Στο τέλος της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις για κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία

Στο τέλος της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις για κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία Facebook Twitter
EPA/HAYOUNG JEON
0

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος, καθώς στο SPD διαπιστώνονται νέα προβλήματα.

«Όλοι αισθανόμαστε ότι οι άνθρωποι στην Γερμανία περιμένουν τώρα, περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση. Αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο περιμένουν την γερμανική συμβολή στην επίλυση των διεθνών κρίσεων», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αυξάνοντας την πίεση προς τα κόμματα.

Η πρώτη συνάντηση πάντως θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Δευτέρας σε επίπεδο ηγεσίας. Η 'Αγκελα Μέρκελ, ο Μάρτιν Σουλτς και ο Χορστ Ζεεχόφερ θα θέσουν τα οργανωτικά ζητήματα, ενώ θα περιγράψουν και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Στο εσωτερικό του SPD ωστόσο, παρά το «πράσινο φως» που έδωσε χθες το έκτακτο Συνέδριο, απομένουν ακόμη κάποια εμπόδια. Όπως δήλωσε ο κ. Σουλτς μετά την συνεδρίαση σήμερα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, πρέπει να διευκρινιστεί «σε ποια βάση, με ποια δομή και με ποια πρόσωπα» πηγαίνει το κόμμα στις διαπραγματεύσεις.

Η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ έχει από την πλευρά της εκφράσει την επιθυμία οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 12 Φεβρουαρίου προκειμένου το SPD να έχει το χρόνο να θέσει το κυβερνητικό πρόγραμμα προς έγκριση στα μέλη του, διαδικασία η οποία μπορεί να χρειαστεί έως και τρεις εβδομάδες.

Εφόσον ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο, η Μέρκελ θα μπορούσε να λάβει την ψήφο της Βουλής μετά τις 12 Μαρτίου και η νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί πριν από το Πάσχα των Καθολικών (1η Απριλίου).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΔΑΝΙΑ

Διεθνή / «Ανήκει στον λαό της»: Ο λόγος που οι ΗΠΑ «χρειάζονται» τη Γροιλανδία, σύμφωνα με τον Τραμπ

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας «λυπάται» για το ανανεωμένο ενδιαφέρον του Τραμπ για την περιοχή - Την στήριξή του προς τη Γροιλανδία εξέφρασε και ο Εμανουέλ Μακρόν
THE LIFO TEAM
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια στο Μάντσεστερ: Υποστηρικτές του ISIS σχεδίαζαν επίθεση κατά εβραϊκών στόχων

Εάν το σχέδιο στο Μάντσεστερ είχε υλοποιηθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί στη «φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» σύμφωνα με τις αρχές
THE LIFO TEAM