Συρία: Σφαγή Αλαουιτών στο Σανούμπαρ και κατηγορίες για συνεργασία με δυνάμεις του Αλ Σαράα

Συρία: Σφαγή Αλαουιτών στο Σανούμπαρ και κατηγορίες για συνεργασία με δυνάμεις του Αλ Σαράα Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Στις αρχές Μαρτίου 2025, η Συρία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια από τις σοβαρότερες κρίσεις μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Η αλαουιτική μειονότητα - που ανήκει στο σιιτικό Ισλάμ και αποτελεί περίπου το 10% του πληθυσμού - έγινε στόχος βίαιων επιθέσεων από ένοπλες ομάδες συνδεδεμένες με τη νέα, σουνιτικής πλειοψηφίας κυβέρνηση του Αχμέντ αλ-Σαράα.

Οι επιθέσεις ακολούθησαν τις συντονισμένες επιχειρήσεις πρώην πιστών του καθεστώτος Άσαντ εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων στις 6 Μαρτίου. Η απάντηση της κυβέρνησης περιελάμβανε κάλεσμα προς παραστρατιωτικές μονάδες, ξένους μαχητές και πολιτοφύλακες, γεγονός που οδήγησε σε εκτεταμένες επιθέσεις κατά αλαουιτών αμάχων. Μόνο στο παραθαλάσσιο χωριό Σανόμπαρ, τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάστημα μόλις λίγων ημερών.

Ο Αμπού Χαλίντ, πολιτοφύλακας που συμμετείχε στην επιχείρηση, κατέγραψε σε βίντεο τον εν ψυχρώ φόνο του 64χρονου χωρικού Μαχμούντ Γιούσεφ Μοχάμεντ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το θύμα ήταν ένοπλος, όμως στο βίντεο δεν διακρίνεται όπλο. Οι αρχές ισχυρίζονται ότι ο Χαλίντ έδρασε χωρίς επίσημη εντολή, ωστόσο μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι οι επιχειρήσεις γίνονταν υπό την ανοχή ή ακόμα και τον συντονισμό τοπικών σωμάτων ασφαλείας.

Το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας επικράτησε σε όλη την περιοχή. Οι κάτοικοι περιέγραψαν ότι ομάδες ενόπλων, συχνά φορώντας παραλλαγές ή μάσκες, εισέβαλαν σε σπίτια, εκτελούσαν άνδρες μπροστά στις οικογένειές τους και απειλούσαν γυναίκες και παιδιά. Οι μαζικές εκτελέσεις και η αναίτια βία χαρακτηρίστηκαν από οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία ως «εθνοκάθαρση με θρησκευτικά κίνητρα».

Συρία: Διεθνείς αντιδράσεις και ερωτήματα για τη στάση της κυβέρνησης Σαράα

Η κυβέρνηση του Αχμέντ αλ-Σαράα προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση της από τις ωμότητες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά» και ότι ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες και συλλήψεις. Ο επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας στη Λαττάκεια, Μουστάφα Κουναιφάτι, επιβεβαίωσε ότι έχουν συλληφθεί μέλη που εμπλέκονται στις επιθέσεις και ανέφερε πως «δεν θα υπάρξει ανοχή για τέτοιες ενέργειες».

Ωστόσο, οι αναφορές για συμμετοχή κυβερνητικών δυνάμεων σε εκτελέσεις, όπως και για την παρουσία οχημάτων και στολών των επίσημων δυνάμεων ασφαλείας στα σημεία των εγκλημάτων, ρίχνουν βαριά σκιά στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε για ανεξάρτητη έρευνα, ενώ διεθνείς παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποδείξει ότι μπορεί να ελέγξει τις παραστρατιωτικές ομάδες που την υποστήριξαν στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι εάν δεν τιμωρηθούν οι υπαίτιοι και δεν προστατευθούν οι μειονότητες, η νέα κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει κάθε διεθνή στήριξη. Ταυτόχρονα, κοινότητες όπως οι Δρούζοι, οι Κούρδοι και οι Χριστιανοί παρακολουθούν με ανησυχία, καθώς το μέλλον της πολυπολιτισμικής Συρίας τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η υπόθεση της Σανόμπαρ είναι ένα καθοριστικό τεστ για τη νέα πολιτική ηγεσία: εάν αποτύχει να αποδώσει δικαιοσύνη και να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, η χώρα κινδυνεύει να διολισθήσει ξανά στη δίνη του εμφυλίου.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Διεθνή / Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες, κυρίως τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Φιλιππίνες, επέστρεφαν από το Νιαγάρα στη Νέα Υόρκη
LIFO NEWSROOM
Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Διεθνή / Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Ο «λιμός της Γάζας» θα «μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αν δεν υπήρχε «η συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Φλέτσερ
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: Ο Λάιλ ενώπιον της επιτροπής λίγο μετά την απόρριψη αποφυλάκισης στον Έρικ

Μετά από 30 χρόνια στη φυλακή, ο Έρικ Μενέντεζ είδε την αίτηση αποφυλάκισής του να απορρίπτεται. Ο αδελφός του, Λάιλ, ετοιμάζεται τώρα να αντιμετωπίσει το συμβούλιο αποφυλάκισης
LIFO NEWSROOM