Τα Ανάκτορα της Δανίας δηλώνουν την «έκπληξή» τους για την ακύρωση της επίσκεψης Τραμπ

Τα Ανάκτορα της Δανίας δηλώνουν την «έκπληξή» τους για την ακύρωση της επίσκεψης Τραμπ Facebook Twitter
H βασίλισσα Μαργκρέτε Β' της Δανίας /EPA
0

Την «έκπληξή» τους εξέφρασαν τα Βασιλικά Ανάκτορα της Δανίας μετά την ανακοίνωση ακύρωσης της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στη χώρα.


Τα Ανάκτορα εξέδωσαν ανακοίνωση στις 31 Ιουλίου η οποία ανέφερε ότι η βασίλισσα Μαργκρέτε Β' είχε καλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για επίσημη επίσκεψη στη Δανία στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν, δύο εβδομάδες πριν από την πραγματοποίησή της, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά της για την προσφορά του η χώρα του να αγοράσει τη Γροιλανδία.

Ο Τραμπ ακυρώνει την επίσκεψη στη Δανία αφού έμαθε ότι η Γροιλανδία δεν πωλείται, είναι ο τίτλος του τηλεγραφήματος του Γερμανικού Πρακτορείου dpa, αναφέροντας ότι το θέμα εγείρει μια αιτία έντασης. «Ήταν μια έκπληξη, αλλά δεν έχουμε τίποτε περισσότερο να πούμε γι' αυτό», δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Δανίας DR η διευθύντρια επικοινωνίας των Ανακτόρων, Λιν Μπάλεμπι. 

Ο Τραμπ επρόκειτο να επισκεφθεί τη Δανία έπειτα από πρόσκληση της βασίλισσας Μαργκρέτε Β' και να συναντηθεί με την πρωθυπουργό Φρέντεριξεν. Οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και θέματα που αφορούν την Αρκτική αναμενόταν να συζητηθούν, παρότι μια σαφής ατζέντα δεν έγινε γνωστή από την αμερικανική πλευρά. «Η Δανία είναι έτοιμη για την επίσκεψη του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ! Εταίρος, σύμμαχος, φίλος», έγραψε στο Twitter η Αμερικανίδα πρέσβης στη Δανία Κάρλα Σαντς, δύο ώρες προτού ο Τραμπ ανακοινώσει μέσω Twitter την ακύρωση της επίσκεψης.

Η πρωθυπουργός Φρέντεριξεν επισκέφθηκε τη Γροιλανδία το Σαββατοκύριακο και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του ημι-αυτόνομου εδάφους Κιμ Κίλσεν για να επιμείνει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά αγοραπωλησία. Η Φρέντεριξεν αποκάλεσε την ιδέα του Λευκού Οίκου να αγοράσει το νησί στην Αρκτική «παράλογη» τονίζοντας σαφέστατα ότι «η Γροιλανδία δεν πωλείται». Ωστόσο, επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχός μας».

Η αγορά του νησιού είχε προταθεί από την Ουάσινγκτον και κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, αλλά είχε απορριφθεί από την Κοπεγχάγη. Τον 19ο αιώνα, οι ΗΠΑ είχαν επεκτείνει πολύ την επικράτειά τους με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με την αγορά της Λουιζιάνας από τη Γαλλία, που σχεδόν διπλασίασε την έκταση του τότε νεαρού κράτους. Αργότερα, οι ΗΠΑ αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία. Η βόρεια αυτή αμερικανική Πολιτεία παραμένει η μεγαλύτερη της χώρας — είναι σχεδόν διπλάσια από το Τέξας, αν και αραιοκατοικημένη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν είμαι παιδεραστής» - Εκνευρισμός Τραμπ με αναφορά στο μανιφέστο του δράστη των πυροβολισμών

Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM