Συνελήφθη στην Ισπανία, ο διαβόητος δραπέτης, Domenico Paviglianiti, που φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της ιταλικής μαφίας «Ndrangheta».

 

Ο Domenico Paviglianiti, ένας από τους πιο βασικούς καταζητούμενους φυγάδες της Ιταλίας, συνελήφθη στους δρόμους της Μαδρίτης, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο 60χρονος φέρεται ως εγκέφαλος της Ndrangheta, που ελέγχει μεγάλο μέρος του εμπορίου κοκαΐνης στην Ευρώπη.

 

Αποκαλείται «αφεντικό των αφεντικών», και ήταν φυγάς για δύο χρόνια.

 

Η «Ndrangheta» είναι μία από τις πλουσιότερες εγκληματικές ομάδες στον κόσμο, που δραστηριοποιείται με βάση την Καλαβρία στη νότια Ιταλία.

 

Οι αστυνομικοί κυνήγησαν τον δραπέτη μετά από κοινή επιχείρηση που πραγματοποίησαν ιταλικές και ισπανικές αρχές.

 

Ο Domenico Paviglianiti είχε έξι κινητά τηλέφωνα, σχεδόν 6.000 ευρώ σε μετρητά και πλαστά πορτογαλικά έγγραφα επάνω του, όταν συνελήφθη την Τρίτη, ενώ έφευγε από το σπίτι του.

 

Καταζητούμενος για το ρόλο του σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν τη δεκαετία του 1980 και του 1990, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και διακίνησης ναρκωτικών, ο 60χρονος συνελήφθη για πρώτη φορά στην Ισπανία το 1996.

 

Εκδόθηκε τρία χρόνια αργότερα στην Ιταλία, όπου καταδικάστηκε και άρχισε να εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Αλλά το 2019 αποφυλακίστηκε νωρίς λόγω λάθους στην ποινή του.

 

Έφυγε για την Ισπανία, όπου φέρεται να τον βοήθησαν μέλη της οικογένειάς του που ζουν εκεί.

 

Ιταλικό δικαστήριο επέβαλε στον 60χρονο δραπέτη νέα ποινή φυλάκισης 11 ετών ερήμην του, τον Ιανουάριο για μια σειρά εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και εγκληματικών διασυνδέσεων με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών.

 

Η αστυνομία πιστεύει ότι ο Paviglianiti είναι ο επικεφαλής της οικογένειας «Ndrangheta», που επιβλέπει τις αποστολές κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική.

 

Η «Ndrangheta» έχει συγκεντρώσει τεράστιο πλούτο εισάγοντας κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική και χασίς από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.

 

Mε πληροφορίες του BBC