Στους δρόμους εναντίον της λογοκρισίας οι Κροάτες δημοσιογράφοι

Στους δρόμους εναντίον της λογοκρισίας οι Κροάτες δημοσιογράφοι Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Εκατοντάδες Κροάτες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν σήμερα στο Ζάγκρεμπ για να διαμαρτυρηθούν κατά του ολοένα κι αυξανόμενου αριθμού δικαστικών διώξεων σε βάρος τους.

Σύμφωνα με τους Κροάτες δημοσιογράφους το γεγονός αυτό ισοδυναμεί με απόπειρα λογοκρισίας τους.

Η κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα της Ένωσης Δημοσιογράφων της Κροατίας (HND) στόχευε στο να καταγγείλει τις πολυάριθμες δικαστικές διώξεις κατά μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά επίσης τις πολιτικές πιέσεις και τις απειλές εναντίον δημοσιογράφων.

«Εσείς επιτίθεστε στα ΜΜΕ, όμως εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τη δημοσιογραφία!» έγραφε ένα τεράστιο πανό.

«Αρκετά με τις διώξεις... Αυτό διαρκεί εδώ και δεκαετίες» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Χρβόζε Ζόβκο, κατηγορώντας τη συντηρητική κυβέρνηση ότι «καταστρέφει τη δημοσιογραφία».

«Ζούμε σε μια χώρα όπου μπορεί να μας καταδικάσουν επειδή δημοσιεύσαμε μια αληθινή πληροφορία» σημείωσε ο συνδικαλιστής ενώπιον των διαδηλωτών, που κατέκλυσαν τους δρόμους του Ζάγκρεμπ με σφυρίγματα και τυμπανοκρουσίες.

Σύμφωνα με τη HND, περισσότερες από 1.100 δικαστικές υποθέσεις «τρέχουν» αυτή τη στιγμή σε βάρος δημοσιογράφων ή μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Οι προσφυγές κατατίθενται συχνότερα από πολιτικούς αξιωματούχους ή δημόσια πρόσωπα, υπό το πρόσχημα της «παραβίασης του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής» ή «επίθεσης κατά της αξιοπρέπειας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες, λέει η εισαγγελέας

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Έγινε από μικροεγκληματίες και όχι από επαγγελματίες» λέει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας του Παρισιού εκτιμά πως η συγκεκριμένη ληστεία δεν συνδέεται με τα ανώτερα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος και δηλώνει αισιόδοξη ότι τα κοσμήματα μπορούν να ανακτηθούν άθικτα
LIFO NEWSROOM
JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ