρόπο με την ορκωμοσία του Τραμπ».

Η κλήση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, κατά την οποία ο Πούτιν και ο Σι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, σύμφωνα με τον Ουσάκοφ.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σι εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τον Πούτιν ως απάντηση σε «εξωτερικές αβεβαιότητες», χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Ο Σι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «πολύ καλή» συζήτηση και για τις δύο χώρες. Μίλησαν για το εμπόριο, τη φαιντανύλη και το TikTok, μεταξύ άλλων, είπε.

Ο Πούτιν δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον Τραμπ, αλλά τον συνεχάρη μέσω της κρατικής τηλεόρασης, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία.

Με πληροφορίες από BBC

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Βραβεία Νόμπελ: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο θα θεωρηθεί «φυγόδικη» εάν πάει στη Νορβηγία να το παραλάβει

«Αν έβγαινε από την επικράτεια της Βενεζουέλας ενώ εκκρεμούν ποινικές έρευνες σε βάρος της, θα θεωρείτο φυγόδικη», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, θυμίζοντας ότι η Ματσάδο ερευνάται για «συνωμοσία, υποκίνηση μίσους και τρομοκρατία»
LIFO NEWSROOM