Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι βομβαρδισμοί αιγυπτιακών μαχητικών στη Λιβύη

Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι βομβαρδισμοί αιγυπτιακών μαχητικών στη Λιβύη Facebook Twitter
0

Νέες αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη εξαπέλυσε χθες, Σάββατο, η αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία, όπως δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις κι ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χθεσινές επιδρομές έπληξαν στρατόπεδα όπου πιστεύεται ότι εκπαιδεύτηκαν οι δράστες της προχθεσινής επίθεσης κατά την οποία σκοτώθηκαν 29 κόπτες χριστιανοί στην Αίγυπτο.

Την Παρασκευή, αιγυπτιακά μαχητικά έπληξαν θέσεις στην ανατολική Λιβύη μόλις μερικές ώρες μετά την επίθεση στην επαρχία Μίνια της νότιας Αιγύπτου, η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 29 αιγύπτιοι χριστιανοί και να τραυματιστούν άλλοι 24.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια αυτή, που προστέθηκε σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον της χριστιανικής μειονότητας στην Αίγυπτο, όπως οι δύο βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου μήνα, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 45 ανθρώπους. Το ΙΚ είχε αναλάβει την ευθύνη και για αυτές τις επιθέσεις.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανακοίνωσε την Παρασκευή πως διέταξε να γίνουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατοπέδων τζιχαντιστών στη Λιβύη όπου εκπαιδεύθηκαν οι δράστες της επίθεσης στη Μίνια, ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε κάποια οργάνωση συγκεκριμένα.

Ο Σίσι, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως αμείλικτος διώκτης των ισλαμιστών, διεμήνυσε ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δεν θα διστάσουν να εξαπολύσουν κι άλλες επιχειρήσεις εντός και εκτός Αιγύπτου για να συντρίψουν απειλές στο μέλλον.

Δύο πηγές προσκείμενες στον αιγυπτιακό στρατό δήλωσαν στο Reuters ότι έγιναν ακόμα τρεις αεροπορικές επιδρομές χθες το πρωί στη Ντέρνα, μια πόλη τον έλεγχο της οποίας προσπαθούν να αποσπάσουν από τους ισλαμιστές οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, συμμάχου του Καΐρου.

Μια πηγή που πρόσκειται στον λεγόμενο Εθνικό Λιβυκό Στρατό του Χάφταρ είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι σε συντονισμό με την αιγυπτιακή ΠΑ επλήγησαν αποθήκες πυρομαχικών που ανήκουν στο Συμβούλιο Μουτζαχεντίν Σούρα, μια ισλαμιστική οργάνωση που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Ένας κάτοικος της πόλης είπε στο Reuters ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν την περιοχή Νταρ αλ Χάμαρ, στο νότιο τμήμα της πόλης.

Ένας εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου απέφυγε να κάνει σχόλια για τον δεύτερο γύρο των αεροπορικών πληγμάτων στη Ντέρνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου γνωστοποίησε ότι παρέδωσε χθες Σάββατο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μια επιστολή με την οποία το ενημέρωσε για τις επιδρομές, οι οποίες σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ αποτελούσαν μια πράξη νόμιμης αυτοάμυνας.

Η Ντέρνα έχει ιστορικό δράσης ισλαμιστών εξτρεμιστών και είναι η πόλη όπου το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε για πρώτη φορά παρουσία στη Λιβύη το 2014. Ωστόσο οι δυνάμεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης εκδιώχθηκαν αργότερα από την πόλη από ντόπιους μαχητές και αντίπαλους ισλαμιστές της οργάνωσης Μάτζλις αλ Σούρα.

Η αεροπορία του Εθνικού Λιβυκού Στρατού ανέφερε την Παρασκευή ότι τα πλήγματα είχαν στόχο δυνάμεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα, χωρίς να αναφερθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο στρατός της Αιγύπτου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι διεξήγαγε πολλές επιχειρήσεις «κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας» που είχαν αποτέλεσμα να καταστραφούν διάφοροι στόχοι, συμπεριλαμβανομένων στρατοπέδων όπου είχαν εκπαιδευτεί οι άνθρωποι που διέπραξαν, σύμφωνα με το Κάιρο, την επίθεση στη Μίνια.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων στο Facebook δείχνει μαχητικά αεροσκάφη την ώρα που ανεφοδιάζονται με πυρομαχικά και απογειώνονται, καθώς και πλάνα που τραβήχτηκαν από τον αέρα κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που τα παιδιά τους δεν χρησιμοποιούν βασιλικούς τίτλους στο σχολείο

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που τα παιδιά τους δεν χρησιμοποιούν βασιλικούς τίτλους στο σχολείο

Όταν απαιτείται επώνυμο υπάρχει μια βασιλική παράδοση τα παιδιά να χρησιμοποιούν τον τίτλο των γονιών τους, ωστόσο τα επώνυμα είναι κάπως περίπλοκα μέσα στη βρετανική βασιλική οικογένεια
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: «Πρέπει να ξέρεις καλά τη σύντροφό σου» - Οι πρώτες δηλώσεις του Τράβις Κέλσι μετά τον αρραβώνα

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: «Πρέπει να ξέρεις καλά τη σύντροφό σου» - Οι πρώτες δηλώσεις του Τράβις Κέλσι μετά τον αρραβώνα

«Ήταν η πρώτη φορά που σύστησα την Τέιλορ ως αρραβωνιαστικιά μου σε μερικούς συμπαίκτες» ανέφερε για την πρώτη δημόσια εμφάνισή τους μετά το γεγονός
LIFO NEWSROOM
Απαγορεύθηκε συναυλία του Ενρίκο Μασιάς στη Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της υποστήριξης του προς το Ισραήλ

Διεθνή / Απαγορεύθηκε συναυλία του Ενρίκο Μασίας στη Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της υποστήριξης του προς το Ισραήλ

Ο 86χρονος καλλιτέχνης, αλγερινοεβραϊκής καταγωγής, έχει υπερασπιστεί κατ’ επανάληψη την αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε από τη Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Δικαστήριο ακυρώνει το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που αποφάσισε ο Τραμπ

Διεθνή / Δικαστήριο ακυρώνει το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που αποφάσισε ο Τραμπ

Στην απόφαση τονίζεται ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποίησε τον αντισημιτισμό ως προπέτασμα καπνού για να διεξαγάγει στοχευμένη και με ιδεολογικό κίνητρο επίθεση εναντίον των πλέον έγκριτων πανεπιστημίων της χώρας»
LIFO NEWSROOM
«Απερίσκεπτοι πολιτικοί τροφοδοτούν τη σφαγή παιδιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της UEFA

Διεθνή / «Απερίσκεπτοι πολιτικοί τροφοδοτούν τη σφαγή παιδιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της UEFA

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου υπερασπίστηκε με σθένος το πανό «Stop Killing Children», παρά τις αντιδράσεις από φιλοϊσραηλινές και φιλοπαλαιστινιακές ομάδες.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Ο Τραμπ ενδέχεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 1976, ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την κρίση του και οφείλει να το κάνει επίσημα μέσω προεδρικού διατάγματος
LIFO NEWSROOM
Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από τον εκτοχιασμό του ιστορικού τελεφερίκ Γκλόρια στη Λισαβόνα

Διεθνή / Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες από τον εκτροχιασμό του ιστορικού τελεφερίκ Γκλόρια στη Λισαβόνα

Το Elevador da Glória, που συνδέει την πλατεία Restauradores με το Bairro Alto, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά τουριστικά αξιοθέατα της πορτογαλικής πρωτεύουσας
LIFO NEWSROOM