Ταϊλάνδη: Πτηνοτρόφος έχασε 36 αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση- Αθώες τρεις ακτιβίστριες

Ταϊλάνδη: Πτηνοτρόφος έχασε 36 αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση- Αθώες τρεις ακτιβίστριες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τρεις Ταϊλανδές ακτιβίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρίθηκαν αθώες μετά την ποινική δίωξη που τους είχε ασκηθεί για δυσφήμιση εταιρείας στα social media.

Πρόκειται για τις Ανγκάνα Νιλαπάιτζιτ, Πάτανι Κάνγκουν και Θάναπορν Σαλίλφολ. Ο πτηνοτρόφος Σανσάι Φέμφον τις κατηγόρησε ότι δημοσίευσαν σχόλια προς υποστήριξη άλλων που είχε μηνύσει. Τα σχόλια των τριών ακτιβιστριών αφορούσαν την υποτιθέμενη κακοποίηση μεταναστών εργατών στα εργοστάσια επεξεργασίας κοτόπουλου που ο ίδιος διατηρεί.

Να σημειωθεί πως ο Σανσάι Φέμφον είχε καταθέσει συνολικά 37 μηνύσεις, ωστόσο έχασε όλες τις υποθέσεις, πλην μίας. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, καθώς στην Ταϊλάνδη οι ενάγοντες μπορούν να μηνύουν για δυσφήμιση αρκετά εύκολα. Το δικαστήριο χρειάστηκε σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που κατατέθηκε η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση για να καταλήξει σε μια απόφαση.

Ο πτηνοτρόφος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν τις αναρτήσεις των ακτιβιστών μπορεί να παρακολουθήσουν ένα βίντεο 107 δευτερολέπτων, το οποίο, κατά τον ίδιο, αποτελεί δυσφήμιση. Ο δικαστής κατέληξε στην ετυμηγορία του σε λιγότερο από 10 λεπτά, διότι όπως υποστήριξε, για να βρει κανείς αυτό το βίντεο θα πρέπει να κάνει κλικ σε διάφορους συνδέσμους. Συμπέρανε πως δεν υπήρχαν λόγοι για την καταδίκη των κατηγορουμένων.

«Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένη με την ετυμηγορία, διότι δεν νομίζω ότι έκανα κάτι κακό από την αρχή και ο ενάγων δεν θα έπρεπε καν να με μηνύσει», δήλωσε μία από τις κατηγορούμενες, η Ανγκάνα Νιλαπάιτζιτ, αφού αποχώρησε από το δικαστήριο. «Σπαταλήσαμε τέσσερα χρόνια και ξοδέψαμε πολλά χρήματα για την πρόσληψη δικηγόρων αλλά και τα ταξιδιωτικά έξοδα. Επηρεάστηκε η ψυχική μου υγεία αλλά και η δουλειά μου και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να “μετρηθεί”», δήλωσε η Ανγκάνα Νιλαπάιτζιτ.

Η Ανγκάνα Νιλαπάιτζιτ διεξάγει εκστρατεία κατά των αδικιών από τότε που ο σύζυγός της, ο Σομχάι, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απήχθη και εξαφανίστηκε πριν από 19 χρόνια. Έχει διοριστεί μέλος της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για τις εξαναγκαστικές ή ακούσιες εξαφανίσεις.

Ο ποινικός κώδικας της Ταϊλάνδης ως προς το κομμάτι της δυσφήμισης έχει επικριθεί εδώ και καιρό για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου. Οι στατιστικές της Ταϊλάνδης δείχνουν ότι 25.000 ποινικές υποθέσεις δυσφήμισης έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια από το 2015, σε κάτι που σύμφωνα με τον ΟΗΕ ισοδυναμεί με δικαστική παρενόχληση.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε το 2016, όταν 14 μετανάστες εργάτες στο εργοστάσιο επεξεργασίας κοτόπουλου «Thammakaset» κατήγγειλαν ότι τους υποχρέωσαν να εργάζονται υπερβολικά πολλές ώρες και ότι τους είχαν παρακρατήσει τα διαβατήριά τους. Οι αρχές της Ταϊλάνδης έκαναν δεκτή την καταγγελία τους και διέταξαν την εταιρεία να καταβάλει στους εργάτες αποζημίωση 50 χιλιάδων δολαρίων. Αλλά ο Σανσάι Φέμφον άρχισε στη συνέχεια να καταθέτει ποινικές διώξεις.

«Οι υποθέσεις που έχουν κατατεθεί από εταιρείες, όπως η Thammakaset Company Limited, είναι ένα σαφές παράδειγμα επιχειρήσεων που κάνουν κατάχρηση του νομικού συστήματος προκειμένου να λογοκρίνουν, να εκφοβίζουν και να φιμώνουν την κριτική», αναφέρει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. «Ανησυχούμε βαθύτατα για το γεγονός ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης και βαριά πρόστιμα επειδή ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης».

Από την πλευρά του, ο Σανσάι Φέμφον λέει ότι με την εν λόγω δικαστική διαμάχη ασκεί απλώς το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τη φήμη της επιχείρησής του.

Έχουν γίνει πολλές εκκλήσεις προς την Ταϊλάνδη από τον ΟΗΕ, από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από πολλές δυτικές κυβερνήσεις, για να βρεθεί τρόπος να περιοριστεί ο αριθμός των ποινικών διώξεων για δυσφήμιση. Πέρα από τις επιζήμιες επιπτώσεις για τους ανθρώπους και την ελευθερία της έκφρασης, αυτές οι χιλιάδες υποθέσεις φράζουν τα δικαστήρια της Ταϊλάνδης και επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη υποτονικό δικαστικό σύστημα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το 2018 ο κώδικας ποινικής δικονομίας στην Ταϊλάνδη τροποποιήθηκε ώστε να επιτρέπει στους δικαστές να απορρίπτουν παρόμοιες υποθέσεις που κατατίθενται επανειλημμένα από τον ίδιο ενάγοντα ή που κατατίθενται κακόπιστα. Οι 37 υποθέσεις της Thammasaket φαίνεται να πληρούν αυτά τα κριτήρια. Ο δικηγόρος που εκπροσωπούσε τις τρεις γυναίκες είχε ζητήσει από τον δικαστή να απορρίψει την υπόθεσή τους για τους λόγους αυτούς, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

«Είμαι πιο προσεκτική σχετικά με το τι δημοσιεύω στο διαδίκτυο τώρα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιώ είναι συνήθως ιδιωτικά, και ακόμη και όταν σχολιάζω δημοσίως, είμαι πολύ προσεκτική σε ό,τι λέω. Σε κάποιο επίπεδο αισθάνομαι ότι αυτολογοκρίνομαι», λέει η Σουθάρι Γουάνασιρι, μια άλλη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία κέρδισε την υπόθεση που είχε καταθέσει εναντίον της η Thammakaset το 2020.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM
Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM