Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσε ομήρους με βαριά ανταλλάγματα

Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσε ομήρους με βαριά ανταλλάγματα Facebook Twitter
0

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος απελευθέρωσε 6 από τους 27 ομήρους από την επαρχία Σουέιντα της Συρίας τους οποίους κρατά από τις 25 Ιουλίου, με αντάλλαγμα μέλη του που κρατούνταν από το συριακό καθεστώς αλλά και λύτρα.

Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ανακοίνωσε πως «δύο γυναίκες και τέσσερα παιδιά της επαρχίας Σουέιντα απελευθερώθηκαν τη νύκτα».

«Πρόκειται για το πρώτο κύμα» έπειτα από τη συμφωνία που συνήφθη με το συριακό καθεστώς «υπό την άμεση επίβλεψη της Ρωσίας» για «την απελευθέρωση των ομήρων» με αντάλλαγμα «60 μέλη του ΙΚ που κρατούνται από το καθεστώς και λύτρα ύψους 27 εκατομμυρίων δολαρίων», πρόσθεσε.

«Οι 21 εναπομείναντες όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν τις επόμενες ώρες ή ημέρες», συνέχισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Στα τέλη Ιουλίου το ΙΚ διεξήγαγε συντονισμένες επιδρομές και επιθέσεις αυτοκτονίας σε πολλές περιοχές της νότιας επαρχίας Σουέιντα από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 250 άνθρωποι, ένας από τους βαρύτερους απολογισμούς από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία το 2011.

Κατά την επίθεση των τζιχαντιστών εναντίον της κοινότητας των δρούζων, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής, απήχθησαν περίπου 30 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και τα παιδιά τους.

Έκτοτε έχουν εκτελεστεί δύο όμηροι: μια νεαρή γυναίκα 25 ετών και ένας φοιτητής 19 ετών. Μια γυναίκα 65 ετών πέθανε υπό κράτηση.

Οι απόπειρες της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος, με την εμπλοκή εκπροσώπων των οικογενειών και αξιωματούχων των δρούζων να μεσολαβήσουν για την απελευθέρωση των ομήρων είχαν αρχικά αποτύχει.

Ωστόσο στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων σημειώθηκε πρόοδος: συμφωνήθηκε η καταβολή λύτρων ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων για κάθε έναν από τους 27 ομήρους που είναι εν ζωή, η αναστολή των επιχειρήσεων του συριακού στρατού εναντίον του ΙΚ στην έρημο της Σουέιντα και η απελευθέρωση πολλών δεκάδων συζύγων των τζιχαντιστών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Βάσει της συμφωνίας οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες μάχονται Κούρδοι και Άραβες και στηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ υπό τις ΗΠΑ, «θα πρέπει επίσης να απελευθερώσουν κρατούμενους του ΙΚ», επεσήμανε ο Αμπντέλ Ραχμάν, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM