No.1

Τα παιδιά της Γάζας: «Να σταματήσουν οι μάχες, να πάμε σπίτι και να κοιμηθούμε»

Τα παιδιά της Γάζας: «Να σταματήσουν οι μάχες, να πάμε σπίτι και να κοιμηθούμε» Facebook Twitter
Video: New York Times
0

Την ζοφερή εικόνα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μέσα από τα μάτια των παιδιών της Γάζας καταγράφει ανταπόκριση των New York Times.

To «πώς να κρυφτείς απ΄τα παιδιά» αποτυπώνεται πλήρως από τα πληγωμένα και θλιμμένα μάτια τους, τις στιγμές γεμάτες φόβο που περιγράφουν, τις βασανιστικές εμπειρίες και την ευχή που εκφράζουν προκειμένου να μπει ένα τέλος στο μαρτύριό τους, στη Γάζα. 

«Άρχισα να τρέμω. Τα χέρια μου έτρεμαν και άρχισαν να πονάνε», είπε ο 5χρονος Wael Salha σε έναν καταυλισμό του ΟΗΕ στη νότια Γάζα. Ήταν ένα από τα πολλά παιδιά στη Γάζα από τα οποία πήραν συνέντευξη οι New York Times σχετικά με τις εμπειρίες που βίωσαν όταν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά τις έντονες αεροπορικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από την αρχή του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, και πολλοί από αυτούς είναι παιδιά.

Τα παιδιά με τα οποία μίλησαν οι New York Times περιέγραψαν τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζούσαν και τον συνεχή φόβο που βίωναν προσπαθώντας να κατανοήσουν έναν πόλεμο χωρίς ορατό τέλος.

«Ελπίζω να σταματήσουν οι μάχες για να πάμε πίσω στο σπίτι και να κοιμηθούμε» , λέει ο μικρός Wael Salha και μετά μιλάει για την οικογένειά του. «Έπεσε το παράθυρο, φοβηθήκαμε και για αυτό ήρθαμε εδώ», είπε και πρόσθεσε για τις συνθήκες στον καταυλισμό: «Δεν έχουμε νερό, ηλεκτρικό ή κάτι να πιούμε. Διψάμε».

Ο 8χρονος Ammar Abdulhajj δηλώνει στην κάμερα των NYT: «Ήρθαμε εδώ γιατί δεν έχουμε τίποτα». «Κανείς δεν αντέχει κανέναν και υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα. Παντού υπάρχουν σκουπίδια και είναι ο ένας πάνω στον άλλον».

Η 10χρονη Hayat Abu Jarad κάνει επίσης την θλιβερή διαπίστωση: «Η ζωή είναι άσχημη εδώ. Δεν είναι δίκαιο». «Τηλεφώνησαν στον θείο μου και μας είπαν να εκκενώσουμε. Βρήκαμε ένα αυτοκίνητο γεμάτο με σκουπίδια και ήρθαμε εδώ», αναφέρει. «Η μητέρα μου άπλωσε μια κουβέρτα και όλοι κοιμόμαστε πάνω».

Η 12χρονη Jumana Dahmal από την πλευρά της είπε: «Το χέρι της μητέρας μου τραυματίστηκε, το πρόσωπο, τα πόδια και το χέρι της αδερφής μου τραυματίστηκαν επίσης».

Ένα άλλο αγόρι, ο Muhammad Assalaya, εύχεται να μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια και στα σχολεία τους και «να μην μένουν στις σκηνές, όπου δεν μπορούμε να κοιμηθούμε κάποιες φορές» .

Η 11χρονη Jumana Abu Nammous εύχεται να «ηρεμήσουν τα πράγματα».

Όλα τα παιδιά ζητούν ανακωχή. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στους καταυλισμούς έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν 22.000 άτομα μεταξύ των οποίων 11.400 παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM