Τηλεδιάσκεψη Σι - Πούτιν μετά την ορκωμοσία Τραμπ

Τηλεδιάσκεψη Σι - Πούτιν μετά την ορκωμοσία Τραμπ Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα.

Αποκαλώντας τον Σι «αγαπημένο φίλο», ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία και η Κίνα οικοδομούν δεσμούς «στη βάση της φιλίας, της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της υποστήριξης» παρά την εξωτερική πίεση.

Ο Σι κάλεσε τον Πούτιν «να συνεχίσει να εμβαθύνει τον στρατηγικό συντονισμό, να ενισχύσει την αμοιβαία υποστήριξη και να διαφυλάξει τα νόμιμα συμφέροντα».

Ο Τραμπ απείλησε την Τρίτη με δασμούς το Πεκίνο, χαρακτηρίζοντάς το «καταχραστή» και προειδοποίησε ότι θα έρθει «μεγάλος μπελάς» για τη Μόσχα εάν δεν συνάψει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Σι ότι οποιαδήποτε διευθέτηση της Ουκρανίας «πρέπει να σέβεται τα ρωσικά συμφέροντα», σύμφωνα με τον σύμβουλο εξωτερικών υποθέσεων Γιούρι Ουσάκοφ, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους μετά τη τηλεδιάσκεψη.

Το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί ότι έφτιαξε την πολεμική μηχανή της Μόσχας παρέχοντάς της κρίσιμα στοιχεία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε σε ρεκόρ των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, αυξημένο κατά περισσότερο από 64% από το 2021 - πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν και ο Σι επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να οικοδομήσουν σχέσεις με τις ΗΠΑ σε αμοιβαία επωφελή και σεβαστή βάση, εάν η ομάδα Τραμπ δείξει ενδιαφέρον», είπε ο Ουσάκοφ. Είπε, επίσης, ότι η κλήση «δεν συνδέθηκε με κανέναν τρόπο με την ορκωμοσία του Τραμπ».

Η κλήση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, κατά την οποία ο Πούτιν και ο Σι συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, σύμφωνα με τον Ουσάκοφ.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σι εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τον Πούτιν ως απάντηση σε «εξωτερικές αβεβαιότητες», χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Ο Σι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «πολύ καλή» συζήτηση και για τις δύο χώρες. Μίλησαν για το εμπόριο, τη φαιντανύλη και το TikTok, μεταξύ άλλων, είπε.

Ο Πούτιν δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον Τραμπ, αλλά τον συνεχάρη μέσω της κρατικής τηλεόρασης, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία.

Με πληροφορίες από BBC

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΤΡΑΜΠ ΤΕΛΕΣΗΓΡΑΦΟ

Διεθνή / Ιράν: Κάλεσμα για ανθρώπινες αλυσίδες γύρω από τις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς πλησιάζει η προθεσμία Τραμ

Η Τεχεράνη καλεί πολίτες να «προστατεύσουν» ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ ο πρόεδρος Πεζεσκιάν δηλώνει ότι 14 εκατομμύρια είναι έτοιμοι να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM
Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Διεθνή / Ο Κάνιε Γουέστ ζητά συνάντηση με τη βρετανική εβραϊκή κοινότητα ενώ μεγαλώνει η κρίση στο Wireless

Ο Κάνιε Γουέστ προσφέρθηκε να συναντηθεί με μέλη της βρετανικής εβραϊκής κοινότητας, ενώ το Wireless Festival συνεχίζει να χάνει χορηγούς και να δέχεται πολιτική πίεση για την προγραμματισμένη εμφάνισή του.
THE LIFO TEAM
NASA ARTEMIS II

Διεθνή / Artemis II: Ο Τραμπ μίλησε με τους αστροναύτες - «Γράψατε ιστορία και κάνατε όλη την Αμερική περήφανη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για περίπου 12 λεπτά με τους τέσσερις αστροναύτες της αποστολής, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα ταξίδια στο Διάστημα θα συνεχιστούν
THE LIFO TEAM
Η Lady Gaga ακύρωσε το τρίτο live της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Διεθνή / Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε συναυλία της στο Μόντρεαλ λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού

Η Λέιντι Γκάγκα ακύρωσε την προγραμματισμένη συναυλία της στο Μόντρεαλ, αφού η λοίμωξη του αναπνευστικού που αντιμετωπίζει επιδεινώθηκε και ο γιατρός της τής συνέστησε να μην εμφανιστεί.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / The Times: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι «αναίσθητος» και νοσηλεύεται σε «σοβαρή κατάσταση»

Διπλωματικό υπόμνημα αποκαλύπτει την τοποθεσία του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια αμερικανοϊσραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον πατέρα του, Αλί Χαμενεΐ
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Κινδυνεύετε αν είστε σε τρένα» λέει το Ισραήλ στους Ιρανούς - «Αλαζόνας ο Τραμπ» δηλώνει η Τεχεράνη

Εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, ο Τραμπ τόνισε ότι θα καταστρέψει «κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας» και «κάθε γέφυρα» στο Ιράν εντός 4 ωρών από την εκπνοή του τελεσίγραφου
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Τι θα γίνει με τα Στενά του Ορμούζ: Σήμερα η ψηφοφορία του ΟΗΕ λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν

Τι προβλέπει το σχέδιο απόφασης που έχει υποβάλει το Μπαχρέιν με στόχο την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας μέσα και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM