Ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια διέταξε την Tesla να καταβάλει αποζημίωση σχεδόν 137 εκατομμυρίων δολαρίων σε μαύρο πρώην εργαζόμενο, που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ρατσιστική συμπεριφορά

 

Ο Όουεν Ντίαζ δούλευε στο εργοστάσιο της Tesla στο Φρέμοντ της Καλιφόρνια, από το 2015 έως το 2016. Εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας προϊστάμενος και συνάδελφοί του επανειλημμένα αναφέρονταν στο πρόσωπό του χρησιμοποιώντας ρατσιστικές προσβολές. 

 

Επίσης, είχε καταγγείλει ότι εργαζόμενοι είχαν σχεδιάσει σβάστικες και ρατσιστικά γκράφιτι και ζωγραφιές στο εργοστάσιο. Σύμφωνα με την αγωγή του, οι προϊστάμενοι απέτυχαν να βάλουν τέλος σε όλα αυτά. «Η προοδευτική εικόνα της Tesla είναι ένα προσωπείο που καλύπτει την οπισθοδρομική, ταπεινωτική αντιμετώπιση των Αφροαμερικανών εργαζομένων», ανέφερε στην αγωγή.  

 

«Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είναι σαν να έφυγε από τους ώμους μου ένα μεγάλο βάρος», δήλωσε στους New York Times, μετά τη δικαίωσή του από το δικαστήριο. 

 

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Tesla θα κάνει έφεση, αλλά με ανακοίνωση επιχείρησε να υποβαθμίσει την υπόθεση. «Αν και πιστεύουμε ισχυρά ότι αυτά τα γεγονότα δεν δικαιολογούν την ετυμηγορία, αναγνωρίζουμε ότι το 2015 και το 2016 δεν ήμασταν τέλειοι. Ακόμη δεν είμαστε», έγραψε η Βάλερι Κέιπερς Γουόρκμαν, αντιπρόεδρος ανθρώπινου δυναμικού. 

 

Ακόμη, σημείωσε ότι η εταιρεία έχει κάνει πρόοδο τα χρόνια που μεσολάβησαν. «Συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε στο πώς αντιμετωπίζουμε τις ανησυχίες εργαζομένων. Περιστασιακά, κάνουμε λάθος και όταν αυτό συμβαίνει θα πρέπει να λογοδοτούμε», συμπλήρωσε. 

 

Με πληροφορίες από Guardian