Ο Τραμπ ακύρωσε το ταξίδι του στη Δανία αφού η πρωθυπουργός της «δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει τη Γροιλανδία»

Ο Τραμπ ακύρωσε το ταξίδι του στη Δανία αφού η πρωθυπουργός της «δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει τη Γροιλανδία» Facebook Twitter
0

O Nτόναλντ Τραμπ ακύρωσε το ταξίδι του στη Δανία και ανέβαλλε τη συνάντηση του με την πρωθυπουργό της χώρας, τη Μέτε Φρέντρισκεν, αφού η πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε πως η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση. 

Η Φρέντρικσεν επισκέφθηκε την Κυριακή τη Γροιλανδία, η οποία είναι ημιαυτόνομη περιοχή της Δανίας και δήλωσε πως τα περί αγοράς της Γροιλανδίας είναι μία «παράλογη συζήτηση». 

Σε χθεσινή του ανάρτηση στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως μιας και η πρωθυπουργός «δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει για την αγοραπωλησία της Γροιλανδίας» αποφάσισε να αναβάλλει τη συνάντηση τους . 

«Η Δανία είναι μία πολύ ιδιαίτερη χώρα με απίστευτους ανθρώπους, αλλά βασιζόμενος στα σχόλια της Μέτε Φρεντρικσεν πως δεν ενδιαφέρεται να συζητήσει την πώληση της Γροιλανδίας, θα αναβάλλω τη συνάντηση μας που είχε προγραμματιστεί σε δύο εβδομάδες για άλλη φορά». 

Τη νύχτα της Τρίτης φαινόταν πως η επίσκεψη είχε ακυρωθεί επισήμως. «Αυτή την ώρα η επίσκεψη έχει ακυρωθεί», είπε στους New York Times η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζουντ Ντίρι. 

Η αλλαγή αυτή έρχεται ύστερα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην πρόταση του Τραμπ να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Δανία. Η ιδέα αντιμετωπίστηκε από πολιτικούς σε Δανία και Γροιλανδία ως ανέφικτη και ανεπιθύμητη, ενώ κάτοικοι στο μεγαλύτερο νησί του κόσμου έκαναν λόγο για «τρελλή πρόταση» και «προσπάθεια χειραγώγησης». 

Η Φρέντρικσεν η οποία επισκέφθηκε τη Γροιλανδία για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της, τον Κιμ Κίλσεν, είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή πως η Γροιλανδία δεν πωλείται επειδή δεν ανήκει στη Δανία. 

«Η Γροιλανδία δεν είναι δανική. Η Γροιλανδία είναι γροιλανδική. Ελπίζω τα περί αγοράς να μην εννοούνται σοβαρά», δήλωσε. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δείχνουν ενδιαφέρον να αγοράσουν τη Γροιλανδία. Το 1946 είχαν προσφέρει στη Δανία 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ είχε προηγηθεί και πρόταση για ανταλλαγή εδαφών με την Αλάσκα. 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στη Γροιλανδία η Φρέντρικσεν είπε πως είναι ώρα να σταματήσει το αστείο περί αγοραπωλησίας του νησιού. «Ευτυχώς η εποχή όπου αγόραζες και πουλούσε άλλες χώρες και πληθυσμούς έχει περάσει. Ας την αφήσουμε πίσω μας. Πέρα από την πλάκα, φυσικά και θέλουμε να έχουμε μια ακόμα στενότερη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ», δήλωσε. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ