Τέσσερις πρώην Πρόεδροι των ΗΠΑ καταδικάζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο

Τέσσερις πρώην Πρόεδροι των ΗΠΑ καταδικάζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο Facebook Twitter
Τέσσερις πρώην Πρόεδροι των ΗΠΑ καταδικάζουν την εισβολή των οπαδών Τραμπ στο Καπιτώλιο (EPA)
0

Και οι τέσσερις εν ζωή πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ κατέκριναν την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και ανάγκασε σε εκκένωση των αιθουσών και της Γερουσίας.

Με έντονα διατυπωμένες δηλώσεις, τρεις Δημοκρατικοί και ένας Ρεπουμπλικάνος πρώην ένοικοι του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζορτζ Μπους, ο Μπιλ Κλίντον και ο Τζίμι Κάρτερ τόνισαν την ανάγκη για ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας.

«Η ιστορία θα θυμάται ορθά τη σημερινή βία στο Καπιτώλιο, που υποκινήθηκε από έναν πρόεδρο που συνέχισε να ψεύδεται αβάσιμα για το αποτέλεσμα των νόμιμων εκλογών, ως μια στιγμή μεγάλης ατιμίας και ντροπής για το έθνος μας. Αλλά θα αστειευόμασταν, εάν το βλέπαμε ως απόλυτη έκπληξη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ομπάμα για τον διάδοχό του και το χάος που κατέκλυσε την πρωτεύουσα του έθνους, μετά από την προτροπή Τραμπ.

Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο τελευταίος προηγούμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, δήλωσε ότι «έτσι αμφισβητούνται τα εκλογικά αποτελέσματα σε μια δημοκρατία μπανανίας - όχι στη δημοκρατία μας».

«Είμαι απογοητευμένος από την απερίσκεπτη συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών ηγετών και από την έλλειψη σεβασμού που φαίνεται σήμερα για τα θεσμικά μας όργανα, τις παραδόσεις μας και την επιβολή του νόμου. Η βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο - και η διακοπή μιας συνταγματικής εντολής συνάντησης του Κογκρέσου - πραγματοποιήθηκε από ανθρώπους των οποίων τα πάθη έχουν εμποτιστεί από ψέματα από ψευδείς ελπίδες», πρόσθεσε.

Ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον, χαρακτήρισε τα περιστατικά, «μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Καπιτώλιο, το Σύνταγμα και τη χώρα μας».


«Η επίθεση τροφοδοτήθηκε από περισσότερα από τέσσερα χρόνια δηλητηριώδους πολιτικής, όπου εξαπλώθηκε μία εσκεμμένη παραπληροφόρηση, σπέρνοντας δυσπιστία στο σύστημά μας και ωθώντας τους Αμερικανούς να ταχθούν ο ένας εναντίον του άλλου. Το φυτίλι άναψε από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους πιο ένθερμους οπαδούς του, συμπεριλαμβανομένων πολλών στο Κογκρέσο, προκειμένου να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των εκλογών που έχασε» είπε χαρατηριστικά.

Ο Τζίμι Κάρτερ, επίσης Δημοκρατικός και ο γηραιότερος όλων, είπε ότι αυτός και η πρώην Πρώτη Κυρία Ρόσαλιν Κάρτερ «προβληματίστηκαν» από τα γεγονότα της ημέρας.

«Αυτή είναι μια εθνική τραγωδία και οι σκηνές δεν απεικονίζουν αυτό που είμαστε ως έθνος. Έχοντας παρακολουθήσει εκλογές σε ταραγμένες δημοκρατίες παγκοσμίως, γνωρίζω ότι εμείς οι λαοί μπορούμε να ενωθούμε για να προσπεράσουμε αυτό τον γκρεμό για να υποστηρίξουμε ειρηνικά τους νόμους του έθνους μας.

»Και πρέπει να το κάνουμε. Συνεργαζόμαστε με τους συμπολίτες μας, προσευχόμενοι για μια ειρηνική επίλυση, ώστε το έθνος μας να μπορέσει να θεραπευτεί και να ολοκληρωθεί η ομαλή μετάβαση της εξουσίας όπως κάνουμε για περισσότερο από δύο αιώνες».

Με πληροφορίες του CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ