Τέλος στην απαγόρευση καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου στον Αμαζόνιο - Αντιδρούν οι οικολόγοι

Τέλος στην απαγόρευση καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου στον Αμαζόνιο - Αντιδρούν οι οικολόγοι Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
1

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ήρε τη 10ετή απαγόρευση που είχε επιβληθεί στην καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου σε περιοχές όπου εκτείνεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου καθώς και σε υγροβιότοπους στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Την εξέλιξη στηλίτευσαν οικολόγοι, κάνοντας λόγο για νέα επίθεση στα ευαίσθητα οικοσυστήματα της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Η κυβέρνηση δεν εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης αυτής, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου και τους υπουργούς Οικονομίας και Γεωργίας.

Αν και οι περιοχές όπου βρίσκονται καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου μειώνονται στη Βραζιλία, οι οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία ότι θα εξαπλωθούν στις περιοχές που αποψιλώθηκαν πρόσφατα στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, ή σε τμήματα της περιοχής Σεχάντου.

Οι οικολόγοι εξηγούν ότι η απόφαση να ακυρωθεί το διάταγμα με την οποία απαγορεύθηκαν οι καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου είναι άλλο ένα βήμα της κυβέρνησης υπό τον ακροδεξιό Μπολσονάρου που αποδυναμώνει την προστασία του Αμαζονίου, δάσους που συχνά αποκαλείται «ο πνεύμονας» του πλανήτη και θεωρείται κρίσιμο για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η άρση της απαγόρευσης θα εκθέσει τον Αμαζόνιο και άλλες ευάλωτες περιοχές στην «επέκταση αρπακτικών», προειδοποίησε το Βραζιλιάνικο Παρατηρητήριο του Κλίματος, δίκτυο οικολογικών οργανώσεων συμπεριλαμβανομένων της WWF, της Conservation International και άλλων.

Ο βραζιλιάνικος αγροτοβιομηχανικός όμιλος Unica, ο οποίος μεταξύ άλλων καλλιεργεί ζαχαροκάλαμο χαρακτήρισε αναχρονιστική την απαγόρευση και διαβεβαίωσε ότι άλλα μέσα, όπως ο νέος Κανονισμός Δασικής Προστασίας της Βραζιλίας, αρκούν για τον έλεγχο αγροτικών δραστηριοτήτων σε περιβαλλοντικά ευάλωτες περιοχές.

Την απαγόρευση είχε επιβάλει ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα την περίοδο που η αιθανόλη που παράγεται από ζαχαροκάλαμο προβαλλόταν ως φιλικό προς το περιβάλλον βιοκαύσιμο που θα μπορούσε να βοηθήσει διάφορα κράτη να μειώσουν το αποτύπωμά τους ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Βραζιλία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή ζαχαροκάλαμου.

Η έξαψη που ήγειραν οι προοπτικές παραγωγής αιθανόλης είχαν προκαλέσει ανησυχίες πως η επέκταση των καλλιεργειών ζαχαροκάλαμου θα οδηγούσε σε αποψίλωση των δασών και θα καταλάμβανε εδάφη που αξιοποιούνταν ή θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή διατροφικών ειδών.

Η αγορά πάντως δεν αναπτύχθηκε όσο προβλεπόταν. Οι εξαγωγές είναι περιορισμένες, καθώς η Βραζιλία και οι ΗΠΑ παραμένουν οι μόνες χώρες που παράγουν και χρησιμοποιούν αιθανόλη ως καύσιμο σε μεγάλη κλίμακα. Οι εκτάσεις όπου καλλιεργείται ζαχαροκάλαμο μειώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, εν μέρει λόγω της μείωσης των τιμών της ζάχαρης.

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Κάρλους Μινκ, ο οποίος είχε εισηγηθεί στον Λούλα την απαγόρευση, έκρινε ότι η άρση της θα πλήξει την εικόνα του πρωτογενούς τομέα της Βραζιλίας, που θεωρείται φιλικός προς το περιβάλλον. «Η απόφαση αυτή θα αμαυρώσει την εικόνα της βραζιλιάνικης αιθανόλης σε όλο τον κόσμο», έκρινε ο Μινκ μέσω Twitter.

Το υπουργείο Γεωργίας της Βραζιλίας δεν είχε κάποιο σχόλιο να κάνει άμεσα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Διεθνή / Χιλιάδες ευρώ για χτένισμα, μακιγιάζ και φωτογράφους δαπανά ο Φρίντριχ Μερτς

Όλα τα υπουργεία στη Γερμανία έχουν δαπανήσει 58.738 ευρώ για μακιγιέρ και κομμωτές - Η απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου του Φρίντριχ Μερτς στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία»
LIFO NEWSROOM
ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΝΑΤΟ

Διεθνή / Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα από τα πιο περίπλοκα σχέδια στρατιωτικής μετακίνησης στην ιστορία της

Η Ευρώπη επιχειρεί να διορθώσει μια κρίσιμη αδυναμία: τη μεταφορά στρατευμάτων και βαρέος εξοπλισμού από τα δυτικά λιμάνια στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Κριστιάνο Ρονάλντο την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης Τραμπ – Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Η παρουσία του συνδέεται με μια σημαντική διπλωματική στιγμή, καθώς ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιστρέφει στις ΗΠΑ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
LIFO NEWSROOM
CLOUDFLARE ΒΛΑΒΗ

Διεθνή / Cloudflare: Η εταιρεία επικαλείται «ασυνήθιστη υψηλή κίνηση» για το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Ειδικοί, μιλώντας για τη βλάβη στην Cloudflare, σημειώνουν ότι όταν ένας μόνο «κομβικός» πάροχος έχει πρόβλημα, το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές διακοπές σε δεκάδες υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια