Συρία: Προστασία των Δρούζων υπόσχεται ο αλ-Σαράα μετά την επίθεση σε εκκλησία 

Συρία: Προστασία των Δρούζων υπόσχεται ο αλ-Σαράα μετά την επίθεση σε εκκλησία  Facebook Twitter
0

Ο προσωρινός πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σαράα, δεσμεύτηκε να προστατεύσει τους Δρούζους της χώρας, έπειτα από πλήγμα σε κυβερνητικές δυνάμεις που κατηγορούνται ότι στόχευσαν τη θρησκευτική μειονότητα στην επαρχία Σουβέιντα. 

Τα συριακά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο στρατός αποσύρεται από τη Σουβέιντα από κοινού με Δρούζους ηγέτες, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν η κατάπαυση του πυρός θα τηρηθεί. Από τις ταραχές που ξεκίνησαν την Κυριακή έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 350 άτομα, αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ Δρούζων πολιτοφυλάκων και βεδουινικών φυλών.

Μεταξύ των καταγγελιών είναι και αυτή ότι κυβερνητικές δυνάμεις διέπραξαν εκτελέσεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κλιμάκωση βίας μετά την ανάληψη εξουσίας πριν από έξι μήνες από τον Αλ-Σαράα και την ανατροπή του Άσαντ από την HTS, πρώην ακραία ισλαμιστική ομάδα με σχέσεις προς την Αλ Κάιντα.

Στην ομιλία του, ο Σαράα τόνισε ότι οι Δρούζοι αποτελούν «θεμέλιο του έθνους» και διέψευσε εξωτερικές παρεμβάσεις. Υποστήριξε πως η ανάπτυξη κυβερνητικών δυνάμεων «αποκατέστησε τη σταθερότητα» στη Σουβέιντα και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι “έκλεισε το δρόμο σε σημαντική εξάπλωση της σύγκρουσης”.

Ο ηγέτης απείλησε ότι η ευθύνη για την ασφάλεια στον τόπο θα περάσει σε θρησκευτικούς και τοπικούς άρχοντες και διαβεβαίωσε πως το κράτος «θα λογοδοτήσει» για κακοποιήσεις και αυθαιρεσίες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «ενεργούν για την προστασία των Δρούζων» και για την εξάλειψη «εγκληματικών στοιχείων» που απειλούν την ασφάλεια στο εσωτερικό και στα σύνορα. Οι IDF ανέφεραν ότι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Συρίας στη Δαμασκό και στη νότια περιοχή της χώρας, προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία προπυργίων μεθόριας στη Συρία, με στόχο να «εξασφαλίσουν την ασφάλεια» και να αποτρέψουν τον εξοπλισμό παράνομων ομάδων.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνομιλούν με όλες τις πλευρές και αναμένουν τη τήρηση των συμφωνηθέντων για τη μείωση της βίας.

Η οργάνωση SOHR (Λονδίνο) ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 350: περιλαμβάνονται 79 Δρούζοι μαχητές και 55 πολίτες, από τους οποίους 27 στις εξαναγκαστικές θανάσεις, καθώς και 189 κυβερνητικές δυνάμεις και 18 βεδουίνοι μαχητές. Συριακές πηγές ασφαλείας ανεβάζουν τον αριθμό στους περίπου 300.

Με πληροφορίες από BBC

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου» να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Διεθνή / Η πρώτη δήλωση Γκίλφοϊλ: «Η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να είμαι η πρώτη γυναίκα πρέσβης» των ΗΠΑ στην Ελλάδα

«Σκοπεύω να είμαι υπερήφανη εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ, σθεναρή υπερασπίστρια των αμερικανικών συμφερόντων και ακλόνητη φίλη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», είπε η Γκίλφοϊλ
LIFO NEWSROOM
Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Διεθνή / Οργή κατά ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Βέτο σε σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Τα δέκα εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισαν συνομιλίες για το απορριφθέν σχέδιο στα τέλη Αυγούστου, αντιδρώντας στην επίσημη κήρυξη από τον ΟΗΕ κατάστασης λιμού στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM