Θρίαμβος Κουρτς στην Αυστρία παρά την κυβερνητική κρίση

Θρίαμβος Κουρτς στην Αυστρία παρά την κυβερνητική κρίση Facebook Twitter
EPA
0

«Θρίαμβος» χαρακτηρίζεται η χθεσινή νίκη στις ευρωεκλογές στην Αυστρία του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, το οποίο αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη με το υψηλότερο ποσοστό που έχει επιτευχθεί ποτέ σε ευρωεκλογές στη χώρα.


Η νίκη του Λαϊκού Κόμματος επετεύχθη με ποσοστό 34,9 % (αύξηση κατά 7,9 μονάδες σε σχέση με το 2014) έχοντας απόσταση ρεκόρ 11,5 μονάδων από το δεύτερο κόμμα τους Σοσιαλδημοκράτες, που περιορίστηκαν στο 23,4%.

Την ίδια στιγμή, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς αντιμετωπίζει σήμερα στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής πρόταση δυσπιστίας, της οποίας η πιθανολογούμενη υπερψήφιση θα οδηγήσει στην ανατροπή του ίδιου και της υπηρεσιακής πλέον κυβέρνησης της οποίας ηγείται από την περασμένη εβδομάδα, μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η κυβερνητική κρίση που συνταράσσει το τελευταίο δεκαήμερο την Αυστρία, έπειτα από την «Υπόθεση Ίμπιζα», το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην παραίτηση του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, όχι μόνον δεν επηρέασε, αλλά τουναντίον φέρεται να ευνόησε τον καγκελάριο και το κόμμα του.

Σχεδόν αλώβητο από το σκάνδαλο φαίνεται να παρέμεινε το ίδιο το έως πρόσφατα συγκυβερνών Κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου η δύναμη μειώθηκε ελάχιστα στο 17,2 % έναντι του 19,7% κατά τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014, ενώ σχεδόν αμετάβλητο στο 23,4% (μείον 0,7) παρέμεινε το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών.

Ακολουθούν οι Πράσινοι οι οποίοι με 14% πέτυχαν σχεδόν το ποσοστό τους ρεκόρ του 2014 (14,5 %) ενώ ελαφρά αύξηση στο 8,7% (από το 8,1) είχε το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ, ενώ εκτός Ευρωκοινοβουλίου θα παραμείνουν το κόμμα "Τώρα" (πρώην Λίστα Πιλτς), με ποσοστό 1% και το ΚΚ Αυστρίας (0,8%).

Μετά τις χθεσινές ευρωεκλογές, το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει κατά δύο τους ευρωβουλευτές του σε επτά, οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρούν τις πέντε έως τώρα έδρες τους στο Ευρωκοινοβούλιο, το Κόμμα των Ελευθέρων χάνει μία έδρα και θα έχει τρεις ευρωβουλευτές, όπως μία έδρα χάνουν και οι Πράσινοι και θα έχουν μελλοντικά δύο, ενώ τη μία έδρα του διατηρεί το ΝΕΟΣ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM