Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Χαλέπι - Καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων η Ε.Ε.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Χαλέπι - Καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων η Ε.Ε. Facebook Twitter
Ένα παιδί δέχεται χθες τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο του Χαλεπιού, μετά τις αεροπορικές επιδρομές
0

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα προκειμένου να συζητήσει για την κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Συρίας, γνωστοποίησαν διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση του ΣΑ, τη σύγκληση του οποίου ζήτησαν κατεπειγόντως η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αναμένεται να αρχίσει στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας), κατά τις ίδιες πηγές.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν δήλωσε χθες «συγκλονισμένος» από την «τρομακτική στρατιωτική κλιμάκωση» στο Χαλέπι.

Στο μεταξύ, και η Ε.Ε. καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στην πολύπαθη πόλη. 

Οι κλιμακούμενες επιθέσεις στην πολύπαθη πόλη, ειδικότερα εναντίον αμάχων συνιστούν μια κατάφωρη «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισαν χαρακτηριστικά χθες αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα δεινά που υφίστανται αδιακρίτως αθώοι πολίτες (...) αποτελούν μια απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισαν σε ανακοίνωση τους, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.

Αμφότεροι, καταδίκασαν τα πυρά του πυροβολικού και τις ρίψεις εμπρηστικών βομβών στο Χαλέπι, καθώς επίσης την «εσκεμμένη επίθεση» εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια την περασμένη εβδομάδα, αλλά και την «εσκεμμένη διακοπή της υδροδότησης για την πλειονότητα των αμάχων που βρίσκονται ακόμη μέσα στην πόλη».

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Χαλέπι - Καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων η Ε.Ε. Facebook Twitter
Χθες σε νοσοκομείο του Χαλεπιού, μετά τις αεροπορικές επιδρομές

Η επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, τη Δευτέρα, κοντά στο Χαλέπι, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου είκοσι άμαχοι και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Χαλέπι δεν έχουν τρεχούμενο νερό αφότου η πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος βομβάρδισε ένα αντλιοστάσιο και οι αντάρτες έκλεισαν ένα άλλο σε αντίποινα.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, η Μογκερίνι και ο Στυλιανίδης χαρακτήρισαν τα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι στο Χαλέπι «όνειδος» για τον κόσμο ολόκληρο.

Η κατάσταση στο Χαλέπι υπάρχει «κίνδυνος να μας απομακρύνει ακόμη περισσότερο από μια διευθέτηση της σύρραξης μέσω διαπραγματεύσεων, που παραμένει ο μόνος τρόπος να τερματιστεί», πρόσθεσαν.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλεσαν όλους όσοι διαθέτουν επιρροή στο συριακό καθεστώς και στις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης να «ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση ώστε οι επιθέσεις να πάψουν».

Ακόμη, κάλεσαν να ενταθεί η προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί «ελεύθερη και μόνιμη ανθρωπιστική πρόσβαση στα πρόσωπα που την έχουν ανάγκη» και να «επαναληφθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη» για να τερματιστεί ο πόλεμος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Διεθνή / Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπόλντουιν

Τον προηγούμενο μήνα, η Χάνα Γκουτιέρες Ριντ, υπεύθυνη για τα όπλα στα γυρίσματα της ταινίας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 μηνών για ανθρωποκτονία εξ αμελεία
NEWSROOM