LIVE ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ

Τέλος τα Airbnb στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας

Φλωρεντία: Τέλος στα Airbnb στο ιστορικό κέντρο Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Unsplash
0

Τέλος στις πλατφόρμες όπως το Airbnb βάζει η Φλωρεντία για το ιστορικό κέντρο της πόλης, σε μια προσπάθεια να αποδεσμεύσει περισσότερες κατοικίες για τους ντόπιους.

Ανάμεσα στους νέους κανόνες που θα ισχύουν στη Φλωρεντία, θα υπάρχουν και φοροαπαλλαγές για τρία χρόνια στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι διαθέτουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες όπως το Airbnb, εφόσον στραφούν σε κανονικές μισθώσεις.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της αντιπολίτευσης σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε πως η πόλη αποφάσισε να δράσει σε τοπικό επίπεδο επειδή τα σχέδια της κυβέρνησης για ρύθμιση του συγκεκριμένης αγοράς ήταν απογοητευτικά. «Το 2016 είχαμε λίγο λιγότερα από μόλις 6.000 διαμερίσματα καταχωρημένα στο Airbnb, σήμερα έχουμε σχεδόν 14.378», είπε, σημειώνοντας πως τότε το μέσο κόστος μηνιαίου ενοικίου για κατοικία είχε αυξηθεί κατά 42%.

Αναφορικά με τις τιμές, σύμφωνα με τον δήμαρχο, αυτές φέτος έχουν αυξηθεί κατά 15,1%. «Οι 40.000 κάτοικοι της Φλωρεντίας που ζουν στο κέντρο παραπονούνται ότι βρέθηκαν ξαφνικά να ζουν σε διαμερίσματα-ξενοδοχεία», πρόσθεσε.

Πλατφόρμες όπως το Airbnb συμβάλλουν στη στεγαστική κρίση

Να σημειωθεί πως και στην Ιταλία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι χαμηλοί μισθοί, οι ελλείψεις σπιτιών, αλλά και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, σαν αυτές της πλατφόρμας Airbnb για διακοπές και τέλος ο υψηλός πληθωρισμός έχουν προκαλέσει στεγαστική κρίση. Απ’ αυτήν πλήττονται ιδιαίτερα οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα αλλά και οι φοιτητές.

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και σε πόλεις του εξωτερικού, με τη Νέα Υόρκη να αυστηροποιεί τις ρυθμίσεις για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Ο Μάρκο Στέλα, περιφερειακός συντονιστής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, που συμμετέχει στον δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε πως θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά της απόφασης της Φλωρεντίας. Ο Λορέντσο Φανιόνι, πρόεδρος των Διαχειριστών Ακινήτων Ιταλίας, μιας ένωσης επιχειρηματιών τουριστικών ενοικιάσεων, δήλωσε πως οι κανόνες είναι «μια εντελώς λάθος επιλογή που αντίκειται στον φιλελευθερισμό της αγοράς». Από την πλευρά της, η πλατφόρμα Airbnb δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο.

Την ίδια ώρα, η κεντρική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα νομοσχέδιο το οποίο, σύμφωνα με ΜΜΕ, θα απαιτεί το λιγότερο δύο διανυκτερεύσεις σε κατοικίες στο ιστορικό κέντρο πόλεων και σε δήμους με μεγάλη πυκνότητα τουριστών. Κάθε κατοικία που θα νοικιάζεται σε τουρίστες θα πρέπει να διαθέτει έναν εθνικό κωδικό ταυτοποίησης ώστε οι ενοικιάσεις να μπορούν να εντοπιστούν και να ρυθμιστούν. Όσοι δεν συμμορφώνονται θα κινδυνεύουν με πρόστιμο έως 5.000 ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

LIVE ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ

Διεθνή / Ανησυχία στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξανόμενης φημολογίας για αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η ρητορική κλιμάκωσης δεν έχει εκλείψει, ενώ κρατικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν συχνά τις πυραυλικές δυνατότητες της χώρας, ενισχύοντας το κλίμα έντασης
THE LIFO TEAM
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Πακιστάν κηρύσσει «ανοιχτό πόλεμο» μετά τους βομβαρδισμούς μεγάλων πόλεων στο Αφγανιστάν

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις - Ο πρωθυπουργός της χώρας διαμηνύει ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση στην υπεράσπιση της πατρίδας
THE LIFO TEAM
Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Διεθνή / Ο Έπσταϊν επιχείρησε να αγοράσει παλάτι στο Μαρόκο μία ημέρα πριν συλληφθεί το 2019

Mέσα ενημέρωσης στο Μαρόκο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ο Έπσταϊν ενδέχεται να έβλεπε τη χώρα ως ασφαλές καταφύγιο, δεδομένου ότι δεν υφίσταται συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν να το κάνουν ΣΗΜΕΡΑ» λέει ο Αμερικανός πρέσβης στο προσωπικό

Εντείνεται η ανησυχία για πιθανό πλήγμα κατά του Ιράν - Ο πρέσβης υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να αποχωρήσουν θα πρέπει να οργανώσουν γρήγορα τα σχέδιά τους, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πτήσεις τις επόμενες ημέρες
THE LIFO TEAM