Τέλος στην απαγόρευση καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου στον Αμαζόνιο - Αντιδρούν οι οικολόγοι

Τέλος στην απαγόρευση καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου στον Αμαζόνιο - Αντιδρούν οι οικολόγοι Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
1

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ήρε τη 10ετή απαγόρευση που είχε επιβληθεί στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου σε περιοχές όπου εκτείνεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου καθώς και σε υγροβιότοπους στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Την εξέλιξη στηλίτευσαν οικολόγοι, κάνοντας λόγο για νέα επίθεση στα ευαίσθητα οικοσυστήματα της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Η κυβέρνηση δεν εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης αυτής, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου και τους υπουργούς Οικονομίας και Γεωργίας.

Αν και οι περιοχές όπου βρίσκονται καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου μειώνονται στη Βραζιλία, οι οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία ότι θα εξαπλωθούν στις περιοχές που αποψιλώθηκαν πρόσφατα στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, ή σε τμήματα της περιοχής Σεχάντου.

Οι οικολόγοι εξηγούν ότι η απόφαση να ακυρωθεί το διάταγμα με την οποία απαγορεύθηκαν οι καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου είναι άλλο ένα βήμα της κυβέρνησης υπό τον ακροδεξιό Μπολσονάρου που αποδυναμώνει την προστασία του Αμαζονίου, δάσους που συχνά αποκαλείται «ο πνεύμονας» του πλανήτη και θεωρείται κρίσιμο για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η άρση της απαγόρευσης θα εκθέσει τον Αμαζόνιο και άλλες ευάλωτες περιοχές στην «επέκταση αρπακτικών», προειδοποίησε το Βραζιλιάνικο Παρατηρητήριο του Κλίματος, δίκτυο οικολογικών οργανώσεων συμπεριλαμβανομένων της WWF, της Conservation International και άλλων.

Ο βραζιλιάνικος αγροτοβιομηχανικός όμιλος Unica, ο οποίος μεταξύ άλλων καλλιεργεί ζαχαροκάλαμο χαρακτήρισε αναχρονιστική την απαγόρευση και διαβεβαίωσε ότι άλλα μέσα, όπως ο νέος Κανονισμός Δασικής Προστασίας της Βραζιλίας, αρκούν για τον έλεγχο αγροτικών δραστηριοτήτων σε περιβαλλοντικά ευάλωτες περιοχές.

Την απαγόρευση είχε επιβάλει ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα την περίοδο που η αιθανόλη που παράγεται από ζαχαροκάλαμο προβαλλόταν ως φιλικό προς το περιβάλλον βιοκαύσιμο που θα μπορούσε να βοηθήσει διάφορα κράτη να μειώσουν το αποτύπωμά τους ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Βραζιλία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή ζαχαροκάλαμου.

Η έξαψη που ήγειραν οι προοπτικές παραγωγής αιθανόλης είχαν προκαλέσει ανησυχίες πως η επέκταση των καλλιεργειών ζαχαροκάλαμου θα οδηγούσε σε αποψίλωση των δασών και θα καταλάμβανε εδάφη που αξιοποιούνταν ή θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή διατροφικών ειδών.

Η αγορά πάντως δεν αναπτύχθηκε όσο προβλεπόταν. Οι εξαγωγές είναι περιορισμένες, καθώς η Βραζιλία και οι ΗΠΑ παραμένουν οι μόνες χώρες που παράγουν και χρησιμοποιούν αιθανόλη ως καύσιμο σε μεγάλη κλίμακα. Οι εκτάσεις όπου καλλιεργείται ζαχαροκάλαμο μειώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, εν μέρει λόγω της μείωσης των τιμών της ζάχαρης.

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Κάρλους Μινκ, ο οποίος είχε εισηγηθεί στον Λούλα την απαγόρευση, έκρινε ότι η άρση της θα πλήξει την εικόνα του πρωτογενούς τομέα της Βραζιλίας, που θεωρείται φιλικός προς το περιβάλλον. «Η απόφαση αυτή θα αμαυρώσει την εικόνα της βραζιλιάνικης αιθανόλης σε όλο τον κόσμο», έκρινε ο Μινκ μέσω Twitter.

Το υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας δεν είχε κάποιο σχόλιο να κάνει άμεσα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rheinmetall και λοιπές εταιρείες όπλων κυνηγούν ταλέντα προσφέροντας γιόγκα, υψηλούς μισθούς και... προφυλακτικά

Διεθνή / Rheinmetall και λοιπές εταιρείες όπλων κυνηγούν ταλέντα προσφέροντας γιόγκα, υψηλούς μισθούς και... προφυλακτικά

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων κάνουν τα πάντα για να προσελκύσουν νέους εργαζόμενους: από προφυλακτικά με λογότυπο και γιόγκα, μέχρι υψηλούς μισθούς και ανακατάρτιση πρώην εργαζομένων άλλων κλάδων, ενόψει της αύξησης δαπανών για την άμυνα μέχρι το 2030
LIFO NEWSROOM
Στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο: Με Πούτιν και Κιμ στο πλευρό του ο Σι έστειλε μήνυμα στη Δύση για «πόλεμο ή ειρήνη»

Διεθνή / Στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο: Με Πούτιν και Κιμ στο πλευρό του ο Σι έστειλε μήνυμα στη Δύση για «πόλεμο ή ειρήνη»

«Η αναγέννηση του κινεζικού έθνους είναι ασταμάτητη και η ευγενής υπόθεση της ειρήνης και της ανάπτυξης της ανθρωπότητας σίγουρα θα θριαμβεύσει», είπε ο κινέζος πρόεδρος σε ομιλία του
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Δημοσιεύτηκαν νέα αρχεία για την υπόθεση που όμως ήταν ήδη γνωστά

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Δημοσιεύτηκαν νέα αρχεία για την υπόθεση, τα οποία όμως ήταν ήδη γνωστά

Τα αρχεία φαίνεται να περιέχουν πληροφορίες που είναι ήδη δημόσια γνωστές, την ώρα που αυξάνεται η πίεση για τη δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων της υπόθεσης
LIFO NEWSROOM
Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκυλί ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Διεθνή / Λονδίνο: Διαδηλωτής με σκύλο ανέβηκε στον πύργο του King’s Cross με πανό για το Ιράν

Πάνω στο πανό υπήρχε το λογότυπο του Κινήματος Ελευθερίας του Ιράν, ενός φιλοδημοκρατικού κόμματος που τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού κράτους και θρησκείας και είναι απαγορευμένο από την κυβέρνηση της Τεχεράνης
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Διεθνή / Σουηδία: Σφοδρές αντιδράσεις για τον «πολιτιστικό κατάλογο» της χώρας – Εκτός λίστας οι ABBA και ό,τι έγινε μετά το 1975

Συμπεριλαμβάνονται η Βίβλος του Γουσταύου Βάσα από το 1541, η Πίπη Φακιδομύτη, η ΙΚΕΑ και το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη φύση, μεταξύ άλλων
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Διεθνή / Το Ισραήλ καλεί εφέδρους καθώς προχωρά στα αρχικά στάδια της επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας

Οι έφεδροι διαμαρτυρήθηκαν για το κάλεσμα της ισραηλινής κυβέρνησης, αμφισβητώντας αν η επιχείρηση έχει πολιτικά κίνητρα και αν θα βοηθούσε το Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς στη Γάζα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια