Γάζα: Νεκρός ο επικεφαλής της Χαμάς - Πάνω από 400 νεκροί

Γάζα: 413 νεκροί από τη νέα επίθεση του Ισραήλ - Νεκρός ο επικεφαλής της Χαμάς Εσάμ αλ-Νταλίς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Περισσότερους από 400 νεκρούς μετρά η Γάζα, μετά τις νυκτερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε στο Telegram, 404 απώλειες από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Στο κανάλι του στο Whatsapp, δίνει έναν ελαφρώς υψηλότερο αριθμό, 413.

Παράλληλα, η παλαιστινιακή οργάνωση κατηγορεί το Ισραήλ ότι «επιτίθεται σε ανυπεράσπιστους πολίτες» και λέει ότι οι διαμεσολαβητές θα πρέπει να καταστήσουν το Ισραήλ «πλήρως υπεύθυνο για την παραβίαση και ανατροπή της εκεχειρίας».

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρει ότι το Ισραήλ «από εδώ και στο εξής θα δράσει εναντίον της Χαμάς με αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη», κατηγορώντας τη Χαμάς για «επαναλαμβανόμενη άρνηση να απελευθερώσει τους ομήρους μας» και για απόρριψη των προτάσεων για παράταση της εκεχειρίας.

Μεταξύ των νεκρών, είναι και ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, Εσάμ αλ-Νταλίς, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται σε κατάλογο τεσσάρων ηγετικών στελεχών που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς στο πλαίσιο «ανακοίνωσης συλλυπητηρίων». Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τον επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, τον στρατηγό Μαχμούντ Αμπού Γουάφτα, και το γενικό διευθυντή των Υπηρεσιών Εσωτερικής Ασφαλείας, τον στρατηγό Μπαχιάτ Αμπού Σουλτάν.

Ο Εσάμ αλ-Νταλίς ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2021.

Τον Νοέμβριο 2023, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι έπληξε κτίριο της Χαμάς στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν ο Εσάμ αλ-Νταλίς μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη, που εκείνα σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.

Ο στρατηγός Αμπού Γουάτφα ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας. Εθεάθη τον Ιανουάριο στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνοδεύοντας την ανάπτυξη των αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σε μια άγνωστη χώρα»: Μια τολμηρή ταινία, γυρισμένη στην Αθήνα

Οθόνες / «Πιστεύει κανείς ότι οι Παλαιστίνιοι θα ξεχάσουν και θα συμβιβαστούν με την απώλεια;»

Ωμή, διεισδυτική, αφτιασίδωτη, η ταινία «To a land unknown» εστιάζει στο προσφυγικό και ιδιαίτερα στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο σκηνοθέτης Μαντί Φλάιφελ μίλησε στη LifO για όλα τα ζητήματα που θίγει η εξαιρετική και με έντονο ελληνικό «χρώμα» ταινία του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / To Ιράν προειδοποιεί για «ανεπανόρθωτη καταστροφή» αν στοχοποιηθούν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα πλήξει «ανεπανόρθωτα» τις ενεργειακές υποδομές σε ολόκληρη την περιοχή, διατηρώντας τις τιμές της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα
THE LIFO TEAM