Τελ Αβίβ: Ογκώδης διαδήλωση κατά του Νετανιάχου για τον πόλεμο στη Γάζα

Τελ Αβίβ: Ογκώδης διαδήλωση κατά του Νετανιάχου για τον πόλεμο στη Γάζα Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ σήμερα εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορώντας τον για αντιδημοκρατική παρέκκλιση και ότι συνεχίζει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να σκέφτεται τους 58 ομήρους που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στον θύλακα.

Η συγκέντρωση αυτή, η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα του Ισραήλ εδώ και μήνες, οργανώθηκε από ομάδες αντιπάλων του Νετανιάχου που διαμαρτύρονταν για την απόφασή του να αποπέμψει τον Ρονέν Μπαρ, επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας (Σιν Μπετ).

Μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του Μπαρ ξεκίνησαν και πάλι τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, κι έτσι στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από την Κνεσέτ πήραν μέρος και οργανώσεις οικογενειών και συγγενών των ομήρων.

«Ελπίζουμε ότι όλος ο λαός του Ισραήλ θα ενταχθεί στο κίνημα και θα συνεχίσει μέχρι να αποκατασταθεί η δημοκρατία και να απελευθερωθούν οι όμηροι», δήλωσε ο 68χρονος Ζεέβ Μπεράρ που πήγε στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ για να πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις.

«Εσύ είσαι ο αρχηγός, δικό σου είναι το λάθος» και «έχεις αίμα στα χέρια σου», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, απευθυνόμενοι στον Νετανιάχου.

Άλλοι κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Είμαστε όλοι όμηροι», ενώ κάποιοι ζητούσαν από τις ΗΠΑ, ιστορικό σύμμαχο του εβραϊκού κράτους, «Να σώσουν το Ισραήλ από το Νετανιάχου».

Εγκρίνοντας νέα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας ο Νετανιάχου, όπως εκτιμούν οι συγγενείς των ομήρων, τους «θυσίασε», καθώς ενδέχεται να είναι και εκείνοι μεταξύ των δεκάδων ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους τις δύο τελευταίες ημέρες στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τελ Αβίβ: Ογκώδης διαδήλωση κατά του Νετανιάχου για τον πόλεμο στη Γάζα Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν στην πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, 58 παραμένουν στη Γάζα, εκ των οποίων οι 34 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τον Νετανιάχου ότι εκμεταλλεύεται τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς για να φιμώσει τους εσωτερικούς του επικριτές και για να συγκεντρώσει περισσότερες εξουσίες.

Σχέδιο μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, το οποίο προέβλεπε τον περιορισμό των εξουσιών του Ανώτατου Δικαστηρίου, είχε προκαλέσει στις αρχές του 2023 τεράστιες κινητοποιήσεις και είχε διχάσει το Ισραήλ.

«Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν ένας εφιάλτης, έχει έρθει η ώρα να σώσουμε τη χώρα και τη δημοκρατία», δήλωσε η Γιαέλ Μπαρόν, μια 55χρονη κάτοικος της Μοντίν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πρόκειται να αποπέμψει τον επικεφαλής της Σιν Μπετ, ισχυριζόμενος ότι δεν του έχει πλέον «εμπιστοσύνη» μετά την αποτυχία της υπηρεσίας να εμποδίσει την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει ξεκινήσει εξάλλου διαδικασία καθαίρεσης της γενικής εισαγγελέως της χώρας, η οποία εξέφρασε επιφυλάξεις για την πολιτική που ακολουθεί.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ισραήλ πιέζει για τον επαναπατρισμό όλων των ομήρων: «Οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν»

Διεθνή / Το Ισραήλ πιέζει για τον επαναπατρισμό όλων των ομήρων: «Οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν»

Οι βομβαρδισμοί, οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 400 ανθρώπους, ήταν οι πρώτοι τέτοιου εύρους και τέτοιας σφοδρότητας αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τη 19η Ιανουαρίου
LIFO NEWSROOM
Γιατί το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά τη Γάζα και τι ακολουθεί για τη συμφωνία εκεχειρίας

Διεθνή / Γιατί το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά τη Γάζα και τι ακολουθεί για τη συμφωνία εκεχειρίας

Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ μπορεί να αποσκοπεί στο να αναγκάσει τη Χαμάς να κάνει νέες παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, μπορεί επίσης να σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας μεγάλης επιχείρησης στη Γάζα, με απρόβλεπτες συνέπειες
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν σε ιδιωτικό τζετ μαζί με μια 20χρονη, σύμφωνα με νέα αρχεία

Διεθνή / Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν και μια 20χρονη σε ιδιωτικό τζετ, σύμφωνα με νέα αρχεία

Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνεται και μια επιστολή που φαίνεται να έχει σταλεί από τον Έπσταϊν προς τον Λάρι Νάσαρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών αθλητριών
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Έπσταϊν: «Μου βρήκες νέους ακατάλληλους φίλους;» - Email από το Μπαλμόραλ με την υπογραφή «Α»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: «Μου βρήκες νέους ακατάλληλους φίλους;» - Email από το Μπαλμόραλ με την υπογραφή «Α»

Ανάμεσα στα νέα έγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνεται email από το 2001 που ξεκινά με τη φράση «Βρίσκομαι στο εξοχικό της βασιλικής οικογένειας στο Μπαλμόραλ»
THE LIFO TEAM