Θριαμβολογούν τα τουρκικά ΜΜΕ: Τέλος οι ρήτρες για τα F-16

Θριαμβολογούν τα τουρκικά ΜΜΕ: Τέλος οι ρήτρες για τα F-16 Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Την στιγμή που η Αθήνα ασχολείται από το πρωί με το γεγονός πως το αμερικανικό Κογκρέσο έστειλε μήνυμα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, από την πλευρά τους οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για την πολύκροτη υπόθεση των F-16

Όπως ισχυρίζονται τουρκικά ΜΜΕ στην τελική έκδοση του Νόμου για την Εθνική Άμυνα (NDAA), που περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2023, αφαιρέθηκαν και τα άρθρα που τέθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για περιορισμό της αγοράς F-16 από την Τουρκία.

Η επιτροπή του συνεδρίου, η οποία περιλαμβάνει γερουσιαστές και εκπροσώπους και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ολοκλήρωσε το νομοσχέδιο NDAA, το οποίο περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 857 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πρακτορείο Anadolu υποστηρίζει πως έχει πρόσβαση στην τελική έκδοση του σχεδίου κειμένου που θα ψηφιστεί στη γενική συνέλευση.Στην τελική έκδοση του νομοσχεδίου, αναφέρει το πρακτορείο, δεν υπήρχαν ρήτρες που να συνδέουν τις πωλήσεις F-16 με περιοριστικούς όρους.

Η κατάργηση των σχετικών ρητρών ήρθε αφού παρόμοιες ρήτρες που είχαν παρουσιάσει προηγουμένως ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ και ο γερουσιαστής του Μέριλαντ Κρις βαν Χόλεν δεν συμπεριλήφθηκαν στην έκδοση της Γερουσίας του νομοσχεδίου NDAA.

Το σημαντικότερο σημείο, όμως, όσων ερμηνεύει η τουρκική πλευρά, είναι πως «με την αφαίρεση των σχετικών άρθρων στην επιτροπή του συνεδρίου, αφαιρέθηκε επίσης από τα χέρια του Κογκρέσου των ΗΠΑ το ατού του να επιβάλει κάποιους περιορισμούς στην αγορά F-16 της Τουρκίας για νομικούς λόγους».

Οι Τούρκοι βέβαια δεν παραλείπουν να υπενθυμίσουν πως μέλη του Κογκρέσου, «ιδιαίτερα ο Μενέντεζ, που είναι γνωστό ότι είναι κατά της Τουρκίας και προσκείμενοι στο ελληνοκυπριακό λόμπι, δηλώνουν ότι θα αποτρέψουν την πώληση F-16 στην Τουρκία με κάθε ευκαιρία».

«Η Τουρκία απαιτεί 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και κιτ εκσυγχρονισμού για 80 αεροσκάφη του αποθέματός της από τις ΗΠΑ» καταλήγουν.

Πρώτη δήλωση Τσαβούσογλου για τα F-16

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Μολδαβίας, Nicu Popescu στην Κωνσταντινούπολη, μίλησε για τα F-16: «Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται σε ένα εποικοδομητικό περιβάλλον, χαιρετίζουμε την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΥΣΤΡΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ SOCIAL MEDIA

Διεθνή / Η Αυστρία σχεδιάζει απαγόρευση των social media για παιδιά κάτω των 14 ετών

Ο αντικαγκελάριος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακολουθεί αδρανής τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά, κάνοντας λόγο για εθισμό και προβλήματα υγείας
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΘΥΜΑΤΑ ΜΗΝΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΜΠ GOOGLE

Διεθνή / Θύματα του Έπσταϊν μηνύουν την κυβέρνηση Τραμπ και την Google για τη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων

Οι επιζώντες υποστηρίζουν ότι η αποκάλυψη των προσωπικών τους στοιχείων αποτελεί παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Telegraph: Η Ρωσία στέλνει αλκοολικούς από κέντρα απεξάρτησης στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Σοβαρές καταγγελίες σκιαγραφούν μια ανησυχητική εικόνα για τον τρόπο ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων, με αναφορές για στρατολόγηση ευάλωτων ατόμων, αποστολή τους στο μέτωπο χωρίς επαρκή εξοπλισμό και κακοποίηση όσων αρνούνται να πολεμήσουν
THE LIFO TEAM